Redaktionens summering av 2010

Pontus:

Dina tankar kring 2010. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

Det kändes i ärlighetens namn lite som ett mellanår där svensk hiphop har prövat sig lite framåt och testat lite nya stilar. Det innehöll inte så mycket saker som fick skallen att tappa förståndet. Det skulle vara producenten Academics då. Annars är det fantastiskt att battlescenen börjat röra på sig i och med O-Zone och Basementality Battles. Självklart var det skönt att kunna bocka av lite legendarer som DOOM och Pete Rock från vill-se-live-listan. Sedan var det såklart jävligt fett att Whoa fyllde 10 bast i år och big up till Ametist som släppte in oss på Sveriges Radio med en jubileumstårta.

Personliga upplevelser som jag verkligen kommer att minnas var att jag fick tillbringa två hela dagar i ett iskallt och soligt Östersund tillsammans med min vän Johan Alander (Sober). Vi hängde i studion, spelade in en musikvideo och hade flera öppna och ärliga samtal. Det var också något av en upplevelse att få hänga med Houman Sebghati under en heldag i Hässelby och höra historier om ett vilt 90-tal från Ken Rings gamla vapendragare Gaby.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

Zacke - Visst är det vackert - Norrland skall vara stolta över Zacke. Sjukt jämn skiva utan något dåligt spår som släpptes tidigt i år. Genomarbetade texter och dessutom spännande soundmässigt.

Academics - Tare lugnt 4Academics har fått massa stora ord under året som gått. Det lär inte bli mindre ros år 2011. Hoppas han får ihop mer låtar med skickliga textförfattare. Mitt folk med Organismen var ett fantastiskt samarbete.

Carlito - GuldburenÄntligen lite intelligent och reflekterande ”förortsrap”. Ayla-kollektivet är verkligen en kvalitetsstämpel. Hoppas inte de fastnar i Masse-soundet totalt under kommande året utan vågar testa lite nya producenter och vågar laborera mer musikaliskt.

Jag vill även passa på att nämna Obnoxiuz skiva Mellan gott & ont som innehåller några av årets bästa låtar. Håkan är en fantastisk rappare och producent som alltid varit genuin och jordnära i allt han gjort genom åren. Något som också genomsyrar hela hans skiva.

49 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Jag tycker nog inte att det fanns några riktiga blockbusters i år. Min favorit av veckans mp3 är nog Zacke & Movits! Båtdrinkar. Några andra riktigt feta låtar vi släppte under första kvartalet i år är ju Stockholmssyndromets Lasta samt Obnoxiuz & Roffe Ruffs – Förlåt granne. Annars känner jag att vi släppt sjukt mycket fet musik genom våra netplays i år. Några favoriter i urval är Obnoxiuz, Narkimic, Trainspotters och Carlito.

Årets bästa video?

Alexis Weak och hans video till Ser rött var vacker och genomtänkt. Annars är det svårt att glömma videon till Trainspotters låt Fan First. Hoppas kameror på radiostyrda helikoptrar blir mer vanligt inom svenska hiphopvideor.

Vad hoppas du på inför 2011?

Att Alexis Weak och Anton Kristianssons album blir sådär sjukt jävla gedigna och genomarbetade som jag hoppats på. Framför allt känns det verkligen som det är Anton Ks tur att få den shine som han förtjänar. Sen saknar jag Robert Valsingers röst i hiphopsverige. Men nu är han ju på gång med nytt material igen. Annars hoppas jag att battlescenen blåses upp och att hela scenen fortsätter att utvecklas och spreta åt en massa håll.

Marcus:

Dina tankar kring 2010. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

2010 har inte varit något år som man kommer minnas direkt, men det betyder ju inte att inget har hänt. Det var roligt att Petter var med i tv-programmet ”Så mycket bättre” för det känns som att hiphopen på så sätt har tagit sig till folk som annars aldrig skulle få för sig att lyssna på hiphop. Samlingsalbumet Evolution var också roligt, även om det kanske inte blev det som man hoppades på. Det gjorde i alla fall att svensk hiphop fick lite mer uppmärksamhet än normalt.

Jag har också detta år fått upp ögonen för duon ARiiSE som jag tror kan gå långt om de fortsätter som de har gjort det senaste året.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

1. TrainspottersDirty North
2. Roffe Ruff & Hofmästarn - Panterparken Ep
3. Zacke – Visst är det vackert

49 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Johan Alander – Tjena syrran
Obnoxiuz & Roffe Ruff - Förlåt granne
Trainspotters – Fan First
Parham - Salutera mitt namn
George Kaplan, Marke & ÖrisIngenting

Årets bästa video?

Trainspotters video till Fan First har varit den som stuckit ut mest i år.

Vad hoppas du på inför 2011?

Att Ison & Fille äntligen släpper sitt fjärde album För evigt. Hade samma sak på förra årets lista så man får hoppas att det kommer 2011. Sen hoppas jag också att ARiiSE släpper något i mixtape eller albumväg det kommande året.

Jonas:

Dina tankar kring 2010. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

2010 har enligt mig genererat några riktiga guldkorn som fortfarande snurras flitigt i alla möjliga situationer. Rappare har profilerat sig tydligare och allmänintresset för svensk hiphop kan ha ökat några grader. Det har dessutom varit ett år då svenska producenter och DJs tagit ett extra stort steg fram och verkligen visat hur hungriga de är, något som resulterat i originella toner, spännande sidoprojekt och inte minst nya namn som tagit plats även i finrummet. Originalitet är, med några få undantag, alltid välkommet och det känns väldigt skönt att se svenska rappare kliva ut i icke trampad miljö, som en fortsättning på hiphop-året 2009.

Hiphopen börjar tillika på allvar vakna i andra områden än där den redan är utbredd, inte minst i Norrland och det glädjer mig att se båda nya namn och gamla förmågor visa att hiphop minsann inte behöver komma från våra största städer. Icke att förglömma är dessutom att den svenska battlescenen både utvecklas, frodas och därtill visar att den kliver åt helt rätt håll.

En annan, visserligen mer personlig, höjdpunkt under året är mitt egna intåg i Whoa-redaktionen, med en G/J i ena näven och en sillmacka i andra. Och så klart, grattis till Whoa som firade 10 år med ett utmärkt mixtape signerat Bjarne B.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

Utan någon som helst rangordning.

Obnoxiuz – Mellan gott & ont
Academics – Tare lugnt 4
Hofmästarn & Roffe Ruff – Panterparken EP

Några andra som bör nämnas är DCFrån Grimsta, DaltoneStort hjärta, Trainspotters – Dirty North, Organismen & Dj LargeMarionetten och till sist Bubba FlexxBestulen som tyvärr inte blev helt klar, men som trots det gjort ett enormt avtryck. Finns några till, men jag bör vara lite återhållsam.

49 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Ja, absolut. Några:

Johan Alander feat. CleoKom tillbaks
Narkimic & Genius EnisMe & My DJ
Obnoxiuz feat. Roffe Ruff – Förlåt granne
Vigge & Dirty D feat. Kapten RödGamla dar
AckeWannabe brat

Oerhört roligt att veckans mp3-institutionen bibehåller sin höga klass!

Årets bästa video?

Jag har kanske inte så överdimensionerat bra koll på videor, men Kapten Röd – 1000000 nollor ger en skön vibb. Likaså den snygga och välgjorda videon till Trainspotters – Fan First. Den mest sentimentala och eftertänksamme är utan någon konkurrens Johan Alander – Tjena syrran, en relativt okonstlad video som för med sig ett subtilt avtryck av en känsloförnimmelse som får betraktaren att tänka efter och reflektera, kanske utifrån egna upplevelser och minnen. Härligt.

Vad hoppas du på inför 2011?

Jag ser fram emot ett bra hiphop-år 2011 som jag är relativt säker på att det kommer bli och förhoppningarna är således att den svenska hiphopscenen kommer att blomstra ut mer än vad den redan har gjort. En bidragande faktor till detta är förstås den växande battlekulturen i Sverige som jag i högsta grad är förväntansfull inför. En annan förhoppning är att fler Evolution-liknande projekt går igång. Svensk hiphop existerar, levererar och forsätter gå framåt, vilket är något som både bör och ska uppmärksammas.

Martin:

Dina tankar kring 2010. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

När jag skrev motsvarande summering förra året så var min förhoppning att 2010 skulle bli det bästa svenska hiphopåret någonsin. Det blev det inte. Däremot en fortsättning på 2009 med flera stabila släpp som skrev under på det som blir allt tydligare och tydligare; att svenska hiphopscenen är bredare och jämnare än någonsin tidigare. Artister som Zacke, Academics och Obnoxiuz visade vägen med flera starka och genomarbetade låtar, samtidigt som akter som Queff & Denniz Prime levererade kvalitet och underhållning på hög nivå. Största besvikelsen var nog Petter, som ”bara” släppte ännu en bra platta istället för att kliva in likt En räddare i nöden och lyfta scenen ytterligare.

För min egen del kändes det kul och inspirerande att flytta till huvudstaden och börja jobba på Fryshuset, där en ny generation rappare lär sig ”the art of emceeing” av lysande mentorer som Gary Beckford och Aaron Phiri. I Stockholm har jag även fått chansen att träffa många av de namn som varit en del av Whoa sedan flera år tillbaka, samtidigt som evenemang som Basementality Battles satt guldkant på tillvaron.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

1. Zacke – Visst är det vackert – Ganska självskriven som årets bästa platta. Zacke gjorde precis som vännerna i Movits! och släppte en alldeles lysande albumdebut. Samtidigt lyckades han med konststycket att undvika dippar från början till slut. Ett styrkebesked från Norrland men också ett väntat sådant. Alla som följt Zacke genom åren vet vilken stor artist som finns i honom.

2. Academics – Tare lugnt 4 – Det mest originella och häftiga släppet 2010 från mannen som aldrig tycks sluta att förvåna. Academics verkar ha hur mycket kreativitet och genialitet som helst i bakfickan, och förväntningarna är givetvis höga inför vad han kan tänkas hitta på 2011. Se även Trainspotters övertygande debut Dirty North, som denna producent också låg bakom.

3. Obnoxiuz – Mellan gott och ont – Vinner striden om tredjeplatsen i hård konkurrens av Carlitos Guldburen, som även den förtjänar att lyftas fram. Det var nog ingen som visste riktigt var Obnoxiuz stod på svenska, när det nu var dags att släppa en hel fullängdare på modersmålet, men veteranen gav ifrån sig ett verk som verkligen inte går av för hackor. Låtar som Alla garvar åt oss, Förlåt granne och Novembertårar sticker ut. Den sistnämnda förtjänar att höras av hela Sverige.

49 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Finns en hel del bra låtar när man tänker efter. Tyngst, enligt mig, var Lasta remix från Stockholmssyndromet med Näääk, Mackish, Dajanko, Nimo, Abidaz, Chapstahman, C.U.P. Black Sunday och Mc Habit. Men å andra sidan är jag en förkärlek för låtar med långa lineups. Andra veckans mp3, som jag hoppas att ingen missat, är:

Sabotage, Beast1333 & Don CarlssonTime To Arm
Obnoxiuz feat. Roffe Ruff – Förlåt granne
Zacke feat. Movits! – Båtdrinkar
Trainspotters – Fan First
Johan Alander – Tjena syrran

Årets bästa video?

Man kan alltid diskutera vad som är en bra video och inte. I grund och botten anser jag personligen inte att det räcker med att videon är snygg utan tycker att ett viktigt kriterium bör vara att den ska göra låten bättre. Videor ska alltså förstärka det som redan finns i låtarna och därmed lyfta innehållet ytterligare. Samtidigt kan ju en halvt misslyckad video som emellertid bär på en eller två häftiga scener, ge ett större utbyte än en påkostad, men tråkigt stereotypisk sådan. Hur som helst, under det gångna året dök det upp ganska många videor som jag gillar. Här kommer några utav dem:

Skönaste: GorilliTa ner mig på jorden
Blodigaste: Killa Clowns feat. Allyawan- Freakshow
Flummigaste: Academics – Åkerbärsfunk / Vandrar med jättar
Trevligaste: ARiiSE – Happy Song
Snyggaste: Trainspotters – Fan First

Vad hoppas du på inför 2011?

Givetvis en fortsatt positiv utveckling för svensk hiphop, där den växande battlescenen med O-Zone Battles och Basementality Battles går i spetsen. Det vore också roligt att se fler oväntade samarbeten över genres, likt Teddybears feat. STOR – Två lurar. Hade gärna sett en eller två starka hiphoplåtar på svenska som hits i sommar, istället för de där typiska ”plinka på en gitarr i solen med uppknäppt skjorta”-skitlåtarna som i regel alltid får speltid. Kanske från exempelvis Mofeta & Jerre, som blir aktuella med ny platta och som har potential att nå mycket högre än vad man gjorde med Bomben. Två andra grupper jag hoppas mycket på är Medina (det är helt ologiskt att två rappare som gjort så mycket bra musik tillsammans fortfarande inte har lyckats släppa en solid och jämn skiva, nu måste det väl ändå vara dags?) och Kartellen.

Viktor:

Dina tankar kring 2010. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

Detta året har helt klart varit lite upp och ner. Å ena sidan så har den svenska hiphopen fått otroligt mycket positiv uppmärksamhet i och med projekt som Evolution och battlescenen som fått en ny start med O-Zone och Basementality. Å andra sidan så har det varit ett riktigt pop-år, Snook förvandlades till soloartister som snurrar regelbundet på radion och Mikrofonkåt har vi istället hört i ny version av September. Mycket konstigt måste jag säga även om jag kan uppskatta en viss utveckling. Annars har det ju kommit många bra släpp från akter som Carlito, Stockholmssyndromet, Zacke, Queff & Denniz Prime och Obnoxiuz. Även Allyawan och Simon Emanuel släppte sina till dato bästa mixtapes i min mening. För att inte glömma Daltone som släppte sin debut detta året. Så ett dåligt år är ju kanske att ta i men det känns helt klart som att något fattats.

Mig personligen så har det roligaste varit att spela in Whoa-TV, att få träffa alla artister som man vanligtvis bara lyssnar på är utan tvekan en upplevelse i sig. Även om man snabbt inser att alla bara är vanliga människor så är det väldigt charmigt att se personerna bakom texterna öga mot öga.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

Angående årets släpp så tänker jag rätt och slätt nämna några av de som ligger kvar i min mp3-spelare. Tänker att det är bevis nog på att jag gillat det.

Allyawan – iCronicles 1.0
Carlito – Guldburen
Daltone – Stort hjärta
Hofmästarn & Roffe Ruff – Panterparken EP
Organismen & DJ Large – Marionetten EP
Queff & Denniz Prime – Greatings from Russia
Simon Emanuel – I Simon tid
Academics – Tare lugnt 4
Tinitus & TedDet tredje könet
Zacke – Visst är det vackert

49 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Johan Alander – Tjena syrran
Simon G feat. Zacke – Fullbordat samlag
PopulärmusikMinns det som igår
PH3 feat. Joey Fever & Skizz – Fristad
Obnoxiuz feat. Roffe Ruff – Förlåt granne
Stockholmssyndromet – Lasta

Årets bästa video?

Säger precis som mina kollegor! Trainspotters med låten Fan First, vilken video!

Vad hoppas du på inför 2011?

Härmar Pontus här. Är nämligen otroligt sugen på Alexis Weak, särskilt efter att ha sett honom live detta året. Även Anton Kristiansson är det verkligen dags att man får höra, trodde verkligen vi skulle få höra mycket av han i år på grund av Lilla London men jag står fortfarande här och väntar. Annars är det väl Mohammed Ali, som förhoppningsvis släpper sin riktiga debut 2011, som kommer skina bland allt annat grymt som kommer släppas det kommande året.

Christer:

Dina tankar kring 2010. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

Efter ett hysteriskt 2009 blev 2010 lite lugnare, lite stabilare. Året bjöd inte på några jätteöverraskningar men heller inte så mycket som fick mig att vilja stänga av efter två minuter. Att Whoa firade 10 år hos Ametist var självklart kul och Bjarnes mixtape gav en del perspektiv på hur mycket bra grejer som släppts genom åren, en del saker som fått mindre uppmärksamhet än de kanske förtjänat. Konsertmässigt var DOOM smått oförglömligt. Stödarrangemang brukar man sällan minnas men Fuerza Chile i april har jag positiva minnen ifrån. Samlingsplattan Evolution fick väl inte den där responsen av hiphoppubliken jag hade förväntat mig (vad hände med snacket?), kanske på grund av att många låtar redan var släppta  ganska långt i förväg, men den var i min mening inte menad för 2010 utan att har i längden ett övergripande och viktigare uppdrag än så.  Den dokumenterar svensk hiphop anno 2010 precis som Sidewalk Headliners, en platta som hade stor inverkan på mig som tonåring, gjorde för drygt 10 år sedan. Det ska bli spännande att se hur Evolution tar sig an framtiden. Konkurrensen är hårdare än för Sidewalk men jag tror definitivt att den blir en framtida klassiker.

Största överraskningen var nog annars Petter i ”Så mycket bättre”. Hans tolkning av Lasse Berghagens Stockholm i mitt hjärta är klassiskPetterisk” stockholmsromantik. Faktum är att alla artister som var med gjorde det bra. Lillbabs version av Så klart är käck.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

Alltid svårt, men utan inbördes ordning:

Trainspotters – Dirty North
Stockholmssyndromet – Ettfyranånstans?
Critical – Resejournalen

49 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Också svårt men jag valde ut fem:

Johan Alander feat. Cleo – Kom tillbaks
PH3 – Vibrator
Trainspotters – Fan First
Stockholmssyndromet – Lasta
Obnoxiuz feat. Roffe Ruff – Förlåt granne

Årets bästa video?

Stämmer in i kören: Trainspotters Fan First är riktigt snygg. Jag vill också bada i norrländska stenbrott eller vad det nu är. Annars gillar jag den darriga handkameran i Kens Jag skriver för er. Pato Pooh som var smått överlägsen 2009 fick en hyfsad uppföljare med videon till Imperfectly Perfect men den är inte lika fulländad som videon till Follow Me. Men ett serietidningstema är aldrig fel. Skulle jag bara välja en? Nåväl, skadar inte att nämna en till. Stockholmssyndromets video till Lasta. Den är ändå hemmaplan.

Vad hoppas du på inför 2011?

Hoppas bli överraskad. Skulle vara grymt om det anordnades fler renodlade stora jam i Stockholmstrakten och om det hände något stort i stan under sommaren igen. I musikväg handlar det lite om att leva upp till förväntningarna. Både Adam Tensta och Mohammed Ali har riktiga succédebuter i bagaget vilket ger helt nya förutsättningar än när de slog igenom, men jag tror båda kommer att lyckas. Sen vill jag veta vad det blir av projektet mellan Rusiak, Näääk med flera efter grymma Hur högt? Johan Alander är en annan spännande artist. En evig fråga är väl om det kommer något från Pst/Q? Helt omöjligt är det ju inte, till och med Duke Nukem Forever ser ut att få en release under 2011. Får jag önska en konsert så ser jag mer än The Roots eller Saian Supa Crew igen. Överlag  känns svensk hiphop positiv och jag hoppas det fortsätter men samtidigt vill jag alltid att folk ska tycka något i sina låtar också. Det är därför Carlitos Guldburen är så bra exempelvis. Budskapen och åsikterna får inte försvinna i feel good och såpbubblor. Bara för det får vi väl höra något mellanting som en låt om sopsortering…

Forumtråd: Whoa-redaktionens summering av 2010

Läs mer: