Redaktionens summering av 2009

Think hiphop!Decenniets sista år svischade förbi. Det är väl så när man blir äldre: dagarna kommer nog aldrig bli så långa som de var i högstadiet och gymnasiet. Med några dagar kvar av 2009 summerar vi lite kortfattat vad som har hänt och vad vi minns med fokus på svensk hiphop. Någon större analys av hela 00-talet orkar vi inte göra just nu.

Martin:

Dina tankar kring 2009. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

Likt 2008 ännu ett bra år för svensk hiphop och utan tvekan ett till steg i rätt riktning. För mig var 2009 året när det blev tydligt vilken enorm bredd scenen börjat få, i och med alla artister som dykt upp och gör sin egen grej och har sin egen publik. Rent spontant artister som Kartellen, Labyrint, Industrin, Ayla-kollektivet, Henok, J-Son, Mofeta & Jerre, Lorentz & M.Sakarias och Promoe, för att nämna några.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

1. Mohammed Ali – Processen
2. Stor – Nya skolans ledare
3. Organismen – Om Gud vill och vädret tillåter

52 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Med facit i hand släppte vi riktigt många bra låtar förra året. Mina fem favoriter:

1. Mohammed Ali feat. Nano – Porten
2. Labyrint – Fingrarna i luften
3. NKOTBvsLJUDAS – Kasta Molotow
4. Industrin med Grega – Enkel man
5. Alex-j feat. Nano – Ansökan

Årets bästa video?

Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me utan någon som helst konkurrens. Vad kan man säga? Maceo Frost gjorde ett imponerande jobb!

Vad hoppas du på inför 2010?

Även om förhoppningarna är dömda att grusas, så hoppas jag att 2010 blir det bästa svenska hiphopåret någonsin. Så här säger man ju gärna vid denna tidpunkt varje år, men skillnaden är att den här gången ser det ovanligt lovande ut. I princip alla de största artisterna släpper nytt. I spetsen går givetvis Petter med sitt album (och kaxiga titel) En räddare i nöden samt Timbuktu. Lägger man sedan till andra etablerade namn som Ison & Fille och Lazee i kombination med nyare, lovande förmågor som Mofeta & Jerre, Stor, Mohammed Ali, Carlito, Labyrint och Newkid – så ska det inte kunnat bli annat än riktigt bra.

Viktor:

Dina tankar kring 2009. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

Alla säger hela tiden till mig vilket bra hiphopår detta varit, jag är dock inte säker på att det var precis så bra som alla påstår. Okey, detta var utan tvekan ett bra år, men många av dom släpp som skulle göra 2009 till något alldeles extra blev uppskjutna till 2010. Internethysterin bidrog till att större delen av årets bästa släpp inte ens kom ut i fysisk form, utan distribuerats gratis till oss mellan ettor och nollor. En utveckling som gjort att min stackars skivsamling blivit lidande.
Men 2009 har ju framförallt handlat om den lite yngre skolan som tex Stor, Lorentz & M.Sakarias, Näääk, Mohammed Ali, Mofeta & Jerre m.fl.  Detta känns som en väldigt sund utveckling och som jag är inne på tidigare, 2009 var inte så bra som det kunde blivit. Men det har bäddat för något fantastiskt.

Ska man vara lite mer personlig så kommer jag nog definitivt minnas att detta blev mitt Whoa-år. Då jag, efter många år av medlemskap, blev redaktionsmedlem och började skriva på allvar, vilket känns otroligt roligt!

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

Henok Achido – Almaz Charming Child
Mohammed Ali – Processen
Organismen – Om Gud vill och vädret tillåter

52 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Prop Dylan – What Goes Up
Rapper Ted feat. Daltone & Diego Jah – Fyllot
Labyrint – Fingrarna i luften
Same Blood Boyz – Dealer Shit
Mohammed Ali feat. Nano – Porten

Årets bästa video?

Precis som Martin är inne på tidigare så är ju faktiskt Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me totalt oslagbar när det kommer till videor i år. Därför tänker jag även nämna Henok Achido – High On Life. Jag skulle även vilja påpeka den standarden som har höjts när det kommer till svenska hiphopvideor. Det känns otroligt roligt, både att street- och välproducerade videor florerar över nätet numera.

Vad hoppas du på inför 2010?

Jag hoppas att 2010 blir det som 2009 skulle bli. Att alla släppen som skulle kommit kommer. Det är så många skivor jag ser fram emot nästa år att jag knappt vet vart jag ska börja. Mofeta & Jerre, Zacke, Bashie, Kihlen, Embee, Far & Son, Hearin’ Aid, Paragon och listan fortsätter. Jag hoppas även att hela hiphop-Sverige skall fortsätta i den riktning som den börjat styra sina steg åt, för det känns mycket lovande. Sist men definitivt inte minst så hoppas jag att Whoa kommer kunna erbjuda alla sina läsare mer recensioner, intervjuer och nyheter än någonsin.

Marcus:

Dina tankar kring 2009. Var det ett bra år? Vad kommer du att minnas?

Precis som alla andra år så har svensk hiphop växt ganska mycket under året. Artister så som Promoe, Lorentz & M.Sakarias och Henok har fått stor uppmärksamhet i svenska medier och det är alltid kul. Det har också som vanligt uppkommit nya namn som är värda att hålla ögonen på. Mina besvikelser består främst av släpp som har blivit framflyttade till 2010.

Årets tre bästa släpp enligt dig?

1. Stor – Nya skolans ledare
2. SKÅNE – Alltid öppet
3. Organismen – Om Gud vill och vädret tillåter

52 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Utan inbördes ordning:

Labyrint – Fingrarna i luften
Mohammed Ali feat. Nano – Porten
Alex j feat. Nano – Ansökan
eLDhee – They Don’t Hear Me Doe
Prop Dylan – What Goes Up

Årets video bästa video?

Jag håller med föregående talare om att Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me är överlägset bäst i år. Sen håller jag också med Viktor om att standarden verkligen har höjts på svenska hiphopvideor under året.

Vad hoppas du på inför 2010?

Min förväntan inför det nya året är ganska stor. Som sagt så ska många stora artister släppa nytt material. Det som jag själv är mest förväntansfull över är Ison & Filles fjärde album För evigt. Sen så har vi också lovats släpp från Zacke, Paragon, Mofeta & Jerre och Kihlen som jag också ser fram emot. Slutligen så hoppas jag också att svensk hiphop kommer att växa ännu mer det kommande året.

Christer:

Dina tankar kring 2009. Var det ett bra år? Vad kommer du minnas?

2009 har varit över förväntan med oerhört mycket bra musik. Ett bevis på detta är att pålitliga Promoe trots två släpp var långt ifrån bäst. Det som gjort 2009 så bra är att det har funnits något för nästan alla smaker. Allt fler nischar sig och utbudet är större idag än någonsin. Ayla dök upp och Organismen släppte en efterlängtad skiva, Prop Dylan, Critical och Labyrint för att nämna några andra släppte riktigt, riktigt bra musik. Det har varit en hel del sköna netplays på Whoa också. En annan reflektion är att musiken över lag känts väldigt välproducerad. Oavsett om låtarna är bra eller inte så låter det i alla fall bra. Det är långt ifrån gamla suddiga kassetter och dåligt rippade låtar på Napster.

På frågan vad jag kommer minnas från 2009 blir nog svaret: inte mycket (förutom Dubblish). Det är inte så dystert som det låter, men det är svårt att hitta några riktigt stora milstolpar som TLK -94  eller Petter -98. Jag minns knappt vad som hände 2008. Jag tror och hoppas att om 5-10 år kommer jag se tillbaka på perioden 08-10 som en bra tid för svensk hiphop, som lade grunden för en grym fortsättning som fortfarande håller i sig när vi börjar närma oss 20-talet. Om det är någon artist eller grupp som har chansen att sälla sig till de där extra stora milstolparna i mitt minne så sätter jag en slant på Mohammed Ali.

Årets tre bästa svenska släpp enligt dig?

Max Peezay – Boven i Dramat
Mohammed Ali – Processen
Ken Ring – Hip Hop

52 mp3or på Whoa. Har du någon favorit?

Inte lätt det här, men dagsformen säger följande:

Mohammed Ali feat. Nano – Porten
Guerilla War Tactix – Planet of The Apes
Pato Pooh feat. Karim Jaouadi – Warrior
Marc Swing feat. G Karma – U.S to Sweden

Labyrint – Fingrarna i luften

Årets bästa video?

Jag började spela tv-spel typ 1987. Det räcker så. Pato Pooh feat. Adam Tensta – Follow Me är ren nostalgionani. Låten är ju inte dålig den heller.

Vad hoppas du på inför 2010?

Att utvecklingen fortsätter i samma goda riktning. Förutom förväntningarna på etablerade artister hoppas jag upptäcka minst lika mycket nytt som i år. Annars skulle det vara intressant med någon typ av oväntad comeback. Dags för Pstq att äntligen visa vad han kan igen? Eller om Fattaru helt plötsligt släpper något. I vilket fall ser det lovande ut. Sen hoppas jag att festivalen Xpress Urself upprepas eller något annat i Stockholm dyker upp till sommaren. Det har väl knappt funnits en riktig festival i huvudstaden sedan typ Lollipop (det störde tydligen djurlivet i Tullinge, men en countryfestival för ett gäng sydstatsdiggande raggare går för sig på samma plats).

Forumtråd: Whoa-redaktionens summering av 2009

Läs mer: