Whoa rekommenderar: Arkivgrävning

Kan man rekommendera sig själv och sina egna gärningar? Det är tveksamt ur moralisk synpunkt och högst omöjligt enligt många av paragraferna i Jantelagen. Ibland är det dock en nödvändighet; när man har något man är så väldigt stolt över och som man faktiskt är bäst på. Till exempel skulle nog aldrig Kungliga Biblioteket i Stockholm rekommendera någon att söka efter böcker på stadsbiblioteket i Bollnäs. De skulle hänvisa till sina egna hyllor, arkiv och databaser.

Den här veckan vill vi på Whoa.nu alltså rekommendera våra egna musikarkiv. Ingen annan sida har släppt samma mängder svensk hiphop som vi har och det är nog få webbsidor överhuvudtaget som har släppt lika varmt mottagna album.

Under förra året började vi dessutom att re-releasa gamla guldkorn från den svenska hiphopscenen som vi tror att många hiphopfans antingen minns med värme i bröstet eller inte har hunnit höra alls. Det finns helt enkelt att behov av att få fram de här gamla klassikerna, som i många fall inte fanns att tillgå varken på webben eller i butik och nästan aldrig i godtagbar ljudkvalitet.

Klicka här om du vill börja botanisera i Netplayarkivet direkt eller här om du vill ta en nostalgitripp i Guldgruvan.

För dig som inte vill botanisera helt själv utan behöver en varm hand att hålla i längs vägen kommer här en liten guidning kring släpp som sticker ut extra mycket. Vi är givetvis stolta över alla släpp och tycker att de är bra, annars hade vi inte valt att släppa dem. Men som i alla samlingar finns ett par briljanter mellan guldkornen, som har blivit uppmärksammade även utanför Whoa.

Till exempel kan man nämna CarlitoGuldburen. Ett av de absolut mest nedladdade släppten på Whoa, blogginlägget med nedladdningslänken har visats hela 16 966 gånger i skrivande stund. Som om inte det räcker kallades albumet för ”strålande” av Nöjesguiden som belönade det med högsta betyg och succén blev om möjligt ännu mer definitiv när Carlito vann årets Hiphop/Soul på P3 guld 2011.

Mohammed Ali tillhör precis som Carlito kollektivet Ayla och släppte sitt debutmixtape Processen via oss på Whoa. Sällan har ett mixtape hyllats så mycket: Chepe från The Latin Kings deklarerade snabbt att det var den bästa skiva han hört på tio år och Jonas Grönlund gav mixtapet högsta betyg i Sydsvenskan. Hur ofta recenseras ens onlinesläpp överhuvudtaget? Undertecknad hade till och med ett hårdrocksfan till vän som efter att ha hört Processen började lyssna på hiphop. På Manifestgalan 2010 blev duon tilldelad priset för Årets hiphop.

Whoa har alltså haft flera lyckade samarbeten med Ayla, men det slutar inte där. Även STOR släppte sitt debutalbum via oss 2009 och tog hem Årets hiphop/soul på P3 Guld året innan Carlito, samtidigt som kritikerkåren var odelat positiv. Bara det faktum att streetalbumet gästades av rappare såsom Promoe, Adam Tensta, Fille och Petter säger en del om hur omtyckt STOR är även bland andra artister i sin genre. Vi är såklart väldigt stolta över att ha stöttat Ayla-kollektivet och att de velat släppa sina skivor genom oss.

I augusti 2010 hade vi på Whoa det stora nöjet att släppa ett album av norrlandspågarna i Trainspotters: Dirty North. ”Med hjälp av öronen andas man friskluft och känner dofterna utav orörd natur.” skrev Jakob Nilsson på Tram7 i en recension av skivan. Släppet blev också P3 Guld-nominerat och samtliga tio spår är producerade av den fantastiske producenten Academics, som året innan släppte en grym platta via oss.

Underhundar EP fungerade som en uppvärmning inför Stockholmssyndromets hyllade släpp Underhundar LP, och släpptes via oss i början av förra året. Tre av de feta spåren från fullängdaren gick att höra redan på EP:n, nämligen TV-Spel, Underhundar och Delete. Dessutom fanns där en låt som inte klarade gallringen till skivan men likväl är grym, nämligen Bombardemang. För att inte tala om Lårparti del 1 som omedelbart blev en klassiker. För sin fullängdare Underhundar LP blev Stockholmssyndromet nominerade till P3 Guld det här året.

I skrivande stund finns 82 släpp till utöver de fem jag nämnt här ovan. Sedan 2002 har vi släppt mixtapes och album från grupper och artister som Labyrint, Masse, JaQe, Henry Bowers och många fler. Det finns helt klart något för alla smaker.

För den som vill hoppa bakåt i tiden har vi som sagt ganska nyligen startat upp sektionen Guldgruvan. Till följd av att det är en ny sektion är den ännu inte lika matig som Netplayarkivet, men den kommer att bli det med tiden och redan nu finns ett gäng imponerande släpp där. Under året som gått har vi hunnit släppa gamla godbitar från hela 18 olika grupper och artister, vilket blir betydligt fler skivor då vi ofta har fått tag på mer än ett släpp i taget. En av dessa är till exempel Mange Schmidts tidigare svåråtkomliga album Greatest Hits där han översatt klassiska låtar som Childrens Story (Manges Gonattsaga) och Gin & Juice (Gin & Jos) till rapsvenska. Även två klassiska skivor av Ismen finns att tillgå helt gratis.

Nu har du lite att gotta ner dig i. Just det, en sak till. Vi har sedan starten av Whoa släppt exklusiva mp3or, och under flera år gjorde vi detta en gång i veckan. Det finns några hundra låtar vid det här laget av artister som Movits! & Zacke, Organismen och Mofeta & Jerre. Spring in i arkivet och ta en titt, vet jag!

I dagsläget släpper vi inte längre exklusiva mp3or en gång i veckan, vi är dock fortfarande öppna för att släppa din låt exklusivt – om den är tillräckligt bra och sedan tidigare ohörd. Detsamma gäller videor och större släpp. Skriv till oss på [email protected] och bifoga en ospridd låt/samling låtar så hör vi av oss!

Läs mer: