Halvtidsanalys – Redaktionen summerar 2011 så här långt

Matias:

1) Hur har 2011 års första halva varit tycker du?

Första halvan av 2011 har varit helt fantastisk och tagit kål på alla rykten om att svensk hiphop är döende. Med släpp från Mohammed Ali, Movits!, Stockholmssyndromet, Anton Kristiansson, Timbuktu, Roffe Ruff med många fler är det tydligt att rap-Sverige jobbar hårdare än någonsin. Extra kul är att den svenska battlescenen nu är riktigt etablerad med hela tre ligor och många, många battles från både svenska och utländska rappare.

2) Vad har varit bäst?

Den största positiva överraskningen var Sexfemmans album Favorit i repris, som till skillnad från föregångaren Grimaschmusik var riktigt spännande med fantastiska beats och nyskapande texter. Stockholmssyndromets uppföljare till Ettfyranånstans, Underhundar LP, var även det en riktigt välproducerad historia som visar att ”förortsrap” också kan vara innovativ. Bästa beatet hittills i år, alla kategorier, återfinns på Mohammed Alis spår Drömmen var långt bort och är producerat av Salla Salazar. Roligaste konserten hittills var Wu-Tang Clan på Münchenbryggeriet. Trots småtrötta rappare och dåligt ljud är det ju fortfarande Wu-Tang!

3) Är det något du saknat?

En grupp vi inte har hört något från på länge är Maskinen. Huruvida Afasi och Frej fortfarande jobbar tillsammans under det namnet vet jag inte, men det hade verkligen inte skadat med en uppföljare till debutalbumet Boys II Men.

4) Vad hoppas du på inför hösten?

Till hösten hoppas jag på att få se Organismens och Öris projekt Störst i duschen bli verklighet och att det vänder upp och ner på både mig och alla andra lyssnare. Om Pst/Q’s annonserade album blir verklighet och släpps detta år är det något hiphop-Sverige har väntat på i flera år – vi ser nog alla framemot det. Jag hoppas även på släpp från Academics som enligt vår lista har projekt på gång både i form av The Journal vol. 3 och en EP signerad med hans riktiga namn Alexander Juneblad. Helt klart en av landets mest intressanta producenter. Dessutom hoppas jag att konceptet Dopeness, återkommande samlingsskivor med svensk hiphop, blir intressant och inte så trött som samlingsskivor ibland blir.

5) Vad lyssnar du på i sommar?

I sommar lyssnar jag på det roliga och innovativa Stockholmsgänget Basgränd Crew medan jag går runt på varm skånsk asfalt och drömmer mig bort till huvudstaden. Annars tenderar man ju under sommaren att plocka fram de mest oväntade skivorna bara för att de passar till solsken, vilka det blir återstå att se.

Christer:

1) Hur har 2011 års första halva varit tycker du?
Det började lite trevande, lite väl vintermörkt men tog sig framåt våren. Nu i sommar är det väl festivaltider för många artister och då händer det kanske inte så mycket annat. Annars har vi ju bjudits på släpp från bland annat Roffe Ruff, Stockholmssyndromet, Mohammed Ali, Looptroop och Timbuktu. Det är inte helt illa. Och battlescenen verkar ha fått ett rejält uppsving. Måste ta mig tid och ork att kolla in den utanför Youtube och Whoa nån gång.

2) Vad har varit bäst?

I musikväg har det lyssnats mest på Stockholmssyndromet, Roffe Ruff och Henry Bowers (älskar f ö hans battles) som stått för några riktigt sköna plattor. Sen har jag varit på tre konserter som stod ut lite extra. Nej, Wu-Tang är inte en av dem även om det förstås är stort att de har spelat här nyss. Jag tänker på Theophilus London på Strand. Ynglingen från Brooklyn kommer nog bli riktigt stor. Om ni missat honom så är det dags att surfa iväg till Youtube när ni är klara här. Om jag minns rätt var dessutom Alexis Weak förband och gjorde det bra. Den andra överraskningen var Yelawolf. En artist jag hade en omotiverad ryggsäck fördomar gentemot, han föreföll vara mest jobbig amerikansk yta. Jag ville egentligen gå och se Devin The Dude men han ställde in. Så smått nedstämd gick jag ändå och det visade sig att Yelawolf var riktigt bra på scen. Och sist men inte minst: DBS. Får ni chansen att se dem så ta den. Det var den minst sagt intensivt. Det Blå Skåpet kan vara en av de bättre grejerna som hänt svensk hiphop de senaste åren. Det är åtminstone en av de mest intressanta.

3) Är det något du saknat?

Njae, inte direkt faktiskt.

4) Vad hoppas du på inför hösten?

Jag vet inte vad som kommer. Har inte tittat på någon planering alls så för mig är hösten helt blank. Okunskapen har ofta varit en blessing för mig, då kan jag bli riktigt överraskad och glad. Så jag hoppas att hösten fylls av något.

5) Vad lyssnar du på i sommar?

Nu senast har jag lyssnat en del på Sweatshop UnionBill Murray EP. Finns på Spotify för den intresserade.

Jonas:

1) Hur har 2011 års första halva varit tycker du?

Bra och dessutom över förväntan. Varken mer eller mindre. Ett gäng riktigt bra släpp, men även ett gäng som inte imponerat alls. Men så är det alltid. De släpp som varit bra har däremot varit riktigt bra, vilket jag anser vara ett tydligt tecken på att den svenska hiphopen fortsätter att forcera framåt. Ett ökat inflytande av kommersiella influenser är samtidigt påtagligt. Något som i vanlig ordning breddar publiken.

2) Vad har varit bäst?

Roffe Ruffs avslutande album Barrabas är självklart att nämna. Även ARiiSENew Europe, Jaqe2:32, K Sluggah & KG BoomAntivirus och Mohammed Ali – Vi.

Dessutom är Anxious Long Live The Short Lived förtjänt att tas upp, då det är ett album av rang som hamnat i skuggan. Ett konkret exempel på hur stor betydelse reklam och marketing har för musikindustrin. Kvalité hämmas lätt.

Utöver hela album finns det naturligtvis även ett gäng låtar som fastnat. Här är några av dem:

IsmenLivet är hårt men jag är hårdare
Professor P & DJ Akilles - This Is It
Queff & Academics – Äntligen erkänd
Öris feat Organismen – Hur många
Johan AlanderSöder bra hemma bäst

Almost Good feat. Queff – Svart
Pap feat. Emblem, Chukk Ruckuz, K Sluggah, Rocc SpotzAlla

AllyawanVår verklighet

Prop Dylans låt Shock & Amaze som är producerad av ingen mindre än DJ Premier är minst sagt också värd att nämna. En milstolpe i svensk hiphophistoria. Och så klart, den svenska battlescenen som fortsätter med sjumilakliv framåt, med internationellt kända battlare som fortsätter att dyka upp, nya svenska battlare som vill ta plats, redan duktiga battlare som utvecklas och dessutom en helt ny liga. Framtiden ser ljus ut.

3) Är det något du saknat?

Jag hade velat ha P/stQ’s beryktade och nästan mytomspunna album redan nu. Utöver det saknar jag uppståndelse. Mer hiphop som upprör!

4) Vad hoppas du på inför hösten?

En fortsatt positiv trend. Fler artister, fler släpp, mer engagemang, mer hiphop.

5) Vad lyssnar du på i sommar?

Svårt att säga. Det kan bli allt från Blahzay Blahzay till Olle Adolphson. I skrivande stund lyssnar jag på MoodSecrets of the Sand. Trevlig sommar!

Forum: Halvtidsanalys – Redaktionen summerar 2011 så här långt

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-07-03 19:42
Ska vara oerhört anti-jante och säga Populärmusiks skiva "Gomorron Sverige".
http://blog.whoa.nu/2011/05/11/netplay-popularmusik-gomorron-sverige/
2011-07-03 23:50
Ni nämnde ju Bowers, men det han borde få ÄNNU mer uppmärksamhet! Har verkligen varit hans år, och jag tror det lär fortsätta rulla. Som ovanstående skribent sa så är Gommorron Sverige helt klart värt att nämna, samt whoas senaste släpp av Budji. Bra att ni nämner Pstq och Academics, men jag är förvånad att ingen nämner Chords. Det ryktas ju om att Sveriges (iaf enligt mig) bästa rappare släpper nytt i höst. DET ska bli sjukt kul att höra! I övrigt håller jag väl med. Jag kan dock missat att nämna nån, med tanke på hur många bra släpp det här halvåret har erbjudit! Riktigt bra år, i princip på samma nivå som mitt favoritår hittills när det gäller släpp av bra skivor: 2004!
2011-07-04 10:54
Om Chords släpper blir det givetvis jäkligt intressant. Pstq har jag nog gett upp hoppet om :D
2011-07-10 19:19
Co-sign på Chords som Svea rikes bästa rappare! Avsaknad av hans rap de senaste åren har gjort sig påmind. Nu får det vara slut med sångrefränger, ge oss ett stycke album!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Halvtidsanalys – Redaktionen summerar 2011 så här långt för att kommentera!