Guldgruvan: obnoXIuz – 12″ Inches of Illness (2003) & Channel X (2005)

Obnoxiuz eller OBX från Göteborg har varit en aktiv del av den svenska hiphopscenen sedan 90-talet. Han har vunnit GBG-talangen och varit drivande i Göteborgskollektivet Rotten Gotten. Han är en multitalang inom hiphop som rappar på både svenska och engelska, producerar och lägger cuts. Debuttolvan 12″ Inches of Illness släppte OBX på DJ Silence bolag Hoody Records innan han gick vidare till Gubbs label Illizit Musik där han släppte sin debutskiva Channel X.

Förra året släppte han sin grymma och medialt underskattade Mellan gott & ont genom Whoa.nu. Så om du missat skivan se till att ladda ned den i samma veva som denna episods Guldgruva. Trevlig lyssning önskar vi på Whoa!

Här följer en kortare intervju med OBX:

Vad känner du när du lyssnar på 12″ Inches of Illness och Channel X idag?
- När jag lyssnar på 12″ Inches of Illness tänker jag tillbaka på min gamla 1:a på Hisingen och hur glad jag var att äntligen få komma ut med ett officiellt släpp, och på vinyl dessutom. Av själva låtarna att döma så känner jag väl att min engelska gramatik och uttal kunde vart lite bättre. Men det är ju sånt som kommer med tiden och mycket övning, haha. Att få ut åtminstone en singel precis innan den sista spiken i kistan för svensk hiphop på vinyl gav mig dessutom en boost att fortsätta köra min grej.

Jag är fortfarande väldigt nöjd med debutalbumet Channel X, mitt mest genomarbetade och mest påkostade projekt. Albumet var från början tänkt att bli ett mixtape där endast gästrapparna jobbar mickarna, och där jag stod för resten av jobbet. Därav alla tio gäster som kom med i slutändan.

Du har hållit på med musik sedan mitten av 90-talet och hängt ute i klubblivet i Göteborg sedan Fatmilks och Blendas glansdagar. Var det bättre förr?
- Som gammal grinig hiphop-gubbe som man blivit på senare dagar så är väl det mest väntade svaret ”Det var bättre förr”, men jag har lite svårt att tycka det. Svenska hiphopartister emellan har skapat en jävligt skön sammanhållning. Inget sånt ”gbg vs sthlm vs malmö-bullshit” som vissa höll på med förr (de finns ännu men är mycket färre.)

Det har kommit hit fler och fler stora akter med korta tidsintervall. Antalet klubbar i GBG har vuxit lavinartat,(även reggae/dubstep-klubbarna är ju ett bra gäng), men det ser jag mest som en naturlig utveckling i takt med hur hiphopen har vuxit världen över. Kort och gott, svensk hiphop enas och når större publik. Min nackdel nowadays är att jag fått mindre tid till utgångar och har dessutom en ganska taskig ekonomi för tillfället så jag har inte kunnat hänga ute så ofta längre.

Vilket släpp skulle du vilja se i sektionen Guldgruvan?
- Vad som helst från Paragon, Supersci eller Phonetik.

LADDA HEM OBNOXIUZ – 12″ INCHES OF ILLNESS GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM OBNOXIUZ – CHANNEL X GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] obnoXIuz - 12" Inches of Illness (2003) & Channel X (2005)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-01-16 17:45
Åh va nice! Har haft Channel X på datorn innan men försvann efter datorkrasch! TACK!
2012-01-16 22:02
Haha kommer ihåg att jag köpte skivan enbart för att jag ville ha lägg benen på ryggen ocensurerad
2012-01-17 18:07
riktigt kul att 12" kom upp i guldgruvan, var längesen jag lyssnade på den.
2012-01-19 9:10
Har båda dessa skivor i fysisk form, riiiiktigt bra!
2012-01-24 19:41
aah de här är riktigt dope
mfs
2012-01-24 21:28
En del riktigt fina tracks på dessa släppen!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] obnoXIuz - 12" Inches of Illness (2003) & Channel X (2005) för att kommentera!