Whoa http://blog.whoa.nu Svensk hiphop på nätet Mon, 06 Jan 2014 00:38:57 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.9.3 Ola & Markus tackar för de 13 åren med Whoa http://blog.whoa.nu/2014/01/03/ola-markus-tackar-for-de-13-aren-med-whoa/ http://blog.whoa.nu/2014/01/03/ola-markus-tackar-for-de-13-aren-med-whoa/#comments Fri, 03 Jan 2014 11:26:25 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36240 Ola och Markus gör ännu ett klassiskt gangsign.

På denna bild från tidigt 2000-tal står jag och Markus och pekar med händerna som man gjorde väldigt mycket på den tiden. Vi hade precis startat Whoa och nu när vi lägger ner sidan tänkte vi säga några ord var och framförallt tacka alla som varit delaktiga på något sätt i denna sidan.

Ola

Det är med visst vemod som man säger hej då till den här sidan som varit en så otroligt stor del av ens liv under så många år. Det är ganska fantastiskt när man tänker på det, bara allt folk jag lärt känna via Whoa, allt från många av mina närmaste vänner till folk som man bara säger hej till på stan. Och jag vet att det är så för tusentals andra användare här inne.

Personligen var jag som mest aktiv på sidan åren 2000-2005 eller någonstans där i krokarna. Man gick på Fatmilk på Kompaniet, Vibes på Henriksberg, vår egen Club Reefer och otaliga andra ställen i Stockholm som jag glömt namnet på. Förutom att ha ett fokus på hiphop så hade dessa klubbar en sak till gemensamt, alla som var där var medlemmar på Whoa. Mer eller mindre i alla fall. Det var häftigt även om det nästan bara är nu när vi lägger ner sidan som man förstår hur stor den var en gång i tiden.

Men som ni som fortfarande är aktiva på sidan vet så är det några år sedan som Whoa storhetstid var över. Jag och Markus har de senaste åren inte riktigt haft drivet och orken att ge sidan den kärlek och energi som den behöver. Dessutom har en stor del av den sociala aspekt som trots allt varit grunden till Whoa flyttat till andra platser. Facebook, Twitter, Soundcloud, Spotify och Instagram har tagit över och på grund av tidigare nämnda bristande tid, energi osv. har Whoa inte riktigt hängt med i utveckling.

I alla fall så vill jag tacka alla användare, moderatorer, admins, vänner och bekanta som varit med genom åren. Och jag måste ge ett speciellt tack till Martin “Oracle” Lindgren som har vigt så otroligt många timmar till den här sidan. Troligtvis väldigt många fler än vad jag och Markus har lagt tillsammans. Ni är många som hjälpt till med sidan men jag tror inte det finns någon som blir illa berörd för att jag bara nämner en vid namn.

Tack och hej!

Markus

Då var det dags att tacka för den här tiden och stänga Whoa. Varför det sker har vi redan tagit upp. Det är bara att konstatera att allt har sin tid och när man nu börjar summera och reflektera över vad Whoa har inneburit för många människor runt om i Sverige så är jag glad och stolt över att ha varit en del av det här.

Whoa skapades bara några månader efter att jag hade flyttat till Stockholm och mitt liv i huvudstaden påverkades enormt mycket av detta. Jag har framförallt lärt känna väldigt många härliga människor. Jag har gått på spelningar, festat på klubbar, drivit klubben Reefer, anordnat otaliga förfester, träffat folk att gå på fotboll med, spenderat enorma mängder tid i diskussionsforumen och haft väldigt mycket kul. Allt tack vare en webbsida som jag och Ola snickrade ihop i början av 2000-talet och lyckades göra till en givande mötesplats för folk intresserade av hiphop.

Ola och jag lade grunden till det hela men det hade aldrig, och jag kan inte poängtera detta nog, det hade ALDRIG blivit något speciellt utan en enorm portion hjälp av mängder av talangfulla, trevliga och engagerade moderatorer, admins och redaktionsmedlemmar. Ni är alldeles för många för att jag ska kunna göra det hela rättvisa och få med alla, men ni vet vilka ni är. Folket som har hängt på Whoa genom åren vet vilka ni är. Tack!

Tack Ola/Stuck för att du tog med mig på resan. Det var din idé och du satte igång allt. Tack för att du inte lackade ur när jag klistrade in howser-taggar i källkoden på sidan och la upp AIK-propaganda på startsidan för att hetsa lite då och då :)

Tack Martin/Oracle för att du tagit ett extra tungt ansvar på senare år. Du är en av de mest noggranna och ansvarstagande personer jag känner. Du gav, tillsammans med många andra, Whoa några år till.

Tack Pontus/mfs för en massa uppstyrning, roliga idéer, foton på Whoa-stickers och mycket ansvar på senare år. Kör hårt med Gatuslang!

Tack alla ni som hjälpte till att hålla ordning i forumen under de tidiga åren när den generella internetvanan i Sverige var sämre än den är idag och det var en hel del stök. Många av er har jag också spenderat mycket tid med utanför de digitala kanalerna och haft väldigt mycket roligt med. Tack och vi ses!

Tack alla ni som tillhör den senare generationen Whoa-admins samt hela redaktionen. Ni har kört hårt under en tid då jag och Ola har tagit ett steg tillbaka och ni har fått sidan att leverera på en helt ny nivå.

Ett rejält Whoagäng från Hultsfred 2000. Bl.a Ninosh, zax, Pirog och Stuck. Allas vår Mabande. Vi har inte alltid hållit med varandra. Men helt klart en av de största legendarerna på Whoa. Markus, Nadia, Tobias och Nina gör gangsigns som vanligt. Ytterligare två Whoa legendarer. Rapper Ted och Emil Brikha. En liten fingervisning om hur länge vi funnits. Från vår sektion fetdiggar där jag och Markus helt odemokratisk la upp saker vi gillade. Whoa reppar Sthlm. Whoa reppar New York. Whoa reppar på shady bar i Thailand. Ola skär upp tårtan på på 10-års jubileumet av Whoa Jonas och Ola på Whoa gravöl på Kellys i Göteborg.

 

 

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2014/01/03/ola-markus-tackar-for-de-13-aren-med-whoa/feed/ 0
Instrumentalerna: Sherlock – Made To Measure & The Latin Kings – I skuggan av betongen http://blog.whoa.nu/2014/01/01/instrumentalerna-sherlock-made-to-measure-the-latin-kings-i-skuggan-av-betongen/ http://blog.whoa.nu/2014/01/01/instrumentalerna-sherlock-made-to-measure-the-latin-kings-i-skuggan-av-betongen/#comments Wed, 01 Jan 2014 11:43:17 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36282 Instrumentalerna: Sherlock – Made To Measure & The Latin Kings – I skuggan av betongen

The Latin Kings - I skuggan av betongen

Den 23:e och 24:e december lade vi upp två exklusiva julklappar i form av instrumentalversionerna av Sherlocks Made To Measure (1997) och The Latin Kings I skuggan av betongen (1997). Två riktiga rariteter, rippade direkt från vinyl, som du verkligen inte får missa!

Hårt, smutsigt och äkta. Nu har du äntligen chansen att göra dina egna versioner av klassikerna eller bara blasta något instrumentalt att skaka skallen till.

Med detta tackar vi för oss och passar vidare micken till andra. Länge leve svensk hiphop och trevlig lyssning!

Klicka här för att komma till Sherlock – Made To Measure Instrumentals

Klicka här för att komma till The Latin Kings – I skuggan av betongen instrumentals

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2014/01/01/instrumentalerna-sherlock-made-to-measure-the-latin-kings-i-skuggan-av-betongen/feed/ 0
85 st hiphopsläpp i Guldgruvan-arkivet http://blog.whoa.nu/2014/01/01/85-st-hiphopslapp-i-guldgruvan-arkivet/ http://blog.whoa.nu/2014/01/01/85-st-hiphopslapp-i-guldgruvan-arkivet/#comments Wed, 01 Jan 2014 11:41:53 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36225 85 st hiphopsläpp i Guldgruvan-arkivet

Superscientifiku

Mellan mars 2011 och december 2013 släppte vi massor av större, klassiska släpp för gratis nedladdning i sektionen Guldgruvan. Musik som av någon anledning glömts bort och inte finns seedad på svenska torrentsidor, musik som du saknat efter din hårddiskkrasch eller som du inte ens visste att du ville ha eller ens visste fanns. Allt från vinylsinglar, mixtapes till hela album. Detta för att svensk hiphops kulturhistoria inte skall försvinna i döda länkar och slit-och-släng-hets.

I Guldgruvan-arkivet hittar du grym musik från The Latin Kings, Sherlock, Superscientifiku, Kashal-Tee, Pst/Q och DJ Large från MBMA, Redline, Mange Schmidt, Medina, Chilly & Leafy, Zacke, 3 Ess, Boogaloo, Gubb, Paragon, Sexfemman, Shazaam, Ismen, Prosperous, nedlagda Svenskunderjord.com och många fler!

KLICKA HÄR FÖR ATT BESÖKA GULDGRUVAN-ARKIVET

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2014/01/01/85-st-hiphopslapp-i-guldgruvan-arkivet/feed/ 0
114 st hiphopsläpp i Netplay-arkivet http://blog.whoa.nu/2014/01/01/114-st-hiphopslapp-i-netplay-arkivet/ http://blog.whoa.nu/2014/01/01/114-st-hiphopslapp-i-netplay-arkivet/#comments Wed, 01 Jan 2014 11:40:48 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36216 114 st hiphopsläpp i Netplay-arkivet

Masse - Gott & Blandat #2

Mellan 2002 och 2013 släppte vi massor av större släpp för gratis nedladdning på Whoa. Flera av dem betydde mycket för den svenska hiphopscenen. Nya, hungriga artister introducerade sig, redan etablerade akter befäste sin populära ställning och många grupper fick sina stora genombrott. Sammanlagt blev det till sist 114 stycken releaser under dessa år. En riktig musikskatt, som fortfarande ligger kvar online!

I Netplay-arkivet hittar du grym musik från Labyrint, Stor, Mohammed Ali, Stockholmssyndromet, Masse från The Salazar Brothers, DC Grimsta, Meta Four, Allyawan, Gubb, Houman Sebghati, Henry Bowers, Daltone, Pato PoohRi-Fa, Mofeta & Jerre, Trainspotters, Prop Dylan, Frispråkarn och många fler!

KLICKA HÄR FÖR ATT BESÖKA NETPLAY-ARKIVET

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2014/01/01/114-st-hiphopslapp-i-netplay-arkivet/feed/ 0
Matias minns (och tackar för micken) http://blog.whoa.nu/2013/12/30/matias-minns-och-tackar-for-micken/ http://blog.whoa.nu/2013/12/30/matias-minns-och-tackar-for-micken/#comments Mon, 30 Dec 2013 20:06:06 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36232 whoa avslut

Hiphopare, framför allt rappare, pratar ofta om att ”greppa micken”. Det verkar nästan finnas en slags passion för det rent mekaniska i att låta fingrarna omsluta en mikrofon. Och det är ju lätt att bli lite fångad i det där; att få känslan av att vilja ”greppa en mick”.

Men vad ska vi göra, vi som inte rappar eller utövar hiphop men ändå vill greppa micken åtminstone i symbolisk mening? Vi som inte nöjer oss med att lyssna och titta, utan måste vara med? Två alternativ som spontant dyker upp är att bli arrangör eller skribent. Jag har testat båda, och även om arrangörslivet är spännande med sena nätter och rusiga drycker så är det verkligen som hiphopskribent det har gnistrat för mig. Det är bland annat därför det bränner hål i hjärtat på mig att Whoa låses i dagarna.

Att som journalistwannabe i tjugoårsåldern få en plattform att öva sig på är inte det lättaste, men när jag en kväll bestämde mig för att bli hiphopskribent och knatade med mitt malliga anteckningsblock till en spelning på Babel i Malmö för att få ihop ett arbetsprov, så fick jag just den plattformen av Whoa.

När jag något senare tillbringade en bakfull tågresa mellan Stockholm och Malmö kräkandes på toaletten efter ett redaktionsmöte så lyckades jag ändå se en viss charm i situationen. Nu var jag inte bara musikskribent — jag var i princip en karikatyr av en musikskribent! Samma känsla när jag gjorde min första fumliga intervju med ett anteckningsblock fullt av platta frågor. När vi drack öl på ett tak i den Stockholmska solnedgången inför Wu-Tang på Münchenbryggeriet. När vi genom en recension motorsågade mina tonårsidoler. När jag fick lite dåligt samvete då jag långt senare förstod att de blivit ledsna. När jag en kväll såg och skrev om all hiphop som sänts i en TV-sänd talangjakt och när stora delar av redaktionen samlats i Malmö för att gå på hiphopevents.

Allt det där. Magi. De stunderna har lagt sig som viktiga pusselbitar i mig. Och då pratar vi bara om tiden jag varit skribent för sidan. Mer än dubbelt så många år innan dess var den en del av min dagliga surfrutin då jag hittade musik, grälade i forumen eller bara klickade mig runt i timmar.

Whoa är kaffekoppen på den frukostbricka som är livet, ett av de viktigaste elementen som alltid bör vara med. Vi är nog många som känner så. Jag tror inte att någon av oss fullt förstår vad det innebär att sidan stängs, men det lär vi göra med tiden.

Med det sagt vill jag tacka alla vänner jag lärt känna på sidan, alla artister som valt att släppa sitt material på Whoa, alla forummedlemmar och läsare. Framför allt vill jag tacka Whoa som väsen, för att det de senaste 13 åren bokfört den svenska hiphophistorien och för att jag äntligen, äntligen fick greppa micken.

Matias Rankinen har varit recensionsansvarig på Whoa och vill gärna fortsätta skriva om hiphop i olika former. Har du en plattform och behöver en skribent? Räck honom micken via Twitter (@matiasrankinen) eller mail (matiasrankinen@gmail.com).

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/30/matias-minns-och-tackar-for-micken/feed/ 0
2013-12-28: Supreme http://blog.whoa.nu/2013/12/28/2013-12-28-supreme/ http://blog.whoa.nu/2013/12/28/2013-12-28-supreme/#comments Fri, 27 Dec 2013 23:15:33 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36213 Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/28/2013-12-28-supreme/feed/ 0
Brev från Queff http://blog.whoa.nu/2013/12/26/brev-fran-queff/ http://blog.whoa.nu/2013/12/26/brev-fran-queff/#comments Thu, 26 Dec 2013 16:59:49 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36020 queffdennizprime

Lagom till att vi välkomnar det nya året är det också dags att ta farväl av Whoa. I nästa vecka kommer sidan att låsas och kvar kommer ett virtuellt minnesmärke över 14 års hiphophistoria att finnas. Nedläggningen av Whoa har mottagits på olika sätt men för oss bakom har det varit en upplevelse att få ta del av den uppskattning som visats och de minnen som återberättats sen beslutet blev känt.

Under det dryga decenniet som Whoa funnits till har tusentals timmar ägnats åt att hänga i forumen där det diskuterats, snackats skit, skrattats, hatats och etablerats kontakt med andra hiphopintresserade runt om i landet. Vissa har hittat kärleken och vissa har inlett musikaliska samarbeten som är intakta än idag.

Därför blev vi extra glada när det ramlade in ett brev från Queff, en av många rappare och hiphopskallar som spenderat tid här på Whoa, där han berättade hur viktigt Whoa varit för honom genom åren.

Tjabba grabbar!

Jag heter Robert och kallas för Queff och var länge en aktiv medlem på Whoa. Det var på Whoa jag släppte mina första låtar och att få en veckans mp3a på Whoa var länge ett av målen jag hade med mitt musikskapande och många av mina tonår var det endast musik släppt på Whoa som jag lyssnade på och som formade mig som människa och som artist. Det var på Whoa jag träffade Denniz ”Puszel” Prime som idag är min bästa vän och producent. Det var genom Whoa jag träffade Oleg (vår art director) och alla andra idioter från Väsby som jag aldrig hade snackat med innan men som fann varandra i ett gemensamt genuint intresse för hiphopkulturen. Grunden till vad som idag är Mekk My Day har alltså Whoa att tacka för att vi ens känner varandra.

Därför är det med sorg jag tar emot beskedet att Whoa ska lägga ner, trots att jag inte varit aktiv medlem där på många år. Jag vill tacka er för ett fantastiskt arbete som jag har mycket att tacka för.

Med detta i åtanke hade det verkligen (och då menar jag VERKLIGEN) betytt mycket för både mig och Denniz om ni recenserade vår skiva innan ni gick i graven. En skiva som aldrig hade varit möjlig att göra utan Whoa och som vi är otroligt stolta över. Det är resultatet av vårt samarbete som började redan som två rappare i audioforumet och på spelningar vi fick genom Whoa på ungdomsgårdar i obskyra förorter till Stockholm.

Jag förstår att ni kanske inte har tid eller intresse av att göra det, men som sagt så hade det betytt väldigt mycket för oss, särskilt symboliskt, om vi blev uppmärksammade på Whoa en sista gång.

Oavsett recension eller inte så vill jag återigen tacka för allt Whoa har gett mig! Vilken jävla mupp man varit där haha men satan vad det har påverkat mig. Tack på förhand för att ni läst detta, hoppas ni har en trevlig dag.

MVH

Baitar-BdB-DMC, MMDBS

Så med det sagt är det ett nöje att försöka infria den önskan som framförts i mejlet. Det blir ingen tvättäkta recension utan några väl valda ord om senaste skivan Vostok, en av de bästa skivorna det här musikåret.

Trilogin som började med Greetings from Russia hösten 2010 har kommit till vägs ände och krönts med duons första officiella album. Det har bara gått tre år men deras musikaliska resa känns mycket längre än så. Missförstå mig rätt nu, jag var en av dem som älskade den spretiga debuten med sin nytänkande kombination av elektroniska produktioner och hård, välskriven rap men senaste alstret känns äntligen som en helhet. De plågsamt ärliga och självutlämnande texterna kompletteras med fyndiga metaforer som inte känns krystade eller urvattnade, som de så ofta har en tendens att göra.

Det är få producenter som har ett så eget uttryck och en egen röst som Denniz Prime. Det räcker att lyssna på det instrumentala spåret We were a great idea som leder fram till Samma tak, det starkaste ögonblicket på hela skivan, för att förstå vad jag menar. Traditionsenligt blandas det introspektiva med klubbangers. Anton Kristiansson levererar troligtvis årets bästa gästvers, Onda droppar ett par sanningens ord med en pondus som är få förunnad och Mächy kommer helt till sin rätt på stökiga anthemet DAX.

Det är få artister som varit lika öppna med sina personliga problem och strävanden som Queff och tillsammans med Denniz Primes melodiska vemod skapar de något unikt och spännande. Allt som allt är det en helgjuten skiva som är allra bäst när den får snurra från början till slut. På ett sätt är det lite sorgligt att inse att trilogin är slut. Å andra sidan kan man glädja sig åt duons personliga och musikaliska utveckling som bådar gott för framtiden. Med Vostok har de verkligen satt ribban för kommande projekt.

Köp Queff & Denniz Prime – Vostok via iTunes
Lyssna på Queff & Denniz Prime - Vostok via Spotify
Köp Queff & Denniz Prime – Midnight in Moscow via iTunes
Lyssna på Queff & Denniz Prime – Midnight in Moscow via Spotify
Ladda ner Queff & Denniz Prime – Greetings from Russia

Ett stort tack för all respons vi fått och framförallt till Queff som tog sig tiden att formulera sina tankar i text, det uppskattas!

Relaterade länkar och information:

Queff på Twitter
Denniz Prime på Twitter
Queff & Denniz Prime på Facebook
Mekk My Day på Facebook

Forum: Whoa läggs ned!

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/26/brev-fran-queff/feed/ 0
2013-12-24: Big L http://blog.whoa.nu/2013/12/24/2013-12-24-big-l/ http://blog.whoa.nu/2013/12/24/2013-12-24-big-l/#comments Tue, 24 Dec 2013 18:39:43 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36198 Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/24/2013-12-24-big-l/feed/ 0
Lucka 24: Guldgruvan: The Latin Kings – I skuggan av betongen instrumentals (1997) http://blog.whoa.nu/2013/12/24/lucka-24-guldgruvan-the-latin-kings-i-skuggan-av-betongen-instrumentals-1997/ http://blog.whoa.nu/2013/12/24/lucka-24-guldgruvan-the-latin-kings-i-skuggan-av-betongen-instrumentals-1997/#comments Tue, 24 Dec 2013 06:00:21 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36177 lucka24

Precis som Sherlocks skiva Made To Measure så fick The Latin Kings andra skiva I skuggan av betongen aldrig någon kommersiell framgång trots att det än idag måste klassas som en av de absolut bästa svenska hiphopskivorna. Albumet innehåller mängder av klassiska minnesvärda Dogge-citat som kanoniseras än idag. Soundet är mörkt men blandar ändå allvar med humor. Men det allra mest minnesvärda från skivan är kanske beatsen. Beats som från början innehöll samplingar men som inte kunde användas. Så gruppen fick spela in allt från början med livemusiker igen. För första gången släpps nu denna klassiker instrumentalt, rippat från vinyl som endast pressades i 20 exemplar för livespelningar. Så nu kan du äntligen göra den där versionen av Shuno, Borta i tankar eller Botkyrka stylee som du drömt om. Trevlig lyssning och en riktigt god jul!

LADDA HEM "THE LATIN KINGS - I SKUGGAN AV BETONGEN INSTRUMENTALS" GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila redaktionen@whoa.nu. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/24/lucka-24-guldgruvan-the-latin-kings-i-skuggan-av-betongen-instrumentals-1997/feed/ 1
2013-12-23: Eminem http://blog.whoa.nu/2013/12/23/2013-12-23-eminem/ http://blog.whoa.nu/2013/12/23/2013-12-23-eminem/#comments Mon, 23 Dec 2013 22:33:40 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36196 Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/23/2013-12-23-eminem/feed/ 0
Lucka 23: Guldgruvan: Sherlock – Made To Measure Instrumentals (1997) http://blog.whoa.nu/2013/12/23/lucka-23-guldgruvan-sherlock-made-to-measure-instrumentals-1997/ http://blog.whoa.nu/2013/12/23/lucka-23-guldgruvan-sherlock-made-to-measure-instrumentals-1997/#comments Mon, 23 Dec 2013 06:00:05 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36170 lucka23

Få skivor har haft så stor betydelse för svensk hiphop som Sherlocks första och enda album Made To Measure. Vi snackar riktig klassisk hiphop. Mörkt, hårt och odiskutabelt äkta. Sherlock bestod från början av producenten Seb-Roc, rapparen och producenten Infrared samt rapparna Peewee och Speedy. Till fullängdaren har Infrared lämnat gruppen och ersatts av rapparen och producenten Thomas Rusiak.

Sverige och svensk hiphop var antagligen inte redo för en platta av den här kalibern år 1997. Speciellt inte med tanke på att skivbolaget man låg på köptes upp av ett tyskt bolag vilket gjorde att gruppen hamnade i kläm. Men det har inte gjort skivan mindre inflytelserik. Det var en av de viktigaste inspirationskällorna när Natural Bond-kollegan Petter året efter släppte sin debut Mitt sjätte sinne.

Made To Measure har som sagt en ganska mörk och hård ljudbild där Rusiak levererar tre beats och Sundsvalls-duon Collene & Webb ett beat. I övrigt är det Sebastian Woolgar, mer känd som Seb Roc som ansvarar för beatsen. Nedan får du höra Sebastians ord om skivan som idag räknas som en riktig svensk hiphop-klassiker. Men det är inte den vanliga skivan ni bjuds på bakom lucka 23 utan nämligen en av svensk hiphops allra största rariteter, skivan instrumentalt, utan rap. Rippat direkt från originalmastern endast sedan tidigare utgiven på LP i samband med livespelningar. Äntligen har du chansen att göra dina egna versioner eller bara blasta något instrumentalt att skaka skallen till. Trevlig lyssning!

Nedan följer en kortare intervju med Seb Roc från gruppen Sherlock.

MTM – En riktig svensk hiphopklassiker! Vad tycker du om skivan idag när du lyssnar på den så här 16 år efter release?
- Jag blev överraskad när jag lyssnade på den igen efter en väldigt lång tid, av hur bra den lät och hur väl produktionen höll ihop.

Du har producerat majoriteten av beatsen på skivan. Kommer du ihåg hur ni tänkte kring sound? Hur gjorde du dina beats på den hör tiden?
- Vi ville bara göra en skiva med ett sound, annorlunda mot de hiphop-plattor som tidigare (pre-97) hade producerats i Sverige. Vi ville också göra en skiva som skulle kunna mäta sig med en amerikansk produktion på den tiden. Beatsen är huvudsakligen gjorda på en AKAI S1000 & S 1100, med Notator (nuvarande Logic) som sequencer. Thomas beats är gjorda på en ASR-10.

Vilken svensk hiphopskiva skulle du vilja lyfta produktionsmässigt?
Nu lyssnar jag inte på precis all hiphop som kommer ut men av det jag har hört på sistone så skulle jag säga nya PH3-plattan Moderna tider, i sin helhet som album. Den känns nyskapande i sound, produktion och textförfattande, samtidigt som den trogen själva essensen av vad jag anser är hiphop.

Vad gör du musikaliskt idag?
- Håller på tillsammans med Joakim Åhlund att göra beats/låtar till Peewees kommande EP debut på svenska. Lite teknikerjobb när jag blir tillfrågad, samt även lite beats/låtar som projekt tillsammans med Jocke.

Låtlista:

01. Intro (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
02. Natural Bond (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
03. Bleeding Facts (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
04. Swamps Of Corruption (Feat. Clark Gilliam) (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
05. Hopes Of Spring (Feat. Arnthor) (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
06. You’re Supreme (Instrumental) (Prod. Thomas Rusiak)
07. Beautiful Ways (Instrumental) (Prod. Colleone & Webb)
08. These Days (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
09. Made To Measure (Feat. Bigg Knoah & Infra Red) (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
10. Vipers (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
11. Aisle Of Illusions (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
12. Shortcuts (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
13. Universal Soldiers (Instrumental) (Prod. Thomas Rusiak)
14. Color Tales (Instrumental) (Prod. Seb Roc)
15. Resume (Outro) (Instrumental) (Prod. Thomas Rusiak)

LADDA HEM "SHERLOCK - MADE TO MEASURE INSTRUMENTALS" GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila redaktionen@whoa.nu. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/23/lucka-23-guldgruvan-sherlock-made-to-measure-instrumentals-1997/feed/ 1
Stämningsfull julmusik http://blog.whoa.nu/2013/12/22/stamningsfull-julmusik/ http://blog.whoa.nu/2013/12/22/stamningsfull-julmusik/#comments Sun, 22 Dec 2013 12:22:00 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36025 eazy-e-christmas-real

Att tipsa om julmusik har varit ett återkommande inslag på Whoa de senaste åren och i år är inget undantag. Nytt för i år är däremot att vi valt att komplettera videobonanzan med en Spotify-playlist. Som ni vet finns inte allt tillgängligt där men spellistan klockar ändå in på 6,5 timmar och räcker därmed från jullunchen ända fram till julklappsöppningen, Kalle Anka-paus inräknat.

I spellistan samsas gamla klassiska juldängor med Run DMC, Kurtis Blow och Outkast med den kristna hiphopgruppen The Cross Movement, svenska The Keffat Livs och amerikanska Ying Yang Twins jul-EP:s, Deathrows julsamling plus mycket annat. Självklart avslutas listan med de legendariska kvinnotjusarna Boyz II Men och deras julskiva från 1993.

Vi vill också passa på och tipsa om två juliga mixtapes: Cookin Soul & Dj Whoo Kid: Notorious B.I.GReady for X-Mas och Jean Graes H0 X 3. A Christmas Thingy.

RZA - Deck The Halls

http://www.youtube.com/watch?v=5MIoXIC0Bvo

DMX – Rudolph The Rednosed Reindeer

http://www.youtube.com/watch?v=TPXWZxtDooY

Smoke DZA – Christmas In The Trap

http://www.youtube.com/watch?v=e5O68mZ30YM

Akil the MC – Buck Santa

http://www.youtube.com/watch?v=Nqm_78tFM3c

Stockholmssyndromet – Syndromet firar jul

http://www.youtube.com/watch?v=snuy8viQZvU

Jim Jones - White Christmas ft. Sen & Shoota

http://www.youtube.com/watch?v=h2ecXONNp7o

Juelz Santana & Starr – Jingle Bellz

http://www.youtube.com/watch?v=ouDyQ5b9cxM

Rap Allstars ft. Leroy Daniels - Last Christmas

http://www.youtube.com/watch?v=kH8-LYvwq_0

Snoop Doggy Dogg - Santa Claus Goes Straight To The Ghetto

http://www.youtube.com/watch?v=mVkg5FM59NA

The Treacherous Three & Busy Bee – Santa’s rap

http://www.youtube.com/watch?v=tT5noclsXS4

Boyz II Men - Let it snow

http://www.youtube.com/watch?v=h6-YQQS2gaw

Krispy Kreme - Christmas

http://www.youtube.com/watch?v=TX8AJJIT4l8

Timebomb Allstars – Each X-Mas (Same Ol’ Shit)

http://www.youtube.com/watch?v=88lKF6j1TMQ

Ras Kass – Jack Frost 2 (White Christmas)

http://www.youtube.com/watch?v=ebqPtz3FltQ

David Banner – The Christmas Song ft. Marcus & Sky

http://www.youtube.com/watch?v=XJPj79oXL0w

Busta Rhymes – Grinch ft. Jim Carrey

http://www.youtube.com/watch?v=s2Q2csuodko

Puff Daddy, Run DMC, Mase, Salt N’ Pepa, Onyx & Keith Murray – Santa Baby Remix

http://www.youtube.com/watch?v=Aeo6azbXAiU

Dirty Boyz – All I Want For Christmas

http://www.youtube.com/watch?v=0_MJwbrdEGA

Master P & C-Murder – Christmas In The Ghetto

http://www.youtube.com/watch?v=_Fs4HIKEKhA

Sexfemman – Julen är stulen

http://www.youtube.com/watch?v=uTyI0C5AJfM

Smötsiga Höndar – Smötsig jul

http://www.youtube.com/watch?v=E13f_i4iyi4

Stockholmssyndromet – En schmutzig jul

http://www.youtube.com/watch?v=xGCgDmvSK-k

Det går nästan att fortsätta i all oändlighet men det får räcka här. Sno vår playlist och fortsätt lägga till musik. Titta gärna igenom tidigare inlägg här nedanför för att hitta ytterligare guldkorn eller ge er ut på det världsomspännande intranätet.

God jul!

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/22/stamningsfull-julmusik/feed/ 0
Lucka 22: Guldgruvan: Robert Valsinger – Robert Valsinger (2003) http://blog.whoa.nu/2013/12/22/lucka-22-guldgruvan-robert-valsinger-robert-valsinger-2003/ http://blog.whoa.nu/2013/12/22/lucka-22-guldgruvan-robert-valsinger-robert-valsinger-2003/#comments Sun, 22 Dec 2013 06:00:50 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36078 lucka22

robert_valsinger

Robert Valsinger eller Bashie, som han kallar sig när han rappar på engelska, föddes i Linköping under slutet av 70-talet och startade sin musikaliska karriär som trummis i hardcorebandet Outlast innan han 1996 bildade gruppen Stacs of Stamina som han lämnade några år senare. Idag håller Robert fortfarande på med musik och väntar på att släppa sin tredje soloskiva under sitt eget namn Robert Valsinger men också en klassisk hiphopskiva under sitt alias Bashie.

Efter att tidigare ha givit er hiphoprariteterna Bashies nya CD (1998) och From The Smoke (2000) för nedladdning, presenterar vi nu även artistens underskattade debutalbum på svenska från 2003. Skivan, som kort och gott heter Robert Valsinger, släpptes 2003 och fick senare en re-release via Streetzones label PayPerBag 2004. Åtta låtar där artisten tar steget fullt ut och låter folkmusiken möta hiphopen, medan han själv tänjer på tonerna och blandar sång och rap. Inspelad och mixad i Soulmine studios. Skivan spelades in under en tid då Robert gick på folkhögskola. Där blev han introducerad att skriva poesi och andra nya textformer. Detta resulterade i en platta som än idag känns unik och spännande. Trevlig lyssning!

LADDA HEM "ROBERT VALSINGER - ROBERT VALSINGER" GENOM ATT KLICKA HÄR

http://www.youtube.com/watch?v=QBIDAYrzwVo

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila redaktionen@whoa.nu. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/22/lucka-22-guldgruvan-robert-valsinger-robert-valsinger-2003/feed/ 0
Krönika: There’s a war going on outside no man is safe from… http://blog.whoa.nu/2013/12/22/theres-a-war-going-on-outside-no-man-is-safe-from/ http://blog.whoa.nu/2013/12/22/theres-a-war-going-on-outside-no-man-is-safe-from/#comments Sat, 21 Dec 2013 23:04:12 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36114 soldiers

Jag är heligt förbannad.

Detta kommer bli min sista krönika här på Whoa och det kommer också vara den som har minst med hiphop att göra. Eller kanske den som har mest med hiphop att göra, beroende på hur man vill se på saken. Oavsett vad vissa vill tro så är ju hiphopen, och har alltid varit, en stark och viktig röst åt ”den lilla människan” mot etablissemanget.

Detta handlar om oss alla – men ändå ingen av oss. Det handlar faktiskt mest om dem, men det handlar ändå mer om oss. Även om jag är urbota trött på tänket ”vi och dem”.

Jag vill tro att jag är modig nog att skriva om detta av den enkla anledningen att jag är stärkt av min tro på att jag har rätt. Eller att jag helt enkelt inte bryr mig om vad andra tycker om mig. Men jag kan inte undgå att fundera på om jag verkligen vågat eller ens känt mig värdig nog att skriva såhär fritt om jag inte hade haft en lön att gömma mig bakom. En lön som säger att ”jag är minsann inte värdelös!”. ”Mitt mänskliga värde står på kontot i siffror.” Jag må vara pretentiös, jag må också vara en hycklare, men jag har åtminstone goda intentioner. Dock så är ju min lilla lön en tämligen skakig grund att stå på då jag jobbar via ett bemanningsföretag och de kan ju som vi alla vet sparka mig imorgon på vilka grunder som helst, men det är bara en av många parenteser i ett större sammanhang som jag ska försöka belysa.

Att avhandla allt som är fel med det moderna samhället i form av en krönika är en uppgift som jag med all säkerhet inte kan axla med rättvisa, men jag har gett mig fan på att jag åtminstone vill göra ett försök. Jag är rädd att min självbevarelsedrift kommer falla till föga då jag som sagt är heligt förbannad och hellre hade skrivit ”knulla moderaterna” – men eftersom jag inte heter Ken Ring så finns det ingen (minister) som bryr sig om jag skulle skriva så.

Jag vill prata om de som styr. Jag vill prata om varför vi har ett monetärt system som är utformat på så vis att gemene man inte ska kunna vinna över det. Ett system som varken jag eller du har valt att födas in i. Ett system där de rika ständigt vinner privilegier och de fattiga jagas tills sista skattekronan är betald. Jag vill nämna de som väljer att jobba skiten ur sig för den tillfälliga prestige det finns i att minsann varit redig nog och ”gjort rätt för sig” och obstinat stolt betalar med ett magsår eller trasig rygg vid 25 års ålder utan att ifrågasätta varför det finns folk som inte behöver göra detsamma. Medelklassen som lurats att sträva efter överklass, jagad av hotet från en ständigt stundande underklass. Jag tycker att det klingar falskt i ett modernt samhälle där alla ska vara lika värda.

Man skuldbelägger många idag, men allt för sällan börjar man i rätt ände. Man skuldbelägger invandrare och flyktingar som ”lever” på vår välfärd, men man bryr sig sällan om att ställa de väldiga krafter och ekonomiska intressen som står bakom krigen till svars. Alla skrattar åt tjockisar idag. ”Att vara överviktig är omoraliskt och fel”, men inte många bemödar sig med att ge sig på orsaken; systemet som berövat människan dennes naturliga motion och de företag som säljer onyttig och processad mat full av fett och socker – man skyller hellre på de oftast obildade, fattiga människorna som mer eller mindre systematiskt tvingas eller minst sagt luras att köpa deras produkter. Man skuldbelägger den lilla konsumenten som är en brottsling om den inte separerar papper från plast, trots att stora industrier spyr ut miljöfarligt avfall rakt ut i naturen runt om i världen. Och då har jag inte ens nämnt att plast är gjort av olja (läs oljebolagens spillprodukt) och är ett omöjligen nedbrytbart material som hade varit helt onödigt om den miljövänliga hampan fått fortsätta dominera industrin. Man försöker bota cancer med deras smutsiga förband. Musikhjälpen skramlar 28 miljoner och överklassen skrockar hånfullt åt våra gulliga fickpengar.

Men jag ska inte gå in närmare på allt det där! Jag tänkte nämna något som för mig är helt overkligt. Idag kändes det som att jag flyttats till en parallell värld som utspelar sig ca. 80 år tillbaka i tiden. En verklighet som man annars bara läst om i historieböckerna. 2009 flyttade jag som många andra svenskar också gjort till Spanien, rättare sagt Barcelona. Jag hade nyss gått ur gymnasiet och blivit av med mitt andra försäljarjobb – jag jagade påskrifter åt en svensk biståndsorganisation. För mig som gått estetisk bild och form på gymnasiet fanns det inte många alternativ på arbetsmarknaden och att hoppa på en utbildning ”enbart för att”, var aldrig något alternativ. Jag valde ett skitjobb i Spanien framför ett skitjobb i Sverige helt enkelt. Idag läser jag i tidningen att fascismen ännu en gång slagit rot i mitt kära Spanien och jag som vet hur de svartklädda insatsstyrkorna rensar upp gatorna där nere får på riktigt kämpa för att hålla tillbaka tårarna.

”Medborgarrättslagen”. Lagen med 55 artiklar i form av förbud mot fredliga protester, förbud mot att samlas i grupp, förbud mot att samlas kring en sakfråga på internet, förbud mot att filma poliser i tjänst – något som jag anser är vårt sista lilla försvar vi har kvar mot en armé med monopol på våld och vapen. Förbud mot att maskera sig. Förbud mot att vägra legitimera sig för polis. Förbud mot att hindra poliser i tjänst, vilket innebär att sittprotester får ansluta sig till skaran av civil olydnad som beläggs med dryga böter. Att skända den spanska flaggan ger t.ex. 600,000€ i böter. De andra sakerna jag nämnt har dock lite nättare summor bakom sig: sisådär 30,000€ per person. Jag hörde idag en vän berätta att hon fick sin facebook nedstängd en dag eftersom hon delade en politikers lönespecifikation. Att plocka skräp (möbler som folk slängt) från gatan ger böter från 90€ och uppåt. En annan sak som kanske höjer några ögonbryn är att abort är olagligt, såvida du inte blivit våldtagen. Om inte Reinfeldt och EU motsätter sig detta så kan det snart vara verklighet även för oss här i Sverige. Det är inte svårt att se deras argument när extrema grupper tar sig uttryck så som nyligen i Kärrtorp. Vi är inte skonade från någonting.

Så vad ska man göra? Jag vet inte. Jag vet bara att jag inte vill vara tyst om det längre. Jag vet att vi har hiphopartister här i Sverige som försöker få folk att öppna ögonen. Jag hade till exempel velat se en festival på temat ”världen är knas”, typ, där vi kunnat samla varandra och pratat. Och kanske lyssnat på lite bra musik. Alla vi vet ju att saker inte är så bra som de skulle kunna vara. Vi, folket, vet åtminstone detta. Frågan är när politikerna ska våga göra det de är till för och vara på folkets sida istället för gå bankernas och företagens ärenden.

Egentligen är jag emot så gott som alla politiker och partier, det är svårt att läka en infekterad kropp med plåster, men i valet mellan pest eller kolera så väljer jag personligen det valet som tjänar folket och inte storbolagen. Valet 2014 kommer vara otroligt laddat och det är viktigt att folk börjar diskutera något annat än Moderaterna, Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna. En fräsch uppstickare är Partiet De Fria, men jag lägger hellre min röst på ett parti som åtminstone har en suck att vinna. Att softa i soffan och rösta med mittenfingret i luften är ingen särskilt bra taktik när varenda liten Sverigedemokrat pallrar sig till valbåset.

Forum: Krönika: There's a war going on outside no man is safe from

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/22/theres-a-war-going-on-outside-no-man-is-safe-from/feed/ 0
Video: Prop Dylan – Family First http://blog.whoa.nu/2013/12/21/video-prop-dylan-family-first/ http://blog.whoa.nu/2013/12/21/video-prop-dylan-family-first/#comments Sat, 21 Dec 2013 19:10:57 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36127 Prop Dylan

Prop Dylan, högaktuell med nya albumet The Cardinal Sin, släppte idag en ny video till en av låtarna på plattan. Närmare bestämt spåret Family First, producerat av Logophobia. Kolla in den nedan och glöm inte att lyssna in dig på resten av fullängdaren om du ännu inte gjort det.

http://www.youtube.com/watch?v=KKeWOL0BVBs

Relaterade länkar och information:
http://www.propdylanmusic.com/store/
http://www.facebook.com/SamadRecords

Forum: [Video] Prop Dylan - Family First (Prod Logophobia)

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/21/video-prop-dylan-family-first/feed/ 0
Lucka 21: Statistik: Whoas mest aktiva användare http://blog.whoa.nu/2013/12/21/lucka-21-statistik-whoas-mest-aktiva-anvandare/ http://blog.whoa.nu/2013/12/21/lucka-21-statistik-whoas-mest-aktiva-anvandare/#comments Sat, 21 Dec 2013 06:00:36 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35663 lucka21

I lucka 3 fick ni statistiken över de användare som fått mest respons i sina trådar på Whoa. Men den statistiken blir inte helt fullkomlig förrän vi räknat in ytterligare en aspekt, nämligen vem som postat flest trådar i forumen. När vi ändå är i farten vore det väl dessutom tjänstefel om vi inte samtidigt kikade på vem som stått för flest svarsinlägg i andras trådar.

I dagens lucka 21 bjuder vi därför på det ni alla väntat på: statistiken över Whoas mest aktiva användare (vad gäller trådar och inlägg i forumen) åren 2000-2013. Håll till godo och trevlig helg!

Topp 100 användare som postat flest inlägg i forumen (trådar + svarsinlägg)

Oracle 26742
BountyBoo 23186
Mabande 18923
BC99 15442
GAIA 12449
Midas 12013
Rhetoric 11804
mfs 11668
KaptenKrok 10880
Refused 10245
lhabia 9556
joda 9337
skillz 9294
PenDragon 9117
Misery_chick 8864
Evolution 8859
INOK 8779
Vikktorius 8459
Gogaku 8099
Yun_DI 8070
Louder 8039
cliche 7181
Soul_Survivor_II 7168
Kontrast 7052
Amar 6988
Konstigt 6799
370HSSV 6754
Demento 6753
Hörstedt 6737
JackVegas- 6644
Apjävel 6618
Dr.Octagon 6508
confidence 6425
eyegasm 6128
KinG-PhiL 6087
howser 6064
marvingaye 6060
Otis_ 6011
Fiyah 5994
U-Nas 5970
Fumez 5920
Dopeness 5904
TeKoNe 5875
jaojao_ 5845
iCeTaIl 5791
scrotum 5738
SpT 5731
maran 5648
MR-J 5602
Priyan 5493
lia 5349
mellanöl 5335
candide 5317
MRsalesman 5307
Johnny-V8 5282
päronpung 5242
Eccan 5226
bob 5161
Dizzy89 5010
Dieallot 4973
greggan 4955
Stuck 4838
Rainmaker 4758
dundermannen 4753
Peppis 4738
Frozen 4705
Anenkefali 4630
Brodin1 4618
Grodan_85 4601
wasteapa01 4592
ramuz 4591
and-one 4571
_Ak4 4512
Akin_O-Y 4508
HenkO 4455
Crackson 4443
dirtyfist 4382
micKillah 4372
davve_d 4337
Pigeon_ 4324
BearC 4272
Eksem 4242
Legoland 4234
Blastboy 4196
Hock 4170
Blweria 4155
Tikkan 4113
slowmo 4005
frost 4001
MickMästarn 3950
SaXoR 3912
DMAt 3912
Fleppo2 3906
mayornas 3900
Jotohananen 3863
friktion 3836
NickeMannen 3806
jennie-is-back 3805
Emil_Brikha 3788

Topp 100 användare som postat flest svarsinlägg i forumen

Oracle 24264
BountyBoo 22574
Mabande 18260
BC99 14781
GAIA 11960
Midas 11662
Rhetoric 11554
KaptenKrok 10770
mfs 10672
Refused 9914
lhabia 9533
joda 9285
PenDragon 9056
Misery_chick 8843
skillz 8694
Evolution 8597
INOK 8223
Vikktorius 8035
Gogaku 7688
Yun_DI 7679
Louder 7623
Soul_Survivor_II 7006
Amar 6961
Demento 6678
cliche 6611
Apjävel 6588
Konstigt 6561
Kontrast 6509
Hörstedt 6453
JackVegas- 6441
370HSSV 6305
Dr.Octagon 6278
confidence 6131
marvingaye 6040
Dopeness 5876
Fiyah 5849
KinG-PhiL 5754
U-Nas 5753
Otis_ 5690
howser 5672
scrotum 5638
eyegasm 5610
TeKoNe 5571
SpT 5525
maran 5460
jaojao_ 5414
Priyan 5383
iCeTaIl 5321
Johnny-V8 5252
MR-J 5252
candide 5228
Eccan 5184
mellanöl 5120
lia 5091
bob 5085
Fumez 5052
MRsalesman 5028
päronpung 4900
Dieallot 4884
Dizzy89 4880
dundermannen 4673
Peppis 4642
Grodan_85 4598
greggan 4544
ramuz 4525
Anenkefali 4521
Brodin1 4387
and-one 4378
Frozen 4375
Rainmaker 4342
Akin_O-Y 4314
Crackson 4306
Stuck 4294
HenkO 4287
_Ak4 4263
wasteapa01 4262
Pigeon_ 4239
davve_d 4233
Eksem 4153
BearC 4122
dirtyfist 4099
Blweria 4077
Legoland 4056
Hock 4047
Blastboy 4002
frost 3901
MickMästarn 3884
DMAt 3837
mayornas 3803
slowmo 3782
jennie-is-back 3753
Fleppo2 3717
SaXoR 3677
micKillah 3674
Steal 3661
NickeMannen 3631
fimp 3529
Rachel 3521
friktion 3517

Topp 100 användare som postat flest trådar i forumen

Oracle 2478
mfs 996
Fumez 868
Tikkan 765
micKillah 698
Mabande 663
BC99 661
BountyBoo 612
skillz 600
cliche 570
INOK 556
Stuck 544
Kontrast 543
jobro 525
eyegasm 518
Emil_Brikha 497
GAIA 489
duckdown 472
iCeTaIl 470
370HSSV 449
jaojao_ 431
MBFIMG.com 428
Vikktorius 424
Louder 416
Rainmaker 416
greggan 411
Gogaku 411
JonkaGOO 407
howser 392
brb2009 392
Yun_DI 391
Jotohananen 353
Midas 351
MR-J 350
päronpung 342
KinG-PhiL 333
Refused 331
wasteapa01 330
Frozen 330
Otis_ 321
friktion 319
Peter-Pan-Komplex 313
TeKoNe 304
Critical 300
freddez 300
-Scarface- 297
Bakelse1 295
confidence 294
Philip 291
Fatcaesar 288
IDIOT 284
Hörstedt 284
dirtyfist 283
crew 280
Manel 280
MRsalesman 279
Rallare 273
Maniack 268
Queff 265
MisguidedAngel 262
Evolution 262
AiQue 259
jeppehehe 259
lia 258
Samy05 257
freddeC 256
Rhetoric 250
_Ak4 249
Ice 248
Neobica 245
Squirtle 239
nuss 239
Konstigt 238
ronnback 237
SaXoR 235
j-adD 235
Younglucky 234
Rachel 234
Brodin1 231
grafflix 231
Rea 231
Dr.Octagon 230
tahoma 227
Optimistisk 225
slowmo 223
JoshaNMusik 221
spetsnaz 220
Niito 220
Fegon_ 219
U-Nas 217
mellanöl 215
TheMecStudios 214
funk_mode 213
kaos 212
grass 210
Hwarang 209
Mankind_is_Fucked 209
SpT 206
Sellish 204

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/21/lucka-21-statistik-whoas-mest-aktiva-anvandare/feed/ 0
Video: N.P Stylez – Där solen aldrig skiner http://blog.whoa.nu/2013/12/20/video-n-p-stylez-dar-solen-aldrig-skiner/ http://blog.whoa.nu/2013/12/20/video-n-p-stylez-dar-solen-aldrig-skiner/#comments Fri, 20 Dec 2013 18:10:36 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36016 N.P. Stylez

N.P Stylez är en ung, talangfull grupp från Stockholm som är beredda att representera hiphopkulturen på allvar. Trion började ursprungligen som en duo 2011 efter att Brazka och C.M.W (Chileno Most Wanted) börjat studera produktion tillsammans på Fryshusets gymnasium i Stockholm. 2013 tillkom en ny medlem i Lord Sina, som tillsammans med C.M.W även är med i gruppen Identity. Musiken, som andas riktig 90-tals hiphop, spelas in i Vägen Uts musikstudio i Jordbro.

Idag släpptes deras debutvideo Där solen aldrig skiner, med tillhörande video producerad av I.B.O Production. En hungrig låt som lovar gott inför framtiden. Någon fler som känner inspirationen från Latin Kings?

http://www.youtube.com/watch?v=CbTjBkk3xgs

Forum: [Video] N.P Stylez – Där solen aldrig skiner

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/20/video-n-p-stylez-dar-solen-aldrig-skiner/feed/ 0
Lucka 20: Netplay: De omutbara – Atomvinter http://blog.whoa.nu/2013/12/20/lucka-20-netplay-de-omutbara-atomvinter/ http://blog.whoa.nu/2013/12/20/lucka-20-netplay-de-omutbara-atomvinter/#comments Fri, 20 Dec 2013 06:00:06 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36064 Lucka 20: Netplay: De omutbara – Atomvinter

lucka20

De Omutbara - Atomvinter

De omutbara är tillbaka! Det har gått mer än åtta månader sedan Dödsskvadronen släpptes och Eskilstunas stoltheter har varit fåordiga sedan dess. I det tysta har Kim Gambino, Fred Alert och Thomas Kvick skapat en ny platta som kommer slå ännu hårdare.

Atomvinter består av tolv låtar som följer den traditionella formeln för ordentlig boombap. Komplexa texter med sjuka rader läggs på råa beats med skräckinjagande attityder. Medverkande artister på skivan är de gamla rävarna Benyah och Mr. Slusk med Paradigmas Omen22 och 3G (Gustav Fasa, Skrytmåns & Onkel Fix) i spetsen. Tillsammans har en skiva med ett grymt sound skapats och vi hoppas att ni diggar det.

Ladda hem Atomvinter exklusivt här på Whoa genom direktlänken nedanför låtlistan!

Låtlista:

01. Inget gnäll
02. Bestialiska
03. Tumultet ft. Onkel Fix, Gusta Fasa, Skrytmåns, Benyah & Slusken
04. Vi cruisar ft. Benyah
05. Fyllebultarnas revansch
06. Knarkarjävlar
07. Kyrkogården
08. Rappelit i maskopi ft. Omen22
09. Kan du se
10. Kravall inrättaren ft. Benyah
11. Tänk om
12. Övergreppet ft. Gustav Fasa, Onkel Fix & Skrytmåns

LADDA HEM NETPLAYEN GENOM ATT KLICKA HÄR

Relaterade länkar och information:
https://www.facebook.com/DeOmutbara

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2013/12/20/lucka-20-netplay-de-omutbara-atomvinter/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/20/lucka-20-netplay-de-omutbara-atomvinter/feed/ 1
2013-12-19: Chino XL http://blog.whoa.nu/2013/12/19/2013-12-19-chino-xl/ http://blog.whoa.nu/2013/12/19/2013-12-19-chino-xl/#comments Thu, 19 Dec 2013 20:07:34 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=36061 Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/19/2013-12-19-chino-xl/feed/ 0
Lucka 19: Guldgruvan: Tank Marwin – Conquer (2005), The Outburst (2006) och Unofficial Business 1 & 2 (2006, 2009) http://blog.whoa.nu/2013/12/19/lucka-19-guldgruvan-tank-marwin-conquer-2005-the-outburst-2006-och-unofficial-business-1-och-2-2006-2009/ http://blog.whoa.nu/2013/12/19/lucka-19-guldgruvan-tank-marwin-conquer-2005-the-outburst-2006-och-unofficial-business-1-och-2-2006-2009/#comments Thu, 19 Dec 2013 06:23:38 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35984 lucka19

tank_marwin

Efter 2003 års debut-EP Initial Game Plan kom Brommarapparen Tank Marwin i kontakt med produktionsteamet Sansprofit Productions. Resultatet blev albumet Tank You som släpptes genom Streetzones label PayPerBag Records 2004. Skivan distribuerades runt om i landet, klättrade hyfsat på CDONs försäljningslista och introducerade rapparen för resten av Sveriges hiphopscen. Kort efteråt lärde han känna DJn/producenten Skitzophrenic (även känd som Prime Skitz) och de bildade gruppen Perfect Combination. På deras första gemensamma fullängdare Conquer (2005) fanns även Mr. Orphic med som medlem och gruppen skulle senare också få sällskap av Fort Knox, men den senare hann aldrig medverka på några låtar innan gruppen upplöstes.

Tank Marwin och Skitzo fortsatte emellertid att arbeta tillsammans och följde 2006 upp 2004 års Tank You med The Outburst, även den i samarbete med PayPerBag. Trots ett varmt mottagande ändrades förutsättningarna dock snabbt när skivlabeln plötsligt bestämde sig för att lägga ned bara ett par veckor efter releasen. Tank Marwin tappade motivationen och valde att ta en paus tills vidare. Låtar fortsatte att spelas in, men fokus flyttades allt mer till annat än musiken. 2006 släpptes likväl albumet Unofficial Business, där olika inspelningar samlades som gjorts med diverse producenter. Lagom till 2009 års uppföljare Unofficial Business Part 2 återförenades rapparen på nytt med de gamla vännerna Mr. Orphic och Skitzophrenic, men skivan fick aldrig någon ordentlig release utan har sedan dess bara funnits för lyssning via Grooveshark.

Vi på Whoa är glada att kunna dela med oss av såväl Perfect Combinations Conquer som Tank Marwins The Outburst (2006), Unofficial Business (2006) och Unofficial Business Part 2 (2009) för gratis nedladdning här i Guldgruvan. Här följer även en kort intervju med Tank Marwin om den här tiden:

Vad minns du av de här åren?
- De gamla släppen ger tveklöst perspektiv på vem Tank Marwin var och vem jag är nu. Det har hänt en hel del sedan de här låtarna spelades in och livet har förändrats på gott och ont. Personen och rapparen jag var då var hungrig, in-your-face, aningen naiv och inte särskilt ödmjuk, men jävligt driven. Skivorna väcker minnen från tiden innan alla polare gifte sig, skaffade barn och fick fasta anställningar. Jag var närmre mitt alter ego då, mer uppslukad av musiken, kulturen och att vara rappare. De bästa minnena av min obskyra karriär kommer nästan alltid från Conquer-tiden, även om just den tiden också var fylld av mycket frustration. Det var då jag och Skitzo släppte Stray, det var då vi uppträdde som mest och umgicks med massa andra människor som också gjorde musik, men det var även en tid då jag var ganska förvirrad och säkert trampade en del folk på tårna. Det är fortfarande kul att lyssna på de gamla skivorna ibland, även om det som hände då på sätt och vis känns som ett annat liv.

Vad gör du idag?
- Jag lever ett stilla liv tillsammans med min sambo i en lugn förort i västra Stockholm och arbetar som gymnasielärare. På sätt och vis så långt ifrån raplife det går att komma, men när eleverna får nys om min bakgrund som rappare får jag chansen att droppa lite lines. Jag hade väl i stort gett upp på musiken för ett par år sedan, men så lärde jag känna Mr. Pony. Vi inledde ett samarbete som tog fem år att slutföra, men som nu äntligen har kommit ut och finns på Spotify - Panzer HorseGuns ‘n’ Horses. Tillsammans har vi gjort en skiva som skiter i allt runtomkring och som är precis som vi vill att den ska vara. Då vi inte har några ambitioner att ta över världen eller bli kändisar är det enklare att ha en avslappnad relation till plattan. Det är bara kul om folk lyssnar på den! Det är dock fortfarande en kick att skriva och spela in nya låtar – få saker slår det! Jag kommer nog alltid på något sätt att fortsätta musiken, oavsett om det till slut bara är jag själv som lyssnar.

Vilken musik skulle du vilja lyfta i Guldgruvan?
Jag skulle vilja se SherlockMade To Measure och MystrowChester Copperpot.

LADDA HEM "PERFECT COMBINATION - CONQUER" GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM "TANK MARWIN - THE OUTBURST" GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM "TANK MARWIN - UNOFFICIAL BUSINESS" GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM "TANK MARWIN - UNOFFICIAL BUSINESS PART 2" GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila redaktionen@whoa.nu. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/19/lucka-19-guldgruvan-tank-marwin-conquer-2005-the-outburst-2006-och-unofficial-business-1-och-2-2006-2009/feed/ 0
Lucka 18: Statistik: Antal besök ur geografiskt perspektiv http://blog.whoa.nu/2013/12/18/lucka-18-statistik-antal-besok-ur-geografiskt-perspektiv/ http://blog.whoa.nu/2013/12/18/lucka-18-statistik-antal-besok-ur-geografiskt-perspektiv/#comments Wed, 18 Dec 2013 06:00:46 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35673 lucka18

Mellan september år 2000 och november år 2013 registrerades totalt 305176 användarkonton på Whoa. Idag finns 60862 av kontona kvar (övriga har alltså blivit inaktiva och tagits bort i automatiska serverrensningar). Av dessa 60862 konton har 5675 varit inloggade under 2013. Enligt Tailsweep och SIS-index har vi dock alltid legat runt 25000-32000 unika besök i veckan de senaste åren, vilket tyder på att användarfunktionerna (skriva i forumen, skriva till andra användare) varit lågprioriterade för majoriteten. Av de 60862 registrerade användarkontona föddes den genomsnittlige användaren 1987 och är av manligt kön (av de 60862 kontona har 23625 angett kön, där 18552 angett att de är killar och 5073 att de är tjejer).

När vi växte som mest som community i mitten av 2000-talet hittade massor av hiphopintresserade hit från alla väderstreck i landet. Länge hade de flesta hiphopintresserade en fot inne på Whoa på ett eller annat sätt. Hade man inte ett registrerat konto så kände man förmodligen någon i kompiskretsen som var uppdaterad kring hur snacket i forumen gick.

Sett ur det perspektivet är statistiken över den geografiska spridningen av våra besökare väldigt intressant, då den utan tvekan ger en indikation om var hiphopintresset var/är som störst i landet. Nedan ger vi er därför både statistik från Google Analytics samt vilka städer/stadsdelar som våra registrerade användare angett på sina användarprofiler (notera att långt ifrån alla valt att ange vilken stad/stadsdel och att en del sannolikt angivit städer/stadsdelar som de egentligen inte är ifrån).

Städer/stadsdelar och antal besök (trafik, från 2008 tills idag)

Sammanlagt samtliga städer/stadsdelar: 14744674

Stockholm 3162949
Göteborg 1198572
Malmö 873331
Bromma 660009
Uppsala 405484
Solna 320340
Lund 249100
Västerås 248482
Örebro 246701
Norrköping 230795
Umeå 229349
Linköping 198994
Sundsvall 197641
Gävle 192839
Helsingborg 185059
Karlstad 176636
Hägersten 173517
Jönköping 151034
Eskilstuna 144993
Oslo 137926
Luleå 124133
Östersund 123048
Växjö 119972
Borlänge 112752
Borås 110460
Huddinge 108000
Södertälje 104406
Piteå 102314
Kalmar 99056
Trollhättan 98182
Skövde 96132
Sundbyberg 94737
Halmstad 85843
Skellefteå 82027
Sollentuna 71677
Kristianstad 68976
Nyköping 65370
Örnsköldsvik 64015
Falun 63111
Uddevalla 58277
Märsta 48720
Enköping 43325
Motala 43031
Varberg 42295
Visby 42016
Ödåkra 41658
Karlskrona 40506
Upplands Väsby 40087
Täby 39565
Alingsås 39425
Ludvika 37961
Lidköping 37914
Falkenberg 36909
Boden 36380
Landskrona 35812
Avesta 33065
Mölndal 32823
Helsingborg 31673
Karlskoga 30567
Norrtälje 29826
Danderyd 29571
Arvika 29525
Åkersberga 29460
Karlshamn 28823
Limhamn 28661
Hudiksvall 28480
Hässleholm 28388
Djursholm 27724
Vänersborg 27223
London 26646
Katrineholm 26430
Järfälla 25889
Kungsbacka 25033
Sala 24127
Ystad 23718
Värnamo 23660
Stenungsund 23361
Kungälv 23230
Köping 23079
Söderhamn 22903
Västervik 21539
Globen 21230
Köpenhamn 20899
Kiruna 20895
Lysekil 20450
Ängelholm 19718
Kristinehamn 19637
Härnösand 19369
Strängnäs 19142
Mölnlycke 18924
Eslöv 18921
Jakobsberg 18644
Kungsgården 18411
Olofström 18118
Ljungby 17192
Staffanstorp 17053
Fagersta 16995
Hallstahammar 16925
Nacka 16904

Topp 100 städer/stadsdel i databasen (användare som angivit vart de kommer ifrån)

Stockholm 1329
Göteborg 1228
Malmö 696
Uppsala 453
Karlstad 385
Västerås 334
Gävle 279
Lund 277
Norrköping 264
Sundsvall 240
Umeå 214
Linköping 209
Luleå 207
Örebro 203
Piteå 196
Eskilstuna 184
Östersund 168
Helsingborg 164
Örnsköldsvik 164
Borlänge 157
Södertälje 153
Avesta 145
Uddevalla 139
Kristianstad 131
Skellefteå 130
Jönköping 128
Trollhättan 128
Borås 126
Hässelby 113
Växjö 113
Solna 109
Falun 108
Hägersten 106
Haninge 105
Järfälla 102
Huddinge 98
Landskrona 98
Sollentuna 97
Vallentuna 96
Enköping 90
Bromma 82
Upplands Väsby 82
Kalmar 81
Nacka 75
Nyköping 74
Halmstad 73
Skärholmen 72
Bandhagen 71
Oslo 70
Skövde 70
Vällingby 69
Farsta 68
Spånga 68
Åkersberga 66
Täby 64
Sundbyberg 62
Hudiksvall 61
Sandviken 60
Boden 59
Kristinehamn 59
Sala 59
Norrtälje 58
Motala 57
Vänersborg 57
Lilla edet 54
Varberg 54
Johanneshov 51
Alingsås 50
Falkenberg 50
Märsta 50
Kingston 48
Bagarmossen 47
Angered 46
Kista 46
Köping 46
Katrineholm 45
Tyresö 45
Lidköping 43
Tumba 43
Arvika 41
Norsborg 41
Globen 37
Visby 37
Enskede 36
Härnösand 36
Västervik 36
Staffanstorp 34
Karlshamn 33
Oxelösund 33
Älvsjö 32
Eslöv 32
Hässleholm 32
Kiruna 32
Kungsbacka 32
Lidingö 32
Mölndal 32
Värnamo 31
Kalix 30
Karlskrona 29

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/18/lucka-18-statistik-antal-besok-ur-geografiskt-perspektiv/feed/ 0
Lucka 17: Statistik: Mest besökta användarprofilerna http://blog.whoa.nu/2013/12/17/lucka-17-statistik-mest-besokta-anvandarprofilerna/ http://blog.whoa.nu/2013/12/17/lucka-17-statistik-mest-besokta-anvandarprofilerna/#comments Tue, 17 Dec 2013 06:00:33 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35667 Lucka 17

Många profiler till användare har kommit och gått på Whoa genom åren. En del har dragit till sig uppmärksamhet för att de helt enkelt varit aktiva i forumen. Andra för att de varit sköna – eller mindre sköna – karaktärer som livat upp i diskussionstrådarna. En tredje mer sällsynt kategori har av olika anledningar genererat träffar i olika sökmotorer.

I lucka 17 presenterar vi statistik på området i form av de 80 användarprofiler som fått flest besök mellan åren 2008-2013. Tyvärr har vi inte kvar någon statistik på området från tiden innan 2008.

Den första siffran är antal besök, den andra siffran är antal unika besök.

De 80 mest besökta användarprofilerna på Whoa

Snubbepartiet 27370 20648
Werya  24965 11057
AjdiiN 20530 5162
krossad_anka 20423 14799
Rachel 18116 10553
BountyBoo 16386 14162
Louder 15121 8828
Mfs 13892 10669
Oracle 13822 11486
Nybbe 13779 3876
Lacroix 13691 10476
_Ak4 11935 8065
mellon 11695 8143
Konstigt 11383 8701
pereZosOo 10520 7886
BC99 10496 9005
prendel 10403 8218
A-M-C 10214 8405
*..emelie..* 10074 8735
ÅderpåleOne 10047 6660
Trixig-person3 9986 7469
Lillj 9747 7317
Critical 9357 8044
conspicuous 9296 7678
Ates 8736 5133
Sellish 8519 6283
Änglalik 8468 6210
Mighty1 8384 7062
Machete 8374 5423
MBFIMG.com 8361 7274
Liridon 8318 5363
emmilou 8210 4908
fyra 8100 6789
det_stavas_fel 7899 2906
Aye 7887 6092
iCeTaIl 7784 6178
medoria 7760 6985
Dr.Octagon 7727 6114
pimpslap 7615 5328
Squirtle 7575 5942
lirz 7496 3509
sama 7482 4860
Mankind_is_Fucked 7479 4540
SofiaBayo 7390 5103
jaojao_ 7347 6425
skillz 7294 5827
n.M.e  7250 5374
Kaggen 7228 5699
phatie 7155 5776
limp 7100 4656
Gussti 6889 3759
MRsalesman 6863 5806
_-bacteria-_ 6764 4808
Dobber 6748 3588
Optimistisk 6639 4521
Vanilla Coke 6556 4717
Misery_chick 6453 5339
GreAt_rEtarD 6404 3122
Perfektion 6353 4955
Magnaa 6345 4367
Marc Swing 6252 4768
fresh031 6163 1950
ramuz 6100 4638
Ametist 6095 5053
Mabande 6028 5054
Zoned 5878 4319
OsvenskTiger 5853 4696
Wizdom 5837 4479
linneanord 5807 4427
exhale 5798 4143
SamzoN 5749 3203
Anenkefali 5745 4755
allyawan 5626 4445
Entertainment 5614 4266
sober 5550 4524
wasteapa01 5512 4688
N_Jack 5506 4445
App 5419 4559
La_Latina 5391 3019
GAIA 5351 4514

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/17/lucka-17-statistik-mest-besokta-anvandarprofilerna/feed/ 0
2013-12-16|: eminem http://blog.whoa.nu/2013/12/16/2013-12-16-eminem/ http://blog.whoa.nu/2013/12/16/2013-12-16-eminem/#comments Mon, 16 Dec 2013 21:59:38 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35977 Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/16/2013-12-16-eminem/feed/ 0
Lucka 16: Exklusiv Mp3: Limiters (Mofeta & Yxmördarn) ft. Pappa Queff & Sabina Ddumba – Lussekatt http://blog.whoa.nu/2013/12/16/lucka-16-exklusiv-mp3-limiters-mofeta-yxmordarn-ft-pappa-queff-sabina-ddumba-lussekatt/ http://blog.whoa.nu/2013/12/16/lucka-16-exklusiv-mp3-limiters-mofeta-yxmordarn-ft-pappa-queff-sabina-ddumba-lussekatt/#comments Mon, 16 Dec 2013 06:00:34 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35915 lucka16-whoa

Limiters, bestående av Yxmördarn och Mofeta, har tidigare släppt två spår från deras luddiga projekt. Nämligen Älska på det med tillhörande video och Se men inte röra från samlingsskivan Dopeness. Bakom Whoas lucka nummer 16 hittar vi en tidigare osläppt  låt från projektet med den passande låttiteln Lussekatt. Låten spelades in på en tagning vardera en solig sommardag hos Yxmördarn under 2011. Det här var dagens andra inspelade låt som bestod av grill och siesta. Gästar låten gör Pappa Queff och Sabina Ddumba och för produktionen står Nag Champa. Trevlig lyssning!

http://www.youtube.com/watch?v=UWCNXOwwaCU

Klicka här för att ladda ned "Lussekatt"

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/16/lucka-16-exklusiv-mp3-limiters-mofeta-yxmordarn-ft-pappa-queff-sabina-ddumba-lussekatt/feed/ 0
Videor: Kartellen ft. Timbuktu – Svarta duvor & vissna liljor + Sebbe Staxx – Allt som glimmar (underklassmusik) http://blog.whoa.nu/2013/12/15/videor-kartellen-ft-timbuktu-svarta-duvor-vissna-liljor-sebbe-staxx-allt-som-glimmar-underklassmusik/ http://blog.whoa.nu/2013/12/15/videor-kartellen-ft-timbuktu-svarta-duvor-vissna-liljor-sebbe-staxx-allt-som-glimmar-underklassmusik/#comments Sun, 15 Dec 2013 15:50:26 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35953 Kartellen - Där solen aldrig skiner

Det var inte bara tungviktarna Looptroop Rockers och Organismen som släppte ny musik under Lucia. Videon till Kartellens och Timbuktus omdiskuterade låt Svarta duvor & vissna liljor (från Kartellens aktuella album Ånger & kamp del 2) hittade också ut på nätet (den version som cirkulerat hittills är som bekant en live-version). Samtidigt släppte även Sebbe Staxx, frontmannen i Kartellen, den egna låten Allt som glimmar (underklassmusik).

http://www.youtube.com/watch?v=3BdbRf97rkU

Producerad av Can ”Stress” Canatan
Mixad av Aryan ”Marz” Marzban
Mastring av Sören Von Malmborg
Musik av Can ”Stress” Canatan
Text av Leo ”Kinesen” Carmona, Sebastian Stakset, Jason Diakite

Regi, edit: Duncan Mukada / Concrete Steppa Pictures
Foto: Oliver Martin, Sonja Sandström
Producent: Rizal Karim

http://www.youtube.com/watch?v=Ijyvx9QtFHo

Producerad av TMA i samarbete med Matte Caliste
Producerad av Sebbe Staxx, Mr Brazuca, Kinesen
Regisserad av Mr Brazuca, UB Films

Forum: [Video] Kartellen feat. Timbuktu
Forum: [Video] Sebbe Staxx – Allt som glimmar (underklassmusik)

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/15/videor-kartellen-ft-timbuktu-svarta-duvor-vissna-liljor-sebbe-staxx-allt-som-glimmar-underklassmusik/feed/ 0
Video: Organismen – Uppsala http://blog.whoa.nu/2013/12/15/video-organismen-uppsala/ http://blog.whoa.nu/2013/12/15/video-organismen-uppsala/#comments Sun, 15 Dec 2013 13:01:44 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35943 Organismen

Just när glädjen över Ison & Filles ”comeback” börjat lägga sig blev det tydligt att även Organismen blir albumaktuell inom kort. En ny singel, med tillhörande video regisserad av Andreas von Kern, släpptes nämligen från veteranen via Ledighetsmaskinen under Lucia.

Uppsala, en hyllning till artistens hemstad, är producerad av Dj Large och lär motsvara mångas högt ställda förväntningar. Kolla in videon nedan!

http://www.youtube.com/watch?v=gPUtHTBv2LQ

Forum: [Video] Organismen- Uppsala

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/15/video-organismen-uppsala/feed/ 1
Video: Looptroop Rockers – Lillebror http://blog.whoa.nu/2013/12/15/video-looptroop-rockers-lillebror/ http://blog.whoa.nu/2013/12/15/video-looptroop-rockers-lillebror/#comments Sun, 15 Dec 2013 12:46:46 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35938 Looptroop Rockers

I samband med Lucia släppte Looptroop Rockers ytterligare en singel från hyllade Mitt hjärta är en bomb. Ett bra låtval då låten, Lillebror, utan tvekan är ett av de starkaste bidragen från gruppens album på svenska. Videon har skapats tillsammans med Visual Cooks.

http://www.youtube.com/watch?v=7SOXgQIXHdA

Relaterade länkar och information:
www.looptrooprockers.com
www.facebook.com/looptrooprockers

Forum: [Video] Looptroop Rockers - Lillebror

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/15/video-looptroop-rockers-lillebror/feed/ 1
Lucka 15: Vi gräver i textarkivet http://blog.whoa.nu/2013/12/15/lucka-15-vi-graver-i-textarkivet/ http://blog.whoa.nu/2013/12/15/lucka-15-vi-graver-i-textarkivet/#comments Sun, 15 Dec 2013 06:58:40 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35919 Lucka 15: Vi gräver i textarkivet

lucka15

Det är tredje advent och det är söndag. Därför tänkte vi att det vore passande att gräva upp lite texter ur Whoa-arkivet att bjuda på som söndagsläsning. Genom åren har det ju dykt upp mer än bara nyheter och musik på Whoa-bloggen. Tyvärr har vi väl inte hunnit med allt vi velat men en del läsvärda saker har det ändå hunnit bli. I många fall kan det vara kul att tänka på vad som hände sen när vi nu sitter med facit i hand.

Det här är bara ett axplock av allt som skrivits på Whoa. Allt finns i bloggen under intervjuer, krönikor och spotlights.

Intervjuer

De första att bli intervjuade för Whoa var inga mindre än Looptroop Rockers, eller närmare bestämt Dj Embee. Det här var precis när de släppt Good Things och CosM.I.C. hade lämnat truppen. Sedan dess har det hunnit bli två nya plattor och CosM.I.C. har återvänt. Fem frågor i intervjun kom dessutom från Whoas användare.

I maj 2010 gjordes en lång intervju med Ametist. Vid den här tidpunkten skulle hon precis övergå till att bara spela svensk musik i Kärleksattacken, något som känns hur självklart som helst idag. Det är kul att se att Ametist verkar ha samma engagemang och brinnande kärlek för svensk hiphop idag som hon hade då.

En annan ganska lång och riktigt bra intervju från 2010 gjorde Emilia med PH3.

Vår f.d redaktionsmedlem Viktor gjorde sin första intervju någonsin 2009, med Eboi, med väldigt gott resultat. Ingen visste egentligen särskilt mycket om Eboi vid den här tidpunkten men nyfikenheten var ändå rätt stor.

Mohammed Ali slog igenom med dunder och brak med sin skiva Processen 2009. Processen får idag ses som en klassiker inom svensk hiphop med odödliga spår som bland annat Porten. Det var en otroligt rolig intervju att göra eftersom både Mohammed och Ali är både trevliga men framför allt riktigt vettiga personer som påverkade mig och mitt sätt att se på vissa saker. Här berättade de om sina planer och visioner. En del saker blev verklighet, andra inte. Framtiden blev inte riktigt som de planerat, kanske för att framgångarna blev större än jag tror de hade förväntat sig.

Efter Masses mixtape Gott & Blandat #2 var det många som snackade om Fittja Chrille och hans bidrag Långt ifrån ok. Han var inte lätt att få tag på men till slut lyckades vi få svar på några frågor och veta lite mer om vem han är.

En annan personlig favorit är Matias underhållande intervju med Kapten Röd. Kaptenen verkar vara en riktigt trevlig filur.

Många rappare på hiphopscenen idag har någon form av förflutet på Whoa. Bland dessa hittar vi Queff och Denniz Prime som 2010 släppte Greetings from Russia och i en liten, instängd lägenhet på Söder satt de och berättade om tapet och lite annat.

Eftersom Whoa primärt inriktat sig på svensk hiphop har vi aldrig varit särskilt intresserade av att komma i kontakt med internationella artister men några undantag har slunkit igenom, som Brother Ali, Necro och Masta Ace.

Krönikor

Den första krönikan som skrevs på Whoa var minst sagt skriven i affekt. Året var 2008 och i den numera nedlagda gratistidningen Stocholm City tilläts Annah Björk spy fördomar över en hel subkultur baserat på att Papa Dee, en reggaeartist, stod åtalad för att ha misshandlat sin partner. Det osade fördomar och hat av från Björk som ville se krafttag mot hiphop eftersom den bara orsakade våld. Whoa var givetvis inte de enda att reagera men både ämnet och krönikan fick rätt stor uppmärksamhet såväl på som utanför Whoa.

En annan krönika som skrevs med ilska var Ta inte tjejerna på fittan är du snäll. Upprinnelsen var ett minst sagt svinigt beteende av rapparen Tonedeff som drog upp en tjej på scen och antastade henne mitt under sin spelning. Om Tonedeff gav vatten på kvarn åt alla som anser att hiphop är sexistisk så visade Matias att det åtminstone finns andra hiphoppare som inte tolererar den sortens beteende.

Men allt är förstås inte ilska och orättvisor. I sin krönika Småstadsblues Calle både romantiseras om hiphop från landsorten och tar upp problemen som skapas av den osynliga urbana mur som omger storstäderna och inte släpper fram talangfulla rappare från landets mindre orter.

Så här i avslutningstider känns Kimmos krönika Whoarför Whoa? både läglig och nostalgisk i ett. Där sammanfattar han på ett enkelt sätt allt som är och har gjort Whoa så fantastiskt genom åren.

Kimmo tar även upp det alltid lika stigmatiserade ämnet att vara nere med det senaste. Eller rättare sagt, att inte vara nere med vare sig det senaste eller det äldsta. Kort sagt hur det är att inte vara ett hiphoporakel. Och han gör det med en stor portion humor.

Spotlights

Vi hade en rolig och ganska storartad idé om att lista 99 ögonblick som vi ansåg var mest minnesvärd för svensk hiphop. Vi kom till 16 innan vi tog en paus som pågår än idag. Det finns väl ett par opublicerade till på lager som inte sett dagens ljus men de får nog stanna där. Men de vi hann med var roliga att göra och är roliga att läsa än idag. Ämnena handlade om allt ifrån Rappers Delight till betonggrädde till ”det svenska hiphopkriget” till vilken skiva som verkligen var det första svenska hiphopalbumet.

Det var i stort sett det. Det dyker väl upp några grejer till innan det tar slut men i övrigt hoppas vi att ni haft åtminstone lite nöje. För vår del har det varit kul, svårt, frustrerande och alla andra möjliga känslor. Men mest av allt kul. Annars hade vi inte fortsatt så länge.

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/15/lucka-15-vi-graver-i-textarkivet/feed/ 0
Lucka 14: Netplay: Icetail – Best Of (The Instrumentals) http://blog.whoa.nu/2013/12/14/lucka-14-netplay-icetail-best-of-the-instrumentals/ http://blog.whoa.nu/2013/12/14/lucka-14-netplay-icetail-best-of-the-instrumentals/#comments Sat, 14 Dec 2013 05:00:19 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35901 Lucka 14: Netplay: Icetail – Best Of (The Instrumentals)

lucka14

Bakom lucka 14 väntar inget mindre än en exklusiv netplay från en riktig Whoa-profil! Jonas Brandt aka Icetail, moderator och gammal räv på sidan, har producerat många kända namn på den svenska hiphopscenen genom åren. Här ger han oss ett urval av några av de bästa och mest uppskattade produktionerna så här långt. Så här säger Icetail själv om beslutet att släppa Best Of (The Instrumentals) genom Whoa:

Släpper detta tapet som en hyllning för allt Whoa gjort för mig. Från alla diskussioner med folk och alla samarbeten. Tack för allt och alla! Jonas Brandt aka Icetail signar ut med detta tape!

Låtlista:

01. Almost Good – Hobbyn som blev ett liv (instrumental)
02. Taytay ft. Sege – Is It My Turn To Rap (instrumental)
03. Tredje linjen ft. Gubb – 031 (instrumental)
04. Jimmy Pistol – Kom hem (instrumental)
05. Kid Colt – You’re The Lucky One (instrumental)
06. Lawan Hassan – Blåslag (instrumental)
07. Ismen ft. Syster sol – En gång till (instrumental)
08. Rifa – Det regnar (instrumental)
09. Block 44 – En epidemi (instrumental)
10. Tony Rissla – Du kan ta min själ (instrumental)
11. Taytay ft. Smojo – Drömmare (instrumental)

LADDA HEM NETPLAYEN GENOM ATT KLICKA HÄR

Relaterade länkar och information:
https://soundcloud.com/icetail

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2013/12/14/lucka-14-netplay-icetail-best-of-the-instrumentals/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Forum: Whoa's julkalender 2013

Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/14/lucka-14-netplay-icetail-best-of-the-instrumentals/feed/ 0
2013-12-14: Shabaam Sahdeeq http://blog.whoa.nu/2013/12/14/2013-12-14-shabaam-sahdeeq/ http://blog.whoa.nu/2013/12/14/2013-12-14-shabaam-sahdeeq/#comments Fri, 13 Dec 2013 23:27:56 +0000 http://blog.whoa.nu/?p=35907 Läs mer:

]]>
http://blog.whoa.nu/2013/12/14/2013-12-14-shabaam-sahdeeq/feed/ 0