IPM-jam; svenska mästerskapet i breaking 2009 – sammanfattning & bilder

Ett crew

För två år sedan trängdes b-boys och b-girls inne på Lava i Kulturhuset (Stockholm) för att battla om de svenska mästerskapstitlarna, ett mästerskap där i alla fall jag kände att många etablerade dansare saknades från vissa delar i landet. Året därpå blev det plötsligt tyst och mästerskapet fick lysa med sin frånvaro.

Den sjätte november bröts äntligen den tystnad som tuggat ihärdigt; med Sandro Gavino Bastias i täten bjöd äntligen Västerås konserthus in Sveriges breakare för ett tvådagars mästerskap fyllda av battles och gungande jam i tablåns marginaler. Vi fick se unga som gamla, kvinnor som män låta sig fångas av musiken (vilken Akibombom Arkestra, DJ Jam One samt DJ Kid Skraam levererade) och ge av sig själva på dansgolvet. Mycket känsla, attityd och energi i var dansare, även överraskande mycket i de allra minsta ”rookisarna” (dvs. barn upp till fjorton år).

Otroligt ambitiöst åtagande som jag tror uppskattades av alla som valde att ta sig till plats. Trots några oförutsedda ting (bl.a. att ett crew försvann spårlöst precis innan grupptävlingarna skulle kicka igång) så flöt allting på otroligt smidigt och dagarna bara sprang iväg. Det verkligen lyste igenom hur mycket planering och hjärta som låg bakom precis allt.

Allting jag frågar mig just nu är hur det blir nästa år, för det här evenemanget var en upplevelse som fick mig att redan längta till nästa motsvarande innan det tog slut. Årets arrangör har nu tackat för sig för att lämna över till nästa generation breakare. Frågan är vilka som kommer att ta nästa års utmaning…eller kanske till och med om någon eldsjäl kommer att ta nästa års utmaning?

Slutligen vill vi gratulera samtliga vinnare:1

 Crew: De La Kingz  

Solo b-boy: Calle Aqua  

Solo b-girl: Mel  

Powermoves: b-boy Spin

30+: b-boy Cam

Toprock: b-boy Cuscus

Rookie: b-boy Kidred


 

Ses vi nästa år? Det hoppas jag!

—————————————

Relaterade länkar:

Power Moves

Forumtråd:

IPM-jam; svenska mästerskapet i breaking!

Bilder:

Läs mer: