Streetstar & Breaking Masters – sammanfattning och klipp

Somliga händelser fullkomligt överväldigar en med starka intryck. Årets Streetstar hörde definitivt till den kategorin.

Kärlek, dans, rytm och bas. Så skulle jag vilja sammanfatta hela Streetstar, den streetdancefestival som nyligen under två dagar förvandlade Solnahallen till oigenkännlighet; ljus i färger från hela spektret, lokaler som fick eget liv av musiken och golven andades rörelse. Dansälskare och dansare inom många olika stilar, många olika nationaliteter, befolkade den till synes ej anmärkningsvärda, gråa, slitna byggnaden. Jag skulle nästan vilja påstå att allt bildade en form av symbios; alla delar i evenemanget bildade en harmonisk, levande helhet.

Under två dagar fick vi vara med om mycket; förundras och inspireras av väldigt unga talanger, häpnas över spektakulära dansnummer och battles samt ryckas med i musiken från såväl DJs som livemusiker på dem fria golven och dansa som om det inte fanns någon morgondag mellan och efter tävlingarna. Det hela avslutades med en helt fantastisk efterfest som tog plats i gamla fabrikslokaler; mellan spraymålade betongväggar på smutsiga golv (där ölburkar och plastmuggar vilade i alla vrår) dansades det till sju på morgonen.

Breaking Masters på fredagen visade sig nå högt över mina förväntningar. Med spänning följde jag varje steg, varje rörelse. Vi fick se battles inom olika kategorier mellan otroliga breakare; toprocks (Seven to smoke), crew samt en ”showbattle” (Ultimate B-boy).

I Seven to smoke blev det en amerikansk b-boy, Ynot från Rock Steady Crew, som först lyckades toprocka hem dem sju poängen och segrade.

I crewbattle-finalen fick vi se Rockin Federation(RU) mot Funky Masons(PL). Enorm energi, intensivitet, attityd och känsla. Spänningen steg till taket och nerverna slets när domarna begärde att få se ytterligare tre dansare från vardera crew för att kunna fatta ett beslut(!). Slutligen stod Rockin Federation som segrare på det utmattade golvet.

Ultimate B-boy blev inte som väntat mellan Focus från Flow Mo Crew (Fin)och Abstrak från Skill Methodz (US); förstnämnda förhindrades att delta på grund utav en olycklig skada i ena ankeln. Men inte lämnades vi besvikna för det, då Flaco från Ghost Crew (Swe) tog Focus’ plats. Cirkeln runt krymptes drastiskt och det blev en otrolig battle som tog plats på en väldigt liten yta; om en av åskådarna längst fram rörde sig en millimeter riskerade denna att komma åt en av de två breakarna i rörelse.

Det enda egentligen negativa med Breaking Masters var att själva uttagningarna innan var schemalagda tidigt och avlägset från resten av Streetstars program och många missade därmed dessa. Detta är definitivt något som jag hoppas att arrangörerna har i åtanke till nästa år.

Hela Streetstar var ett ljus i vintermörkret. Tack till alla arrangörer, dansare och åskådare som gjorde det hela möjligt.

Vi ses väl nästa år?

Crew battle (final)


Ultimate B-boy

Forumtråd: Streetstar Festivalen 2009, 30-31 Januari 2009! STHLM

Läs mer: