Halvtid 2013

Halvtid 2013

Martin Lindgren:

Dina tankar kring (första halvan av) 2013. Har det varit ett bra halvår? Vad kommer du minnas? (Vad har gjort störst intryck?)
- Det har varit ett mycket bra halvår. I samband med tidigare års halv- och helårsavstämningar har jag lyft hiphopscenens framfart och det går inte att bortse ifrån nu heller. I takt med att svensk hiphop fortsätter att breda ut sig och ta för sig, ökar också antalet släpp som når folket. För oss som länge jobbat med att uppmärksamma låtar, videor och skivsläpp, kan enkelt konstateras att det är ett helt annat utbud år 2013 än tidigare. Det finns en stark undergroundscen men jag gillar även att artister som Movits!, Medina, Timbuktu och Ken Ring hörts mycket i tv och radio. Kul att allt mer svensk hiphop hamnar på Spotify också. Ska man titta tillbaka på halvåret så kommer jag nog starkast att minnas förortskravallerna, som i mina ögon var en reaktion på en i längden ohållbar situation i utsatta/segregerade områden som länge berättats om av flera hiphopartister. En annan händelse som sticker ut är så klart Nu Messiahs tragiska bortgång.

Kan du nämna tre favoritsläpp hittills i år?
- Jag har lyssnat mycket på Carlitos Krigarsjäl och Stors Shere Khan XIII, så de två kvalar in där. Den senare fick för övrigt full pott i betyg av mig när den recenserades, vilket inte hör till vanligheterna. En annan release som slåss om att tillhöra de tre favoritsläppen är Jazzy Julles Tenrab Knuf EP, som är originell och lovar gott inför en kommande fullängdare. Slår gärna också ett slag för Rikard ”Skizz” Bizzis Kärlek, funk & solidaritet, men jag kan erkänna att jag inte lyssnat så mycket på den som jag trodde att jag skulle göra.

En hel del musik har släppts via Whoa, både mp3or och netplays. Har du någon favorit?
- Jag gillar verkligen boom-bap-vibben som Goon4S levererar på The GoonTape. Vid sidan av den har jag även lyssnat en hel del på De omutbaras Dödsskvadronen.

(Årets) Bästa video?
- Står mellan Movits! ft. MaskinenLimousin, Petter ft. Eye N IBörjan på allt och Som Fan ft. Timbuktu– Aha-ok, där nog den sistnämnda tar hem vinsten. Grym låt och charmig video i ett.

Har du nostalgitrippat till något speciellt?
- Nu Messiahs bortgång hade viss del i att jag återupptäckte Nujabes igen. Även det en talangfull musiker som gick bort alldeles för tidigt. Synd bara att de inte lyckats lösa hans material till Spotify än.

Vad hoppas du på inför fortsättningen av 2013?
- Att Looptroop Rockers skiva på engelska blir bättre än den på svenska är, att Ison & Fille visar vart skåpet ska stå och att de nya stjärnskotten Adam Kanyama, Malcolm B, Lilla Namo och Linda Pira håller för trycket och släpper starkt material. Att Jazzy Julle vågar flippa loss ännu mer och att Alexander Juneblad aka Academics fortsätter släppa låtar. Allt Academics rör vid blir till guld, så är det bara. Hans Parken EP, som kom i slutet av 2012, går fortfarande varm hos mig.

Alexander Gabrielsson:

Dina tankar kring (första halvan av) 2013. Har det varit ett bra halvår?  Vad kommer du minnas? (Vad har gjort störst intryck?)
- Överlag har det varit ett väldigt bra halvår där det släppts bra material på löpande band. Nästan så pass mycket att man har haft svårt att hinna med att lyssna in sig på allt. Många projekt som det snackats om under en längre tid har äntligen kommit, tänker främst på Looptroop Rockers skiva på svenska, Chords Looped State of Mind (som visserligen släpptes i slutet av 2012) och Ken Rings AkustiKen. För att inte tala om Redline som fortsatt att leverera förstklassig musik. I övrigt har det varit intressant att följa mediedrevet mot Labyrint som aldrig tycks avta, snarare tvärtom. Redlines spelning på Gröna Lund och rapporteringen kring efterspelet var även den intressant och något sorglig att följa.

Kan du nämna tre favoritsläpp hittills i år?
- ZackeRenhjärtat och Looptroop Rockers – Mitt hjärta är en bomb är självskrivna. Får jag nämnda Chords även fast den släpptes 2012?

En hel del musik har släppts via Whoa, både mp3or och netplays. Har du någon favorit?
- Käp & Drrock420. Opretentiös och dekadent rap när den är som bäst. Att många låtar har ett par år på nacken förstärker den känslan ännu mer. Kul att den äntligen kom ut och kul att Whoa fick äran att släppa den!

(Årets) Bästa video?
- Länge var Rikard ”Skizz” Bizzi – Kapitel 15-27 (Botkyrka) den video jag kom på mig själv med att alltid vilja se men i och med att Lilla Namo, lite i grevens tid, släppte videon till Tuggare utan gränser så måste det bli den. Har ända sen jag hörde henne för första gången tyckt att hon varit spännande med en stor potential men hennes musik har hittills inte riktigt fallit mig i smaken. Den videon undanröjde dock alla mina tvivel till min stora glädje. Att hon dessutom filmat och regisserat videon själv gör valet ännu mer enkelt. Tänk att svartvitt fortfarande går hem 2013.

Har du nostalgitrippat till något speciellt?
-
Tack vare hela Beastcoast-svängen har jag börjat gå tillbaka till den amerikanska södern. Måste jag välja blir det nog Z-Ro, speciellt The Life of Joseph W. McVey-plattan. Fortfarande väldigt produktiv och med en katalog som är svår att överträffa.

Vad hoppas du på inför fortsättningen av 2013?
- Att Labyrints kommande skiva blir bättre och framförallt lite jämnare än den förra. Att Organismen hinner släppa, att Öris EP är så bra som jag hoppas och att Trappmusiks kommande skiva får det mottagande den förtjänar. Sen vore det kul att se fler nya stjärnskott på den svenska hiphophimlen för känslan är att det finns mycket osedd talang där ute. Slutligen, att Ken Ring tar det svenska folket med storm i Så mycket bättre och ”orsakar” åtminstone ett nytt ord i 2014 års upplaga av SAOL.

Christer Johansson:

Dina tankar kring (första halvan av) 2013. Har det varit ett bra halvår?  Vad kommer du minnas? (Vad har gjort störst intryck?)
- Väldigt bra faktiskt, kanske rent av det bästa året hittills de senaste tio åren eller så. Ska jag sammanfatta det kort så har det släppts något för alla smaker. Rikard ”Skizz” Bizzi har förmodligen släppt årets bästa låt i Kapitel 15-27 (Botkyrka) och själva plattan var riktigt bra i helhet. En annan stil och en annan kandidat till årets album är Zacke och hans Renhjärtat. Men det är bara toppen på isberget för hittills har det på sex månader kommit bra musik nog för ett helt år. Den största positiva överraskningen för mig är Looptroop Rockers Mitt hjärta är en bomb. Looptroop har aldrig varit dåliga men på senare år har de känts smått förutsägbara och skivorna blir – utöver några riktiga guldkorn – efter ett tag smått sömniga. Inte den här gången. Mitt hjärta är en bomb andas energi rakt igenom och kan mycket väl vara deras bästa album hittills.

Kan du nämna tre favoritsläpp hittills i år?
Rikard ”Skizz” Bizzi – Kärlek, funk & solidaritet, Looptroop Rockers – Mitt hjärta är en bomb och Ken Ring – AkustiKen.

En hel del musik har släppts via Whoa, både mp3or och netplays. Har du någon favorit?
- Boom-bap är kul så jag säger Goon4S.

(Årets) Bästa video?
- Minnet sviker lite här men spontant kommer jag att tänka på Rikard ”Skizz” Bizzi - Kapitel 15-27 (Botkyrka) och Petter ft. Eye N I – Början på allt. Den första är mer snygg, den andra får mig att dra på mungiporna.

Har du nostalgitrippat till något speciellt?
- Det gör jag hela tiden. Ett tag var det Souls of Mischiefs och senare Keith Murray. Men det blir ofta rätt korta romanser.

Vad hoppas du på inför fortsättningen av 2013?
- Det har slagit av lite på takten så här lagom till sommaren när det kommer till ny musik men samtidigt händer det ju en del runt om i Stockholm (och förmodligen också i resten av landet) med spelningar och annat intressant. Så jag hoppas sommaren får fortsätta passera så här avslappnat och om hösten blir hälften så bra som våren så kan vi nog summera 2013 som ett av de bättre åren musikmässigt. Jag blev nyfiken på vad Fröken B kan åstadkomma på en fullängdare efter EPn Fröken B-sidor. Återstår att se när en sådan kommer. Jag är också sugen på att höra mer från Göteborgskollektivet The Order. Jag har inte så jättebra koll på dem men det jag har hört hittills, framför allt Ozone Fukkaz underbara Busta Rhymes-influerade rap, är riktigt spännande.

Matias Rankinen:

Dina tankar kring (första halvan av) 2013. Har det varit ett bra halvår? Vad kommer du minnas? (Vad har gjort störst intryck?)
- Ja! Det har ju det! Jag blev nästan lite chockad. I vår sammanfattning av 2012 var jag väldigt negativ, men nu har svensk hiphop tack vare ett par fantastiska musiker fått vind i seglen igen. Mest minnesvärt är enligt mig den stora kollisionen som uppstod när flera av våra mest respekterade hiphopgubbar släppte album tätt inpå varandra – och blev helt utklassade av den nya generationen.

Kan du nämna tre favoritsläpp hittills i år?
- Svaret på den frågan är mycket enkelt, och jag tror att de allra flesta skulle nämna samma tre album. Det rör sig givetvis om Rikard ”Skizz” Bizzis fantastiska hiphop- och funksymbios Kärlek, funk & solidaritet, om Stors helt och hållet kompletta album Shere Khan XIII, och om massor av ivriga rappare på slipade produktioner signerade Mack Beats, på densammes debutalbum Centrum.

En hel del musik har släppts via Whoa, både mp3or och netplays. Har du någon favorit?
- Ja! Nya släpp av Spakur tackar man ju aldrig nej till, och även om Dubbel dos kanske inte var det bästa han släppt ifrån sig (det är nämligen Lördagen den 14:e som jag fortfarande plockar fram ur bokhyllan till söndagens pannkaksfrukost då och då) så stannar jag upp till rader som ”Du tror helvetet är illa, men vänta tills du har sett kön”. Hiphop-Sveriges egen Tranströmer! Det är också spännande att fundera över hur all talang kan få plats i Skrytmåns blott 18-åriga kropp, och det kan man med fördel göra med hans EP Moment 22 som bakgrundsmusik.

(Årets) Bästa video?
- Jag kollar inte så ofta på musikvideor, på grund av att det är en sådan gamble. När man klickar på play-knappen i YouTube-fönstret skriver man under ett osynligt kontrakt där man själv tar på sig ansvaret för den stora skam man kan komma att känna, till exempel om någon hiphopklyschar allt vad hen orkar och man får sitta där och vrida på sig. Men några har jag vågat kika på, och en del av dem har varit bra. Till exempel gillar jag enkelheten i Öris Fontana di Trevi, mörkret i Rikard ”Skizz” Bizzis Kapitel 15-27 (Botkyrka) och alla charmiga danser och minspel som Som Fan visar upp i videon till Kul.

Har du nostalgitrippat till något speciellt?
- Jag har lyssnat en del på Fjärde Världens album Världens ände. Jag minns tydligt hur extremt mycket jag lyssnade på det i pojkrummet medan jag spelade tv-spel i tonåren. Jag är inte helt hundra på hur det står sig idag, men det är ganska härligt i alla fall. Sexfemmans Doggybag mixtape har också spelats flitigt och påmint om tonåren. Ju mer jag skriver om detta, desto mer övertygad blir jag om att jag kanske lever lite för mycket i det förgångna. Men skit i det! Jag har också nostalgitrippat till Professor P & DJ Akilles album The Realism som visserligen släpptes för bara ett år sen (”men vadå, ett så sent album kan man ju inte nostalgitrippa till”, jo det kan man!).

Vad hoppas du på inför fortsättningen av 2013?
- Att rappare och producenter fortsätter innovera och göra något som känns åtminstone lite nytt och fräscht. Mer svensk funk hade varit kul efter Rikard ”Skizz” Bizzis fantastiska Du vet vad kärlek är, en låt att förlora sig själv i med ett alkoholsnurrande huvud på pågatåg mellan skånska städer. Det sägs ju att Yemi ska släppa en debutplatta också, och då hans mixtape Halvfärdig himmel var helt fantastiskt känns det lovande. Vissa av singlarna han släppt ifrån sig på sistone har inte helt mött mina förväntningar, men jag tror det där kommer lösa sig.

Forum: Whoa-redaktionen summerar halva 2013

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa-redaktionen summerar halva 2013 för att kommentera!