Nu Messiah – R.I.P.

Nu Messiah

Foto: Nu Messiah i samband med den första Malmöbaserade upplagan av The O-Zone Battles 2011.

I slutet av april möttes vi av den tragiska nyheten att Erik Kvistenberg a.k.a. Nu Messiah, omtyckt Whoa-räv, rapartist och battle-rappare, lämnat oss.

Vi vill gärna ta en stund av er tid för att minnas Erik och samtidigt skänka en tanke till dem som han lämnade efter sig. App här på forumet har skrivit ihop några av sina minnen av honom:

Well, många av de som vet vem Erik var vet antagligen vem jag är. Jag var Eriks högra hand, eller han var min beroende på hur man väljer och se på det. Han ville alltid att jag skulle göra musik med honom och battla med honom, men jag har aldrig haft det drivet. Jag har aldrig orkat med att kasta mig ut i det hela. Erik orkade. Erik vågade. Och Erik omdefinierade vad det innebar att vara lyricist.

Jag lärde känna Erik på ett annat internetforum där vi hamnade i någon sorts cyphertråd där han egentligen vann över mig men alla andra tyckte att jag vann, vilket egentligen kan sammanfatta hela hans battlekarriär. Det var väl ungefär ’06 eller så om jag minns rätt, 2007 övertygade han mig att skaffa ett konto på Whoa och efter det började vi skriva tillsammans för att snabbt cementera vår plats inom det absoluta toppskicket inom svensk lyricism. På den här tiden kallade han sig för Raymond och fick väl lite fame på ett par audiobattleturneringar på fragbite. Raymond blev till Blind till Nu Messiah och vi fortsatte skriva texter ihop, samtidigt som han skrev låtar. Jag minns att han försökte dra ihop en filmad battle mellan mig och honom någon gång innan alla battleligor kom igång i Sverige, med ett 30-tal inbjudna gäster som publik, men som med mycket annat blev det aldrig av att jag tog mig tiden. Erik hade alltid ögonen på framkanten av vad som skulle göras, något som som syntes väl när han i slutet av 2009 släppte sin debut-ep ”Ur askan”, som fullkomligt överglänste audioforumet med sin väl sammansatta struktur, råa äkta stil och sina gästverser av bland annat Hell Razah från Wu-Tang Clan.

Nu Messiah fortsatte släppa låtar sporadiskt, och jobbade på en andra ep som aldrig släpptes när han 2010 blev en del av den svenska battlescenens framfart. Här hyllades Erik för sitt överglänsande textinnehåll i matcher mot namn som Martin Zamora, Kaggen, Third Eye och den tyvärr osläppta matchen mot 2 i Styrka. Erik var inte mycket av en publikfriare, utan var orubblig i att göra saker på det sättet han själv kände för, oavsett om omvärlden förstod eller inte. På senare tid jobbade Erik på att få igång Sveriges första 3 on 3 battle, såväl som med musik. Hans sista inspelade gästvers kommer att släppas på Demirels (Balkan Brigaden) skiva, så håll utkik efter den för att få höra det sista av så många saker han hade att säga.

Privat sett var Erik ytterst intelligent och medveten, det fanns i princip ingenting han inte kände igen, och många människor såg upp till honom som en storebror dom kunde komma till med problem, eller bollplankande. Jag frågade honom en gång vad han skulle göra om han blev rik nån dag, hans svar var ”Allt jag vill är att ge bort det till mina systerdöttrar. Vad ska jag lägga det på mig själv för? Jag gillar inte ens mig själv”. Det var väldigt sällan Erik släppte ner garden, oftast var det genom musiken, och det känns så konstigt i efterhand att man aldrig förstod hur mycket sanning det faktiskt låg i hans låtar. Man kommenterade med ett ”snyggt, fett skrivet” och sen tänkte man inte mer på det. Det sista vi pratade om var att han frågade mig om vi skulle skriva nånting. Jag svarade att jag inte hann just nu, men att vi kan ta det till helgen. Mindre än en vecka senare var han borta. Det finns folk som funderar på om det var med flit eller inte. Jag är helt säker på att det inte var det. Erik hade framtidsplaner och med så mycket han hade att säga världen hade han aldrig lämnat den utan några ord. Allt jag kan säga är lyssna på låtarna och ta åt er av det. Det är vad han hade velat.

”Det har hänt att jag vid något tillfälle uttalat mig negativt om dagens hiphopscen. Detta leder för det mesta bara till att folk ger mig etiketten ‘Hatare’ och slutar lyssna på vad jag har att säga, men gör inte det misstaget du också. Jag är i allra högsta grad en älskare, jag älskar bara inte samma saker som du. Jag älskar intressanta berättelser, intelligenta frågeställningar, imponerande språkbruk, engagerade ställningstaganden, introverta betraktelser, unika infallsvinklar och poetiska känsloskildringar. Att du inte har dessa saker gör inte mig till en hatare, det gör bara dig till en dålig rappare.”
– Erik Nu Messiah Kvistenberg

/ App

Vila i frid!

/ Whoa-crew

Forum: Nu Messiah död [bekräftat]

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-04-28 20:10
http://https://twitter.com/JimmyPistol232

NuMessiah var en grym rappare, om detta stämmer är det riktigt sorgligt.
2013-04-28 20:14
Kan någon bekräfta om det är sant??
2013-04-28 20:29
Baserat på vad hans familjemedlemmar och närmsta vänner skrivit på hans Facebook så är det utan tvekan sant, tyvärr. Riktigt talangfull kille som förmodligen hade kunnat bidra med en hel del mer till svenska hiphopscenen.

Haft många givande sessions och konversationer med honom, har verkligen varit en inspirationskälla på det planet.
2013-04-28 20:42
wtf? Shit va sjukt. Vila i frid, en av de bättre både i audio och lyricismforumet här på whoa
App
2013-04-28 20:47
Det är sant.
2013-04-28 21:12
Kungen av underjorden
2013-04-28 21:20
Så fruktansvärt tragiskt! Hoppas att whoa-redaktionen uppmärksammar honom på något vis.
2013-04-28 21:42
Riktigt talangfull kille, synd som fan... Vila i frid
2013-04-28 21:53
Hemskt när de slutar i såhär tidig ålder, hoppades fan att se honom entra nästa Vendetta! vila i frid !
2013-04-28 21:56
Fan vad trist :/
2013-04-28 22:01
Rossande> Absolut. Men vi låter detta sjunka in först.

O-Zone Battles på facebook:

The O-Zone Battles Entertainment
O-Zone skulle vilja ta en minut för att ära minnet av en person som inte bara var battlerappare, rapartist och erkänd för sin lyriska förmåga, utan även för att varit en trevlig och bland folk en omtyckt människa.

Erik Kvistenberg som även var känd som "Nu Messiah" har tragiskt nog gått bort. För att ära minnet av honom så sprid gärna hans musik och videos, så hans minne kan leva vidare genom oss alla.

Vila i Frid Erik "Nu Messiah" Kvistenberg


2013-04-28 22:06
Vila i frid! Synd att förlora en sån talang från den svenska hiphopscenen!
2013-04-28 23:11
Vila i frid!
2013-04-28 23:13
Må du vila i frid Erik, en av de mest talangfulla rapparna och textförfattarna jag sett. Varesig det var punchlines, metaforer eller ärliga texter var de alltid otroliga. Ett sant geni. Går inte att med ord beskriva din känsla för originalitet. Även ditt sinne för komik är fantastiskt. En sann ära att få ha skapat texter ihop med dig. Dina texter och låtar lever kvar för evigt-

"Messias, är en profet på beats
jag ska guida dig från rappare till ren MC
Är du inte legitim bara leker G
bör du inte sätta din fot här, legobit"
2013-04-28 23:29


Denna måste givetvis ligga här!
2013-04-28 23:30
Vila i frid, känns overkligt då han verkligen var ett lyriskt geni.


Skulle uppskattas om någon kunde länka de låtar & texter han gjort någonstans, ifall jag har missat något.
App
2013-04-28 23:32
Jag har känt erik sen ungefär 8 år tillbaka, vi har skrivit texter tillsammans, jag har skrivit, tipsa, hjälpt med formuleringar, trim, omfraseringar och allmän input till i princip alla hans låtar och hans battles. Han var briljant. Han är briljant.

Textmässigt kan ingen röra det han gjorde. Han hade ett sånt unikt sätt att göra saker på. Enorm perfektionist. Alla vet inte om sånna saker. Som hans första battle mot zamora, och hur han medvetet struntade i 8+ rader så att det såg ut som att han chokade bara för att han fuckade upp första raden och inte ville att dom efterföljande om hur bra han rappade skulle se mindre verksamma ut. Eller hur han satt 3 dagar innan battlen mot third eye och inte hade en enda vers.

Det som är mest synd är att battlen mot 2 i styrka aldrig blev släppt. Jag vet att erik själv inte gillade sin prestation, men å andra sidan påstod han alltid att varje battle han gjort var skitdålig och den sämsta han gjort eftersom han hade såna enorma krav på sig själv.


Jag ska se nån dag om jag kan hitta verserna till den batten, så åtminstone något kommer ut. Annars vet jag att den sista versen han spelade in kommer att släppas. Så även om erik inte längre andas, kommer hans musik fortfarande blåsa upp glöden till lågor. Ur askan.

Länga leve messias.
App
2013-04-28 23:37
Angående musiken ska vi se vad vi hittar av nytt och gammalt, färdigt som ofärdigt, släppt och osläppt (bortsett från saker som kommer släppas via collabs) och lägga ut allting i en zip.
2013-04-28 23:41
Tack!
2013-04-29 3:24
Vila i frid! Fick aldrig äran att träffa honom irl men skitskön person över internet och en suverän rappare. Sorgligt
2013-04-29 6:29
En mycket talangfull ung herre. Vila i frid
2013-04-29 7:09
tragiskt egentligen att de krävs någons bortgång för att folket på denna sidan bl.a ska komma överens någorlunda. när sånthär händer så kommer alltid tankarna på hur fort allting kan ta slut egentligen, jobbig tanke. vi får sprida vidare hans musik, åter igen vila i frid!
2013-04-29 7:13
Fattade aldrig varför han aldrig "slog igenom". Han hade sjukt bra texter, en skön röst, ett rått delivery och ett jävligt skönt flow. Plus att beatsen han kickade på inte var svåra att gilla.
2013-04-29 8:51
riktigt tråkigt å höra. en riktigt grym lyriker.
2013-04-29 9:04
Fattade aldrig varför han aldrig "slog igenom". Han hade sjukt bra texter, en skön röst, ett rått delivery och ett jävligt skönt flow. Plus att beatsen han kickade på inte var svåra att gilla.


Det går att säga om rätt många rappare tyvärr. Att göra musik är knappt hälften av hela bilden, handlar om image, kontakter, att uppträda mkt, rätt produktioner och att pusha sina grejer...

Det som gör att det här verkligen slog till en är att, iaf jag, kunde relatera mkt till NuMessiahs låtar. Han kändes verkligen inte "färdig" på nått sätt utan tvärt om som att han precis börjat visa framfötterna. Många av oss har ju följt honom både här och på battlescenen och även om man inte haft mkt direktkontakt med honom så känns det ändå som en "bekant" försvann.

Även om han aldrig skulle "slå", vad det nu innebär i Sverige så visste de flesta heads vem han var.

Vila i frid Nu Messiah
2013-04-29 9:07
Sant? Fan vad trist
2013-04-29 9:09
: ( .......
2013-04-29 11:24
Vila i frid min vän må din musik och dina texter leva för evigt
2013-04-29 13:44
� Vila i Frid Erik � med all respekt för din musik!

någon som vet på vilket sätt han gick bort :/ ?

nu & föralltid kommer din musik pumpas i högtalarna!
App
2013-04-29 15:53
En av dom sista låtarna erik spelade in. Tog mig friheten att lägga upp den.

2013-04-29 21:15
Shit. Tråkigt att höra.
2013-04-29 21:36
va sorligt

Big up Nu Messiah - Vila I Frid

R.I.P. väldigt tråkigt att höra

App P23 stor respect till dig och till Erik och hans familj
2013-04-30 9:21
Träffade han en gång på base och har kanske pratat med han på nätet i 5 år eller nåt och höll precis på att mixa den färdiga versionen utav smärtgränsen fan så jävla jobbigt, en stor förlust för den svenska undergroundscenen, tack för de vi fick ta del av RIP!
2013-04-30 10:08
Var ett sant nöje att ha nu messiah på sina beats. Tråkigt nog blir det inga fler låtar, synd som fan. Vilai frid!
2013-04-30 10:43
Hej, vi från familjen vill tacka för alla inlägg och all omtanke. Vi skulle uppskatta om alla låtar och texter kom ut så vi också fick del av det som vi ännu ej fått höra.
Vi kommer även återkomma med mer information för de som vill komma på en minneslund/begravning.

/ familjen
2013-04-30 17:29
Vila i frid, stora talang.
2013-04-30 22:04
Försökt leta men lyckas inte hitta hans äldre texter. Sökfunktionen i lyricism var inte till mycket hjälp heller
2013-04-30 23:12
2013-05-01 13:09
Nu Messiah slängde ihop den här till mig när jag efterfråga fler låtar efter att ha hört Ur Askan EP


Nu Messiah - Guld & Skrot

Nu Messiah - En Bättre Dag
Nu Messiah - Subdomifjant (diss)
Nu Messiah - Hustlar ft. Sircuz
Nu Messiah - Ge Mig ft. Paradigma
Nu Messiah - Follow Me (remix)
Nu Messiah - Livssituation ft. J-Banner & MWE
Nu Messiah - Cancer (diss)
Nu Messiah - Dom ft. Den Som E Den & Grizzly
Nu Messiah - Jag Är Här Nu

Download
2013-05-01 13:50
En väldigt tråkig nyhet, må han vila i största frid.
2013-05-01 13:56
Vart chockad när jag läste att han gått bort. Har haft en del koll på NM. Duktig snubbe som fan. Tråkigt för oss hiphopskallar som diggar hans musik och ytterst tragiskt för NM´s familj och vänner såklart. Mina kondoleanser till er berörda av NM´s bortgång.

Bless / Gemini


App
2013-05-01 14:54
ClamsCasino asnice, jag har letat efter vissa av dom där låtarna, dom försvann när min förra dator kraschade
2013-05-02 8:45
Det här är bara för sorgligt. NuMessiah var en av de personer jag hade mest respekt för i hiphopsverige, inte bara som musiker och textförfattare, utan även för hans passion och kärlek för mediet, vilken han alltid låg i framkant med att uttrycka. Han hade alltid nån smart analys, teori eller infallsvinkel nära till hands i alla diskussioner om hiphop och scenen i stort.
Jag fick bara chansen att träffa honom i verkligheten två gånger, men intrycket han lämnat efter dessa möten, samt år av MSNkonversationer, är det av en väldigt respektfull och ärlig person, med låg tröskel för bullshit. Det är egenskaper världen har för lite av.
2013-05-02 15:39
Det här är bara för sorgligt. NuMessiah var en av de personer jag hade mest respekt för i hiphopsverige, inte bara som musiker och textförfattare, utan även för hans passion och kärlek för mediet, vilken han alltid låg i framkant med att uttrycka. Han hade alltid nån smart analys, teori eller infallsvinkel nära till hands i alla diskussioner om hiphop och scenen i stort.


+1
2013-05-02 22:17
Vila i frid mannen!
2013-05-03 9:53
Shit vad tragiskt!


Vila i frid
2013-05-04 14:04
Vila i fred Erik!

Fick aldrig förmånen att lära känna dig annat än genom dina unika och känsliga texter.
Du tog dig alltid tid att komma med konstruktiv kritik när en gröngöling som jag la upp en text.

Mina tankar går till familjen och de nära vännerna, beklagar er förlust av hela mitt hjärta.

/joel
MjR
2013-05-04 19:38
Vila i frid!
2013-05-05 1:30

App
Det var väl ungefär �06 eller så om jag minns rätt,2007 övertygade han mig att skaffa ett konto på Whoa och efter det började vi skriva tillsammans för att snabbt cementera vår plats inom det absoluta toppskicket inom svensk lyricism


Har du tillgång till lyrics han skrivit innan det dede postat? Alltså från 2009 och bakåt?
2013-05-05 8:42
RIP.
2013-05-06 0:58
RIP.
2013-05-06 9:37
http://www.whoa.nu/user/253417.aspx

Sitter på mobilen så kan göra det till en länk. Men här finns lite gamla texter om en kollar på "forumaktivitet"
2013-05-06 22:10
RIP Erik!
2013-05-06 23:44
Rest in peace.
2013-05-07 18:38
Rest in peace! We've lost a lyrical soldier.
2013-05-07 21:01
Vila i frid!
2013-05-08 10:34
2013-05-08 13:15
Nu messiah - Jag är här nu (session)


Nu messiah - subdomifjant (Subdominant diss)


Nu messiah - livssituation (ft. MWE & J-banner)
2013-05-09 10:04
trist att höra. Vila i frid!
2013-05-13 1:56
Vila i frid vännen.

Tråkigt som fan, en av de fetaste textskrivarna jag har fått nöje att läsa och lyssna på.


Jag fullkomligt älskar låten Rivningskåkar, och lyssnar på den nu och skänker en tanke till dina nära och kära.


Kärlek & Respekt.

//Mr.Vegas
2013-05-16 8:47
Allesammans, jag försöker få tag i alla låtar, lösa spår och gästningar NuMessiah har gjort för att sätta upp en mer eller mindre permanent hostinglösning åt det.

Jag har redan det som länkats i tråden, dvs Ur Askan EP, och Guld och Skrot .rar filen.

Saknar mp3versioner utav dessa spår, som nån vänlig själ gärna får skicka mig.

Nu Messiah - Hycklare ft. Chuck Molotov - http://youtu.be/e79R6c5vEiw
Nu Messiah - Stridslarm ft. Jimmy Pistol - http://www.youtube.com/watch?v=LIQ_f0XCIZY
Duan & Nu Messiah - River Fasaden - http://www.youtube.com/watch?v=k3f4yIOWqDI
Bättre dag Master - https://soundcloud.com/otisrap/b-ttre-dag-master

Vet att det finns mer därute också, så skicka gärna nedladdningslänk via speedy eller dropbox eller dylikt i PM så är det enormt uppskattat.
2013-05-16 16:01
Av hela mitt hjärta vill jag tacka för alla varma och fina ord som skrivits om min son Erik här på whoa.
Det är otroligt chockartat, obegripligt och sorgligt att Erik är död.
Han blev bara 26 år, 4 månader och 8 dagar.
Vi som finns kvar i familjen, Eriks storasyster, lillebror och jag, sörjer djupt.
Men i sorgen värmer alla hälsningar här, och vetskapen att ni uppskattar, värnar och sprider hans musik, så att den får leva för alltid, är tröstande!
Den femtonde juni kl 13 har vi en minnesstund för Erik, och ni som vill komma är varmt välkomna. (Vill gärna ha anmälningar så vi vet hur många och så ni får veta plats)

Än en gång: stort tack från Eriks storasyster, lillebror & mamma
2013-05-16 17:16
I Eriks dödsannons, som kommer att publiceras i Smålandsposten på lördag, kommer följande text att stå:Tyst och liten kom Du till jorden

Du kom hit, till oss,
och Du var inte längre tyst
och inte länge liten.

Min älskade Son
Vår käre Bror
Världens bäste Morbror
Vännernas Vän

En kärleksfull, brinnande sökare
som ville en vackrare, varmare värld;
som drömde en bättre dag
och som alltid hittade orden
- verbal ekvilibrist,
lyriker och musiker.

Din glöd flammade upp,
brann klart skimrande, glimmande, intensivt
ända till Ditt varma hjärtas sista beat.

Vår sökare har hastigt, för alltid
och allt för tidigt, lämnat jorden.
Vår värld skakar av chock, saknad och sorg,
men vi minns att Du finns i ord, rytm och ton.
Ur askan vaskar vi fram Dina guldkorn
och i våra hjärtans dunkande slag
bär vi Dig med oss vareviga dag.


Mamma
Storasyster & Lillebror
Systerdöttrar
Övrig släkt
Vänner
2013-05-16 17:32
Omen22 Hycklare & Stidslarm i original-mp3 finns i din inkorg nu!
2013-05-18 11:16
Några av rapparna på den svenska battlescenen bad om att få minnas Nu Messiah tillsammans på Whoa-bloggen.
2013-05-19 18:23
Såg att originalfilen till "Nu Messiah - Hycklare ft. Chuck Molotov" söktes, så jag laddade upp den på speedyshare.

http://www.speedyshare.com/WAGb6/titel-ft-chuck-mixdown.mp3/Chuck
2013-05-22 6:27
hörde Nu Messiah första gången igår efter att jag läst igenom den här tråden.
ladade hem låtarna som fanns här. lyssnar på en bättre dag den är sjukt bra lyssnnar på den repeat och har laggt in dne på mp3 spelaren..


vila i frid Nu Messiah
2013-06-12 16:43
Fan va tråkigt. Talangfull lirare.

Vila i frid.
2013-06-12 18:03
Jag känner inte till Nu Messiahs musik men det är alltid sorgligt när unga människor går bort tidigt.
Vila i frid
2013-06-14 5:16
Vila i frid mannen. Dåliga saker händer alltid bra människor.
2013-06-19 1:48
odödlig människa
2013-06-20 20:24
Sök på "Vila i frid, Nu Messiah" på Facebook och sprid sidan!
2013-07-03 11:38
NuMessiahs diskografi och samlade verk kommer finnas tillgängliga här:

http://www.paradigmskifte.se/musik/NuMessiahs_samlade_verk.rar

Sålänge vi kan hålla sidan uppe.

Jag skrev också några väl valda, med en del citerat från vad jag redan skrivit i tråden, här:

http://www.paradigmskifte.se/
2013-07-13 15:38
Trevligt!
2013-08-11 19:40
2013-08-24 0:37
Jag hade kontakt med Nu Messiah på msn och gav honom ofta feedback på grejer, jag fick en gång en vers som han aldrig släppte och den försöker jag finna igen. Låten hade inget namn, jag fick den som "messias - namnlös" det var ett lugnt beat liknande gränslandet. Minns några rader från låten.

Jag tittar på samma saker som alla ni andra
Men jag ser inte samma saker som alla ni andra
Det är som att hela min värld *******
Ser ni en skinande sol så ser jag grådamm(?)
Försöker dölja frustrationen men är dålig på det
Vatten under broar hjälper föga när dom står i lågor
Åren går men ingenting förändras här
Bara ogräs kan växa här

Om någon har denna låten skulle jag uppskatta det oerhört!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Nu Messiah död [bekräftat] för att kommentera!