Recension: Stor – Shere Khan XIII

Stor - Shere Khan

Matias Rankinen:

Får jag berätta en hemlis? Ibland tröttnar jag nästan på hiphop. Ni vet, när det bara tuggar och tuggar och tuggar, och ingenting händer. Platta på platta som släpps låter likadant, förutom ufo-plattorna som satsar alla pengar på det kufiga kortet och tvingar oss att ha den tröttsamma ”är det här hiphop?”-diskussionen.

Ibland vill man bara ha ett möte mellan klassiskt och modernt. Lyckligtvis är det just vad Stor och The Salazar Brothers (och Mack Beats) ger oss med Shere Khan XIII. Stor lägger verserna lika hungrigt och imponerande som på det fyra år gamla streetalbumet Nya skolans ledare, medan beatsen hämtar inspiration både från fram- och dåtiden.

Visst, det faktum att skivans första refräng – på det i övrigt lysande spåret Flyger högst – är autotunad ger mig rysningar av obehag, men därifrån blir det bara bättre. Det är något särskilt med Stors helt egna uttryckssätt där målande bilder (”tomma glas, askkoppen är full, de’ verkligheten”) blandas med kaxigt rakt-på-sak-snack (”vi fick svensk rap att explodera / och du kan ta det där citatet när ni recenserar”). Det här med att han istället för den i hiphopkretsar klassiska ”Mamma-låten” gör en låt till sin pappa, eller när han rappar om sin störiga kompis som slackar istället för att göra musik och man misstänker att det kanske handlar om honom själv, eller att nykomlingen Linda Pira bjuds in på ännu ett spår – Psycho, som för övrigt är plattans bästa – gör att hela albumet känns modernt och framåtsträvande. Samtidigt hänger klassiska pisksnärtstrummor och Latin Kings-samplingar som ett tydligt ankare runt soundet och binder fast plattan vid en traditionell hiphopkultur.

Det är helt enkelt ett härligt möte mellan rim och trummor, kaxighet och reflektion, modernitet och tradition. Stor gör hiphop kul igen, vilket innebär att det är en blivande klassiker vi har att göra med.

Matias betyg:

whoa_betyg5-NY

Martin Lindgren:

Officiellt sett är detta Stors debutalbum, men alla vi som följt rapparens resa från Vendetta (med Martin Sakarias från Lorentz & Sakarias) till Shere Khan XIII vet att mycket bra musik skapats på vägen. Av den anledningen var det nog många som blev besvikna när skivan aldrig fick sin release förra året. The Salazar Brothers-protegén valde istället att inte stressa fram en halvfärdig slutprodukt och fortsatte att omsorgsfullt snickra fram nya låtar i Redline-studion, vilket han – med facit i hand – gjorde alldeles rätt i. Det är nämligen ytterst sällan man möts av en platta med 15 spår där samtliga faktiskt förtjänar sin plats.

Låt efter låt på Shere Khan XIII andas kvalitet och fyller sin funktion på sitt sätt. Liksom Matias gillar jag visserligen inte heller auto-tunen på Flyger högst, men när en ensam refräng är det enda negativa man kan hitta på en hel fullängdare så är läget oförskämt bra ställt. Under de dryga 53 minuterna möts lyssnaren av både det ena och andra, i mycket positiv bemärkelse. Vackra, pricksäkra Pappas låt och mästerverket Psycho har redan nämnts och förtjänar alla lovord de kan få. Outsidern Ge mig en chans är det oväntade sångnumret som skvallrar om Stors förkärlek till 50 – och 60-tals rock, soul och doo-wop. Rom & kush och Stolhet är de slagkraftiga singlarna som framgångsrikt flirtar med den mer masskonsumerande publiken. Albumet har till och med en egen M.O.P-hyllning i S.U.M.O, med gästande Aki från Labyrint. Även andra gästartister som Dani M och Linda Pira hjälper till att förstärka upplevelsen, där den senare spännande nog får sin egen dokumentärserie på SVT i höst.

Nackdelen med de många, olika karaktärerna till sound är att albumkänslan/helhetskänslan blir lätt lidande. Trots den spretande ljudbilden i ”mötet mellan klassiskt och modernt” lyckas Stor i slutändan ändå få mig att vilja återvända till hörlurarna, gång efter gång, förmodligen då den höga kvalitén och jämnheten helt enkelt väger över. Mycket möjligt årets svenska hiphopskiva!

Martins betyg:

whoa_betyg5-NY

Forum: Whoa recenserar: Stor - Shere Khan XIII

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-05-03 12:45
Ska den komma på spotify?
2013-05-03 14:28
Finns på spotify nu. Grymt album!
2013-05-03 17:13
Kan knappt finna något fel.
Bra chanser på att bli årets album.
2013-05-03 19:14
2013-05-03 23:51
Soft album!
2013-05-05 11:32
Jag var lite nojjig att dom skulle poppa loss med första singeln men det är väl så dom alltid gör.
Men fan vilket album! Rakt igenom bra låtar
2013-05-11 0:11
Ja detta är bra men allt kan alltid bli lite bättre! Kör bara nu STOR, du är grym! Redline gör aldrig någon besviken heller.....

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa recenserar: Stor - Shere Khan XIII för att kommentera!