Svensk battlescen minns Nu Messiah

Nu Messiah

Foto: Nu Messiah i samband med den första Malmöbaserade upplagan av The O-Zone Battles 2011.

Få hiphopintresserade har nog missat rapparen Erik Kvistenberg a.k.a. Nu Messiahs bortgång för drygt tre veckor sen. Förutom att vara en extremt talangfull lyricist och rappare var Nu Messiah också en riktig Whoa-räv, så vi på Whoa har valt att hedra hans minne genom en vila i frid-banner på förstasidan, samt ett minnesinlägg skrivet av den nära vännen App. Men Nu Messiah var också en viktig spelare på den svenska battlescenen där han deltog i tre battles och medverkade som publik på flera. Några av battlerapparna som hade något att göra med Nu Messiah har bett om att få skriva ett gemensamt inlägg här på Whoa till minnet av Nu Messiah, vilket de givetvis fick.

 

Martin Zamora
Jag kände inte Nu Messiah personligen men fick äran att battla honom i min andra O-Zone battle. Jag hade innan det inte så bra koll på hans musik. Efter att ha gjort min research insåg jag att snubben var en riktigt underskattad rappare med rader som gick långt över folks huvuden ibland. Det är sjukt tråkigt att han aldrig fick nå sin fulla potential. Det är en stor förlust för fans av lyricism, battles och svensk hiphop i allmänhet. Jag hoppas att han får vila i frid nu och att alla hjälper till med att sprida hans musik och på så vis hålla hans minne vid liv.
Respekt.
/ Martin Zamora

Sirkuz
Erik var mycket snäll och omtänksam av sig, han ville se till att alla hans vänner hade det bra. Han var en av dom mest ärliga personer jag träffat, ville du ha hans åsikt så fick du den rakt på sak helt utan omvägar. Jag tycker det är oerhört tragiskt att Erik nog själv aldrig hann att inse vilken otrolig talang han bar på. Han var en nästan obotlig perfektionist när det kom till skrivandet och vi kan glädjas över alla dom mästerverk han lämnar efter sig. Jag är tacksam över att jag har fått lära känna Erik och fått göra musik med honom. Vila i frid min vän.
/ Sirkuz

Mr. Cool
Du är en av få som får mig att känna ”Fan! Varför kom inte jag på den raden?”. Du tog aldrig några genvägar till effektfulla punchlines, extremt språkligt begåvad och din perfektionism när det kommer till texter genomsyrar de låtar och battles du lämnat efter dig. Jag är glad att jag hann med att både se dig köra en låt live och battla. Av de få gånger vi sågs och pratade förstod jag snabbt att du var en sjyst och uppriktig person. Vi har förlorat en av hiphop-sveriges främsta lyricister, mina tankar går ut till din familj och dina nära och kära som förlorat så mycket mer än så.

PS: Jag hade en hel rond färdig mot dig, tror du hade gillat den.

Vila i frid.
/Mr. Cool

Birds Eye
Vila i frid, Erik – Nu Messiah – Kvistenberg. En ärlig och klok människa, som alltid stod för vad han tyckte och som hade något intressant att tillägga i så gott som varje diskussion.
Två veckor innan sin bortgång var Erik i Karlstad för att starta en grupp med mig och Sirkuz. Han hade planer på 3 on 3-battles, låtar och videoinspelningar, tankar kring marknadsföring, samt tusen idéer till. Han blev liksom motorn i projektet, tack vare sitt enorma driv och sin hunger. Sen var han bara borta en dag, trots att han hade så mycket kvar att ge.
Jag kommer minnas honom som en av Sveriges absolut bästa lyricister. Det är absolut ingen överdrift.
/ Birds Eye

O-Hund
Jag hann tyvärr aldrig lära känna Nu Messiah på riktigt men jag minns honom som en lugn, skön och jävligt snäll snubbe. Jag imponerades alltid av hans tunga bars och pondus när han la sina rader. Tråkigt att man inte hann köra en battle. Vila i frid man.
/O-Hund

Henry Bowers
Jag kände dej inte alls personligen. Vi träffades bara ett par gånger på olika events, men jag kommer att sakna dej mycket på battle-scenen. Du var en av de rätt få som verkligen la ordentligt krut på att bygga punchlines av finurliga och smarta ordlekar i ditt battlematerial och det är sånt jag själv tycker är det bästa med hela sporten. Jag kommer att sakna dej och ditt skarpa språkhantverk, Nu Messiah.
/Henry Bowers

Jimmy Pistol
Som så många andra så kommer jag minnas Erik inte bara som en jävligt schysst snubbe utan även som en svingrym textskrivare och rappare. En perfektionist med höga krav på sig själv. Vi hann tyvärr bara göra en låt tillsammans och han är en av dom få som jag utan tvekan kan säga har outshinat mig i ett sådant samarbete. Låten heter ”Stridslarm” och finns på YouTube. Han åkte även ner på en spelning vi hade i samband med O-Zone på Klaffbron 2011 så vi kunde köra den live.
I övrigt så kommer jag alltid sakna våra lååånga msn-konversationer under diverse influenser där vi bollade rim, keystylade, utvecklade punchlines, kom på larviga ordlekar och diskuterade battles. Han är faktiskt den enda anledningen att jag fortfarande har kvar MSN haha.
/Jimmy Pistol

Grizzly
Jag kom i kontakt med Erik för ungefär 5 år sedan, vi pratade mycket via nätet och spelade in musik tillsammans men det var inte förrän O-Zone drog igång battlescenen som vi faktiskt träffades. Vi gjorde debut på samma event, det var utomhus i Stadsparken i Lund, jag mötte Third Eye och Erik mötte Martin Zamora. När jag skriver detta har jag, Jocke och Martin nyligen deltagit i det största battle-eventet hittils i Sverige, i samma battle dessutom, men Erik förlorades på vägen. Jag kommer inte sitta här och skriva att han var en av de bästa i Sverige när det kommer till battlerap, för det var han inte, det hann han inte bli. Men han hade en enorm potential, stor pondus, sinne för knivskarp lyrik och dessutom var han en riktigt bra rappare. Viktigare än det är dock att han var en fantastiskt trevlig och ödmjuk människa som var respekterad och omtyckt till hundra procent hos övriga utövare på vår scen. Jag avslutar med ett citat från Erik som avslutar hans vers på en av våra osläppta gemensamma låtar då jag tycker den speglar hans tankesätt kring battles och musik på ett enormt träffsäkert sätt:
”…Mina rader kan vara opassande/
Har den vassaste tungan och jag vägrar att passa den/
(Pass på det) För jag tänker inte anpassa mig/
Gör musiken så den passar mig man, tack och hej/”

R-Man
Det är nog ingen som omedelbart fattar hur grym Nu Messiah är, men han är en sån som växer rad för rad, och lyssning för lyssning. Hans genialitet sitter inte i det uppenbara som publikkontakt och agerande, och därför förstod inte alla hans storhet. Alla svenska battlare jag pratat med har en barnslig förtjusning när de citerar Nu Messiahs rader. Det är tydligt att han var perfektionist och teoretiker av högsta rang vad gäller texters struktur, formuleringar, ordlekar, punchlines och allt det där. Antagligen var han på helt en annan nivå än de flesta av oss andra.
Nu Messiah var därför en av få personer vars åsikt spelade någon roll för mig. Vare sig det var en kommentar i en whoa-tråd, något han skrev till mig på MSN eller sa direkt till mig face to face på ett event. Tyckte han att en rad jag lagt var fet, så gjorde det mig extra stolt. Tyckte han att något jag lagt var wack, så betydde det att det verkligen var wack. Hans ord var något av en sanning. Jag har några till såna personer, men de är fan inte många.

Jag minns när han var fast besluten att inte battla igen för att han tyckte det hade gått dåligt i debuten. Jag, Mr Cool och Jimmy Pistol förklarade för honom från varsitt håll helt oberoende av varandra att han är för jävla bra för att inte battla mer, och att han verkligen behövs på scenen. Jag är glad och stolt över att jag gjorde det, framför allt tacksam att han kom tillbaka och gav oss fler battles, och att han kom till vissa events bara för att hänga med oss alla och kolla lite battles. Önskar givetvis att jag fick dig träffa fler gånger, Erik, och lära känna dig ännu bättre. Och få ta del av ännu fler brain busting rader och scheman. Men jag är också tacksam för allt det du gav oss och du är en jävla legend i våra ögon. På Mr Cool vs Nomad-eventet i Linköping snackade du och jag en del. Det var något du berättade för mig som fick mig att inse följande: Att du är REAL. Det var uppriktigt något jag tänkte på plats, och har tänkt flera gånger i efterhand. Kanske är det därför jag älskar när du lägger ”Jag är sån på riktigt mannen” några månader efter. För du är fanimej sån på riktigt mannen. Vila i frid kompis.

 

Läs mer: