Whoa intervjuar: Brother Ali

Intervju med Brother Ali - Foto: Whoa.nu

Det finns de människor som pratar och så finns det de som pratar på riktigt. Brother Ali hör till de senare. När Whoa mötte Brother Ali några timmar innan han skulle ge en gratisspelning på Lilla Hotellbaren i Stockholm slukade en liten fråga, och dess följdfrågor, om vissa av hans texter upp näst intill hela intervjutiden. Ämnet han tycks brinna för, förutom musiken, är kanske inte helt oväntat politik. Han har trots allt skrivit en låt tillägnad Obama.

Brother Alis nya platta Us som släpptes förra veckan skiljer sig från hans tidigare på flera punkter. Dels att det bara finns en låt som handlar om honom själv men det är också mycket mer riktiga instrument som bygger upp beatsen än tidigare. Intressant nog så har själva inspelningsprocessen inte alls tagit längre tid än de tidigare albumen. Övning ger färdighet, helt enkelt.

- Jag tror det tog ungefär två månader att skriva låtarna och att spela in dem två månader till. Det kunde ha gått fortare än så. Det börjar alltid med att Ant hittar någon sampling och sen gör vi en demoversion i hans hem. Men denna gång blev det mycket mer arbete när vi väl kom till studion. Han tog bort grundsamplingen och i stället fick musiker spela gitarr, klaviatur o.s.v. Bara att spela in musikerna tog nog en månad och rappen, arrangemang och mixning en månad till.

Jag har läst att det blivit krångligare med samplingar efter Rhymesayers Entertainment skrev på ett distributionsavtal med Warner. Är det därför ni gjort på detta sätt?

- Samplingar är en del av det, men inte den riktiga orsaken. Jag tror att Ant ville ha mer kontroll över hela ljudbilden. För när man samplar en del av en låt, så har man bara en enda kanal med alla ljud och sen så lägger man typ på trummor över det. Vi har ju alltid haft lite musiker, på The Undisputed Truth är det gitarr och trummor på nästan alla låtar. Men på denna skiva tror jag att Anthony bara ville kunna spela lite gitarr ett tag, eller typ lite bas och låtarna är inte bara omspelade samplingar. Han tog in musiker och så berättade han hur han ville att det skulle låta. De lekte lite helt enkelt och sen tog han de bästa bitarna. Det är mycket mer musikalisk frihet på det sättet och det är ett helt nytt sound, berättar han.

De hade även en viss idé med Us och det var att förena saker som vanligtvis inte ses som normalt tillsammans. Som till exempel på låten ‘Round Here där man blandar en banjo med rymdljud, som Brother Ali kallar det, och trummor från en 808. Tanken är att visa hur allting är musik, även om man som på en annan låt blandar tunga trummor med en sitar.

- Jag gör samma sak med historierna. Det är historier om langare, invandrare, kvinnor som blir misshandlade av män och slavar och slavägare. Just det att försöka berätta dessa historier och visa att de alla är likadana. Rent spontant så skulle man ju inte tänka att det är lite onormalt att man har en låt där man berättar hur hemskt slaveriet var och att också berätta om skadan som slavägarna fick. Det är det hela konceptet med albumet är, att försöka föra samman allt och visa att allting egentligen är samma sak. Därför heter den Us. Även om historierna inte är mina personliga denna gång, så är de fortfarande från mitt egna liv, men de handlar om saker som hänt de människor jag älskar.

Dina texter brukar ofta kännas väldigt personliga – händer det att du ångrar något du berättar?

- Dexter har en kod för att mörda människor. Jag har en kod för att skriva låtar. Och den koden är att inte skriva om andra människors affärer. De gånger man vet vem jag pratar om i mina berättelser så är det något jag fått godkänt att göra eller så är det bara en hyllning till personen. Men det är klart att de som inte gillar mig kan använda det jag berättar för att försöka skada mig. Men så länge jag är ärlig och berättar sanningen så ångrar jag ingenting.

Är politiken i texterna något som du tänker på eller har det bara utvecklats med ditt låtskrivande?

- Jag ser det inte riktigt som att vara politisk. Det är ingenting jag försöker att vara. Jag har alltid velat skriva låtar som är kraftfulla och betydelsefulla för mig själv och jag tror nog att mina texter mer speglar vart jag var i mitt liv och var jag är nu. När man kämpar för att överleva, så tänker man bara på sig själv. Så mitt första album var alla låtar om mig själv och på Shadows on the Sun är det bara jag som vill bli respekterad och bli hörd. Jag var arg över hur mitt liv var då. Efter det albumet fick jag åka ut på turné och leva som en musiker och jag behövde inte ta dom där gamla jobben längre. Det fick mig att inse att mitt liv kunde bli precis vad jag vill att det skulle bli. Så jag gjorde massa förändringar och slängde iväg mitt gamla liv och byggde ett nytt. Det är vad The Undisputed Truth handlar om. Nu så är alla mina problem bra problem. Jag är för upptagen med att göra saker jag älskar. Jag har för många personer som jag älskar för att ge alla den uppmärksamhet de förtjänar. Jag måste betala massa skatt men det är för att jag tjänat helt okej med pengar. Så jag känner inte riktigt för att prata om mina problem längre.

När Brother Alis egna liv blev så pass mycket bättre och när han lämnade sitt gamla grannskap blev det så mycket tydligare för honom hur mycket folket omkring led. Hans egna lösning på alla dessa politiska problem är att alla måste ändra synen på hur vi är, att vi alla är lika.

- Speciellt i Amerika där en liten minoritet har all makt och alla pengar och har varit väldigt strategiska och lyckosamma med att separera oss så att vi aldrig arbetar tillsammans mot något. De alla pengar, men vad vi har är mycket större om vi gör något tillsammans. Men det gör vi inte eftersom vi är hjärntvättade till att tro saker som ”om det inte vore för resten av dessa fattiga människor skulle jag vara rik”. Det är en av de punkterna med kapitalism som håller ner den vanliga människan. De har fått oss att tro att kapitalism handlar om att vara fri och om man frågar de flesta i medelklassen var någonstans de befinner sig rent ekonomiskt så tror dom att de är topp-tio, men det är dom inte. Det finns folk högt här uppe men medelklassen är så mycket lägre än vad de tror, säger han medan han gestikulerar nivåskillnader med händerna.

Att Brother Ali är en Obama-supporter kan vara svårt att missa då han gjort en hel låt i hans ära och när ämnet dyker upp är det ännu tydligare hur glad han är över sin nya president. Obama är en man han tror på och någon som enligt han själv är en genuint ärlig människa.

Är du nöjd över vad Obama hittills har gjort?

- Jag tror det finns saker han kan förändra direkt och, saker han kan göra själv utan hjälp. Men dessa saker är mer symboliska än någonting annat. Bara att han blev vald till president är något enormt. Vi har fortfarande rasism i vårt samhälle och det är ingenting vi pratar om. Vi kanske pratar om Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen, som om det vore lösningen på det. Men vi pratar aldrig om rasismen som fortfarande lever. Det är värre än någonsin för svarta amerikaner, på vissa sätt. Det finns någon idé om att allt är okej nu så att om en svart gör något fel så har han sig själv att skylla, men det stämmer inte riktigt. Jag tror att Obamas seger i valet är en symbol över att de vita inte längre vill vara rasister. Bara det att Obama åkte till Kairo för att adressera den muslimska världen utan att först prata om det med Israel och att inte nämna något om terrorism utan bara tilltalade dom som jämställda medmänniskor på ett respektfullt sätt är enormt. Man kan tycka att det bara är massa snack och fråga var det praktiska resultatet är, men det är det som är poängen. Han kan inte förändra allt själv. Bush försökte göra det. Han betedde sig precis som om han inte ens behövde kongressen och det är något som Obama väljer att inte göra. Han försöker sätta en ny standard, ett nytt politiskt klimat där när någon annan tar över makten inte försöker sätta sig på dom andra utan där man försöker arbeta tillsammans på riktigt. Probelmet är att inte ens demokraterna förstått detta, de håller fortfarande på med samma gamla skitsnack och bråkar med republikanerna i stället för att tänka på vad som är bäst för alla. Det är bara massa bråk och republikanerna bara slåss mot Obama och saker som sjukvårdsreformen.

Det där med sjukvården är för mig som bor i Sverige helt otroligt. Varför vill man inte att alla ska kunna få ordentlig vård?

- Det är det jag säger. Medelklassen tror att de är så rika och har det jättebra men de vill inte ens dela med sig av vad de har med människorna precis under. Om de bara kunde förstå att om vi arbetar tillsammans för vad som är bäst för de vanliga människorna så skulle det gå bättre för dem också. Obama har massor av saker han behöver hjälp med, men eftersom alla andra politiker håller på med samma gamla skit så kommer det bli tufft för honom att göra allt han vill.

Forumtråd: Whoa interjuvar: Brother Ali

Läs mer: