Guldgruvan: Polki – Förändringar (CDS, 1996)

Foto: Daniel Wallenberg

Under mitten av 90-talet var The Latin Kings stilbildande med sin rap på svenska och Infinite Mass med sitt västkustsound. Men det var inte alla som blowade trots att de låg på majorbolag vid denna tiden. Samtidigt fanns också en väldigt stor okunskap kring svensk hiphop hos skivbolagen och man gjorde ofta ganska ordentliga snedsteg. En artist som låg på storbolag vid 1996 var den svenska rapparen Polki Nordström från västerort. Många kanske känner igen honom för hans samarbete med DJ Mat och låten Springande punkten som släpptes genom Whoa förra året.

Men tillbaka till 90-talet då Polki alltså låg på storbolaget Virgin och var signad för två singlar i hopp om att få släppa ett album. Så blev det tyvärr inte. För efter första singeln tog samarbetet slut, efter att sju hela låtar och en musikvideo hade spelats in. I refrängen på låten Förändringar får man också höra den svenska soulrösten Kaah som på den här tiden var med i gruppen Jideblaskos, och som året därefter gick solo med singeln Skiter i allt på BMG. Polki träffade Kaah när han var och tågluffade i Europa 1994. Men sedan den här singeln släpptes har Polki hållit igång och gjort låtar på den svenska samlingsskivan Alla talar svenska och samarbetat flitigt med Mat åt far. Sent förra året så släppte han och DJ Mat sin skiva Springande punkten även på vinyl. Något som är ytterst ovanligt för svensk hiphop år 2012.

Här nedan följer två korta frågor till Polki.

Det är ett ganska udda omslag till skivan. Hur tänkte ni där?
- Vi hade en annan idé om omslag från början. Tanken var att det skulle vara ett äpple, som är en symbol för kunskap, skulle växa ur en betongvägg i Hallonbergen. Men färgerna blev inte så bra och vi fick dessutom fel mått av bolaget så det är ett svart streck på omslaget.

Vilken musik skulle du vilja se i Whoas Guldgruvan?
- Något med Greenhouse EFX, Ayo, ADL eller varför inte Lifestress med Timbuktu.

LADDA HEM ”POLKI- FÖRÄNDRINGAR” GENOM ATT KLICKA HÄR (singel, remix och instrumental)

Vill du släppa din musik genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Polki - Förändringar (CDS, 1996)

Läs mer:

Kommentarer

   
mfs
2012-03-13 10:28
Ingen som lyssnat? Tycker de har fått till beatet grymt. Skön feeling. Polki rappare lite väl viskande och nära micken kanske men tycker ändå låten har sin charm. Kul att höra en tidig Kaah med!
2012-03-13 10:52
Ja, jag gillar beatet. Kul att man får med det som instrumental. Kul att höra en ung Kaah också.
2012-03-13 15:33
Tung klaaaassiker!! Stilpionjär och språkvisionär! Kul med Kaah, men hans insats är blygsam, pigup Andres Avellan för produktionen!!
2012-03-13 15:42
Blygsamt kort alltså han borde kört mer, biggup Kaah!!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Polki - Förändringar (CDS, 1996) för att kommentera!