Svensk hiphop i Musikhjälpen 2012

Musikhjalpen(Pressbild från Sveriges Radio)

Jag öppnar det här dokumentet i samma sekund som Jason Diakité, eller Timbuktu som vi brukar kalla honom, säger att det börjar bli dags för livemusik i Musikhjälpen. Klockan är 21.33 torsdagen den 13 december och i buren står Carlito tillsammans med Amsie Brown och spelar sin singel Krigarsjäl, som var den första etappen i Redline Recordings projekt Röd november. Den här tiden på dygnet är vad som brukar kallas för ”bästa sändningstid”, just därför känns det extra härligt att det spelas livehiphop. Jag råkar också veta att en flyktig bekant, som jobbar som musikläggare på Sveriges Radio, just nu sitter och är beordrad att spela hiphop mellan klockan nio och midnatt. Det är helt enkelt hiphopkväll på Musikhjälpen!

När jag börjar på det här stycket ställer sig Stor och en höggravid Linda Pira i buren och kör sin klubbhit Rom & Kush (Stor byter ut delar av texten så att den handlar om nattklubben Babel i Malmö). Det är sjukt, egentligen. Jag har vetat hela dagen att jag ikväll ska skriva en artikel om hiphopen i Musikhjälpen men inte hunnit spana in schemat. Och så händer det här. Sällan har jag haft ett så bra soundtrack när jag skrivit en artikel.

(kl 21.40: Dani M & Aki går på och spelar Motstånd live i buren)

För den som är oinsatt är Musikhjälpen ungefär vad det låter som: musik och hjälp. Det hela tar plats i en glasbur i en storstad, detta år på Stortorget i Malmö.  Inuti buren finns tre programledare, och precis som förra året är det Timbuktu, Kodjo från Morgonpasset i P3 och Gina Dirawi, som blev utsedd till årets kvinnliga programledare på Kristallengalan i år. Det är med andra ord en karismatisk trio vi har att göra med. De tre är inlåsta i sex dygn och får under den tiden inte äta någon fast föda, däremot ska de försöka samla in så mycket pengar som möjligt under de sex dygnen (kl 21.44: Aki börjar precis spela När solen går ner med Amsie Brown och Dani M), som det här året ska gå till rent vatten för barn i slummen. Hela spektaklet sänds live dygnet runt via p3 och SVT Play, och dessutom på gammel-TV under utvalda tider.

(kl 21.50: Aki med flera sitter i studion och berättar att deras donation till Musikhjälpen är originalteckningen till debutalbumet Labababas omslag, länken till auktionen dyker upp här när den läggs upp)

Anledningen till att vi på Whoa valt att rekommendera just Musikhjälpen den här veckan är enkel: En hel del hiphop får plats i årets upplaga. Den här artikeln är till för att hjälpa dig hitta den. Så, vad har hänt hittills?

Sent, sent under måndagskvällen gästade Lorentz & Sakarias buren för att spela låten Diamant live och prata om sin nominering till årets hiphop/soul i P3 Guld. Dessutom hade de tagit med sig en T-Pain-mikrofon som man kan buda på här.

(kl 22.05: precis innan jag sätter punkt för denna mening noterar jag att mitt huvud börjat gunga av sig självt: C.R.E.A.M av Wu-Tang Clan gick nämligen precis igång, och på SVT Play-streamen ser jag Timbuktus huvud gunga i takt med mitt)

Tisdagen var förhållandevis lugn på hiphopfronten, men de som minns vår gamla Snookhjälte Daniel Adams-Ray kan vara intresserade av att se när han gästade buren vid 17-tiden och pratade om sitt affischprojekt 10-50-70.

På onsdagen blev det däremot härlig hiphop i buren från mannen bakom en av landets mest hyllade plattor: Chords. Han skänkte en vinylsamling bestående av släpp från Juju Records (plus Kendrick Lamar-plåtar) till auktionen och spelade sina låtar The Dude respektive Luckiest Man Alive uppbackad av Spiderdogs, vilket man kan se och lyssna på här.

(22:23 står det på datorklockan och just nu spelar musikläggaren upp låten Zig Zag av Sjukstugan och Skizz.) Chords var dock inte det enda hiphoprelaterade under onsdagkvällen: kollektiven Femtastic och Kwaii gästade buren vid 23-tiden, med Adam Tensta, Syster Sol, Cleo, Chords, Mofeta & Jerre, Chords en gång till och Dirty Jens. Uttrycket ”kwaii” är enligt dem själva sydafrikanskt och betyder ungefär ”dope”, vilket också är ett bra ord för att beskriva vad som skedde i buren under deras besök: det kan man se och lyssna på här.

Ja, och så har vi ju den kvällen jag upplever just nu. De som jobbar med Sveriges radios hemsida kör snabba ryck: redan nu finns ljudklipp av När solen går ner, Krigarsjäl, Rom & Kush och Motstånd upplagda på hemsidan, och senare kommer säkert också videoklipp av spelningen.

(kl 22.38: Dead Prez – Hip-Hop spelas). Så långt gångna är vi alltså hittills, men Musikhjälpen sänder ända fram till söndag kväll. Personligen tycker jag det är mysigt att ha på det i bakgrunden så ofta som möjligt, men för dig som bara är ute efter hiphopen är det tre stopp som gäller i helgen:

Fredag kl 13: Lilla Namo kör live.
Lördag (natten mot söndag) kl 01: Salong Betong med gäster besöker buren.
Söndag kl 18: Looptroop Rockers gästar buren och spelar live.

(kl 22.42: en energisk Ametist Azordegan ringer in till buren och berättar om ett stödevent hon varit med och arrangerat för Musikhjälpen i Norsborg med bland andra Kartellen och Lilla Namo, plattvändning av Dj Black Moose och breakdancebattle. Totalt har Norsborgsungdomarna samlat ihop över 45 000 kr till Musikhjälpen, vilket är ungefär 90 kr per person; fyrtio kronor högre än minimidonationen för att få komma in på eventet. Fantastiskt! Ett par minuter senare, 22.47, spelas Mo Money Mo Problems av Notorious B.I.G, Puff Daddy & Mase, men Timbuktu påpekar att Musikhjälpen handlar om ”mo money, less problems”.)

Det var alltså vad vi hiphophuvuden har bjudits och kommer att bjudas på under veckan! Inte illa för ett så stort och folkligt evenemang. För egen del har jag haft en riktigt härlig torsdagskväll med Musikhjälpens hiphop i lurarna och tangenterna under fingrarna. Avslutningsvis vill jag uppmana er läsare att bidra till Musikhjälpen 2012. Det enklaste sättet är att önska en låt via sms. Man gör det på nummer 72 999 och skänker antingen 50, 100 eller 200 kr, gärna med en motivering. Till exempel kan man skriva: ”50 Fet låt av Fet artist, för att svensk hiphop behöver höras mer i radion, puss och kram Whoaläsare”. Gör det! Det är för en bra grej. Men önska inte Don’t Sweat The Technique av Eric B & Rakim, för det har jag redan gjort. Man kan också betala sin låtönskning med kort, eller bara donera valfri summa. All information finns på den här sidan.

Tack, Musikhjälpen 2012, för ert engagemang och för den feta hiphopkvällen.

(kl 23.09: Lauryn Hill - Do Wop (That Thing). Timbuktu spelar blockflöjt till outrot)

 

Forum: [Whoa rekommenderar] Svensk hiphop i Musikhjälpen 2012

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-12-16 18:52

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Whoa rekommenderar] Svensk hiphop i Musikhjälpen 2012 för att kommentera!