Halvvägs in i Röd november

November är en speciell månad i det avseendet att den utgör ett slags skarv mellan höst och vinter. Personligen kan jag inte avgöra vilken av de två årstiderna jag avskyr mest, så att befinna sig i det kyliga tillståndet mellan dem är för mig en fruktansvärd upplevelse som jag vet att jag delar med många andra. Höstlöven har redan blivit till smulor under fötterna medan de kala träden stirrar ner på en. Det är inte heller tillräckligt nära till julledigheten och den eventuella snön för att man ska känna något slags varm choklad-dopad vinterlycka. Allt är helt enkelt färglöst och grått.

Just därför är det tur att Redline Recordings sätter färg på tillvaron med projektet ”Röd november”. Bakom projektet står The Salazar Brothers som tidigare i år utlyste att de återlanserar sin etikett Redline Recordings, med stöd av skivbolagsjätten Universal. Namnet får man anta flörtar med den gamla Kalla kriget-romanen Röd oktober, men det finns inget kallt över de singlar som släppts hittills.

Förra fredagen fick Carlito äran att sparka igång Röd november med släppet av sin singel Krigarsjäl, som premiärspelades i En kärleksattack på svensk hiphop redan under torsdagen. Den politiska, reggaedoftande dängan med en refräng av Amsie Brown viskar möjligtvis om ännu en en betydelse av det röda i Röd november. På Spotify finns den i både original- och instrumental version, och detsamma gäller b-sidan: Haffa kort, som gästas av Moms från Mohammed Ali. Båda låtarna är producerade av Masse.

Igår var det dags för smyglyssning igen, då Stor fick spela sitt bidrag till Röd november i Kärleksattacken, och idag släpptes en video till singeln. Låten heter Rom & Kush, och som namnet antyder är det inte riktigt lika politiskt denna vecka. Istället är det klubbigt, stökigt, svettigt och lite sexigt när Stor och Linda Pira rappar om brun hud mot vita lakan och att svalka sig med isbit och sambuca. Rom & Kush verkar vara en storsatsning om man ser till videon: ett snabbt ögonkast räcker för att man ska kunna anta att den har ett snäppet fetare produktionsvärde än den genomsnittliga svenska hiphopvideon. Kanske kan detta bli vinterns soundtrack till svenska folkets klubbhångel?

Singeln finns också uppe på Spotify, precis som Carlitos komplett med instrumentalversion, och såklart en b-sida: Mitt folk, som gästas av Aki, Dani M, Linda Pira och Natty Silver. För produktionerna står Masse och Salla.

Dessutom: Det fantastiska PSL-gänget har hjälpt till att skapa gult, genom att placera Röd november på Gröna Lund. De lade för några timmar sedan upp en video där Stor och Linda Pira rappar Rom & Kush på det säsongsstängda nöjesfältet, en riktigt spännande kontrast till den mörka, blinkande klubbvideon.

Och än så länge är vi ju bara halvvägs. Nästa fredag, 16 november, släpper Dani M låtarna Motstånd och Meningslös, med produktioner av Masse & Salla. Fredagen därpå, 23 november, släpper Aki singeln När solen går ner som gästas av ingen mindre än Kapten Röd, och b-sidan Dårhus, även de producerade av Masse & Salla. Den 30 november, Röd novembers sista dag, utgör ett slags superklimax. Då avslutar Carlito hela projektet med en superremix på Krigarsjäl, som gästas Timbuktu, Lilla Namo, Gee Dixon, Fille, Amsie Brown, Daniel Boyacioglu och Moms. Det låter som något att se fram emot, va?

Det kan vara värt att påpeka vilken insats det här projektet – och framför allt återuppstartandet av Redline Recordings – är för den svenska hiphopscenen. I början av månaden listades Redline som en Sveriges tio ”klassiska studios” av Aftonbladet. Studion, etiketten och människorna bakom har redan satt tydliga avtryck i den svenska musikhistorien, och lär fortsätta med det. Jag vill uppmana dig som gillar låtarna och kan avvara en bit av månadspengen att köpa de olika singelsläppen på iTunes. En singel med fyra spår kostar 25 kronor, så totalt blir det en hundring för hela projektet Röd november. Ett rätt bra pris, va? Här finns Carlitos släpp och här finns Stors släpp.

Ha en riktigt röd november nu, och glöm inte att diskutera projektet i forumtråden nedan.

Forum: [Whoa rekommenderar] Halvvägs in i Röd november

/p

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-11-09 20:21
Det är sånt här som gör att man står ut med vintermörkret.

Krigarsjäl var fet som fan. Angående släppen av Stor så är Mitt Folk bättre än Rom & Kush som faktiskt var medioker. Ser fram emot släppen med Dani M och Aki. Kommer lätt toppa!
2012-11-13 10:42
att dem släpper låtarna med instrumentaler gör att fler kommer att ha enklare att hitta såna som dem gillar åh har en bättre chans att börja med musik som gynnar reggae och hiphop! Grymt initiativ och tuunga låtar !!
2012-11-15 23:34
Apropå Röd November så var Dani Ms låt en fet jävla banger. Grymt bra.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Whoa rekommenderar] Halvvägs in i Röd november för att kommentera!