Hiphop på sommarens svenska festivaler

Hiphop och svenska festivaler har ganska sällan gått hand i hand. Egentligen inte sedan Hultsfreds gyllene era eller möjligtvis svenska hiphopfesten Babylon By Bus under tidigt 00-tal har det gjorts riktigt heta och hungriga hiphopbokningar i kollektiva storlekar. Självklart har det gjorts många tunga hiphopbokningar, men oftast i skuggen av pop, rock och hårdrock som haft sina egna festivaler men också tagit över svenska festivaler med blandmusikinriktning. Därför har undertecknad sedan flera år tillbaka riktat blicken utanför Sveriges gränser där lågprisflyg gjort det möjligt att för samma kostnad som Sverige ta sig till exempelvis Tyskland, Österrike, Tjeckien, Belgien eller Nederländerna (men det är en annan historia). En tråkig nyhet för oss hiphopälskare i år är också att Stockholm Jazz Fest gått åt ett mer puritanskt håll och bantat ner festivalen till en mer renodlad jazzfestival och därför lämnar de populära hiphopbokningarna som inspirerats av jazz därhän.

Men trots detta så bjuder ändå några svenska festivaler 2012 på en hel del hiphop år 2012, av de bokningarna som gjorts än så länge.

Den anrika festivalen i Hultsfred som i början av 2000-talet hade galna line-ups har gått ifrån hiphopen mer än någonsin och har än så länge bara Big K.R.I.T. och Far & Son när det gäller hiphopbokningar på schemat. Men Whoa hoppas självklart på att det kommer fler bokningar som skulle kunna få headsen att tälta i den småländska skogen.

En relativt ny konkurrent om hiphop på svenska festivaler i år är Siesta!-festivalen i Hässleholm som tidigare år främst haft fokus på rock. Och om man gjort hiphopbokningar på festivalen har det varit gränsöverskridande folklig svensk sådan. I år har man dock plockat in två av USAs hetaste namn just nu, Kendrick Lamar och Tyga men också svensk kvalitetsrap som Timbuktu & Damn!, StorCarlitoMohammed Ali och Mack Beats.

Till Borlänge och Peace & Love har Bad Taste Events fått in en del utländska hiphopbokningar. I övrigt har man också gjort tre stycken svenska hiphopbokningar. Så här ser line-upen ut än så länge: Mac Miller, Evidence, Grieves & Budo, LabyrintTimbuktu och Mofeta & Jerre.

När det kommer till hipstermeckat Way Out West i Göteborg så har man såklart även i år valt att gå popflöjt som Kapten Röd skulle ha sagt det, men det finns också en del spännande bokningar för oss som gillar musik som går i mer urbana tecken. Way Out West har än så länge gjort fyra utländska hiphopbokningar A$AP Rocky, Yelawolf, Azealia Banks och Odd Future Wolf Gang Kill Them All.

Whoa längtar till sommaren, musikfesterna och håller tummarna för att årets svenska musikfestivaler vågar göra fler hiphopbokningar de kommande månaderna!

Glöm inte att kolla in vårt festivalforum där du kan diskutera både nationella och internationella festivaler. Det hittar du här: www.whoa.nu/forum/klubb-och-konserter/festivaler.aspx

Läs mer: