Hiphop på festivaler utanför Sveriges gränser

Om man som trogen hiphopskalle är trött på svenska festivaler och dess popsnörighet och metalhysteri kan det verkligen vara en idé att blicka utanför Sveriges gränser. Nog för att man kan få se en hel del hiphop på svenska festivaler men det är ofta andra genres i fokus och ingenting i jämförelse med andra festivaler ute i Europa. Här nedan följer ett litet axplock av de festivaler som är relativt lätta och prisvärda att ta sig till och som bjuder på en riktig sommarfest. Men det finns även riktigt grymma festivaler med bra hiphop i till exempel Holland, Belgien, Spanien, Italien och Frankrike.

Roskilde - Den mest lättillgängliga och klassiska festivalen (om man bor i södra Sverige) är den danska Roskilde-festivalen. Många svenskar minns den kanske som en enda stor lervälling, som platsen där en Pearl Jam-konsert spårade ut, andra som första gången man testade droger medan någon kanske var där och såg ett samlat Def Jux när de var som hetast. Det är en festival som bjuder på mängder av genres och som vågar gambla och testa gränserna lite mer än svenska festivaler. På hiphopsidan har man i år The Roots, Wiz Khalifa, A$ap Rocky, Big K.R.I.T., Grieves & Budo, Royce Da 5.9, Sage Francis och Yelawolf. Vilket kanske inte är så spännande om man bor i en storstad och varit en trogen konsertbesökare de senare åren.

Hovefestivalen - Vår norska granne Hove brukar kunna bjuda på några hiphopakter och så även i år då man har Snoop Dogg som headline. Men även Bad Taste har varit där med bokningarna och fått in Wiz Khalifa och Mac Miller. Sen har man ju självklart massa norsk hiphop också. Gillar man dyr öl och dyra biljettpriser kan det här vara festivalen för dig.

Open Air Frauenfeld – Den här festivalen i Schweiz har vuxit explosionsartat och har sprungit förbi Splash-festivalen rejält. Open Air är idag den festivalen som har bäst hiphopbokningar i Europa. Eller vad sägs om årets headlines i form av Drake, 50 Cent, Nas, Lauryn Hill, Sean Paul och Ludacris. Det är så man blir helt utmattad och snurrig bara av att tänka på det och då har man inte gått ner till de något mindre finstilta namnen. Kanske Wiz Khalifa, Rick Ross, Mos Def, J. Cole, Mac Miller, Tinie Tempha, La Coka Nostra, Jedi Mind Tricks, Asap Rocky, Yelawolf, Royce Da 5’9, Lords of the Underground, Dilated Peoples och vår svenska hiphopexport Looptroop Rockers kan vara av intresse där? Med andra ord är Open Air den enda festivalen man behöver i sommar.

Splash – Splash är en klassisk festival för många whoaiter. En festival med ett troget swe-camp. I år har man dock inte gjort några galna chockbokningar än vilket man gjort de flesta åren. Men då skall det ändå nämnas att man har De La Soul, Nas, Asap Rocky, Action Bronson, Big K.R.I.T., DOOM, Mac Miller och Yelwolf i sitt års-CV. Men det kommer säkert släppas en hel del tunga namn tills dess att festivalen sätter igång i början av juli. För Splash är en plats man vill vara på. Där finns en grym skatepark, en sjö att bada i, en sandstrand med bar ute i vattnet och iskall Becks på flaska på campingen för 1 euro.

Hiphop Kemp – Tjeckisk festival och förmodligen den festival som haft mest spännande undergroundbokningar genom åren. De har de där bokningarna av artisterna som aldrig får en större publik men som anses vara något i hästväg av hiphoppuritaner. I år har man bland annat Beat Junkies, Diamond D (Som ska köra hela Stunts and blunts-skivan!), Danny Brown, Dilated Peoples, Dudley Perkins & Georgia Anne Muldrow, Elzhi, Jean Grae, och Mos Def. En klar fördel med Hiphop Kemp är helt klart priset. Bara en liten bit över 400spänn får man punga ut för denna trevliga östeuropeiska festival.

Hur som haver. Oavsett vilket land eller vilken festival ni väljer sommaren 2012 så låt oss göra den till den bästa hiphopsommaren någonsin!

Läs mer: