Guldgruvan: Bevismaterial Vol. 1 (DVD, 2007)

Filmen Bevismaterial Vol. 1 släpptes av Mokument Media tillsammans med Level 8 under 2007. En film där man rest runt i Sverige och pratat med hiphopartister för att reda ut om svensk hiphop är död samtidigt som man fått en hel del verser kickade i kamera. Det är ett tidsdokument som säger en hel del om hur svensk hiphop såg ut för fem år sedan. Så här sade personerna bakom filmen om den när den släpptes:

Det ryktades om en ny svensk hiphop-våg och vi såg en förändring inom den svenska hiphopscenen. Rykten om nya releaser från artister och grupper som tidigare ansågs vara mer eller mindre ”underground” bubblade och det såg ut som att svensk hiphop var på väg tillbaka ur askan. Problemet var att vi visste ingenting om det. Vi bestämde oss för att ta reda på vad som egentligen försegick ute på den svenska hiphopscenen som vi både är fans och utövare av.

Vi började med enbart en kamera och en handfull artister, men insåg snabbt att det här var större än vi någonsin trott. Ju fler rappare, producenter och grupper vi träffade desto fler kände de, och hjälpte oss mer än gärna med att kontakta kollegor inom branschen. Resultatet blev mer än 30 olika artister och profiler inom den svenska hiphopscenen som delade med sig av sina tankar, ideér, anekdoter, freestyles, verser och hela liveframträdanden.

Materialet är i sig ett bevis. Ett bevis på en genre som svensk populärmedia vände ryggen till inte alls har upphört.

Trevlig titt önskar vi på Whoa!

Läs tråden från 2007 då DVDn släpptes här: www.whoa.nu/forum/svensk-hiphop/allmant/585971/1.aspx

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Läs mer: