Klassisk och sällsynt hiphop till vrakpriser

Föddes du på 80-talet eller tidigare? Då är du förmodligen precis som mig, en av dem som spenderade timme efter timme i den lokala skivbutiken, bläddrandes igenom mer eller mindre samma sortiment om och om igen i förhoppning om ”den där nya skivan”. När du inte hittade något valde du istället att stanna kvar och lyssna på någon gammal klassiker på plats direkt i butiken eller övertalade personalen att beställa hem det där åtråvärda guldkornet via deras mystiska superkontakter på andra sidan Atlanten. Vem saknar inte den tiden?

Idag är cd-skivan precis som lp-skivan ett utdöende medium och en annan har anpassat sig med tiden. Den digitala musiken dominerar och streamingtjänster som Spotify har givit tillgängligheten ett nytt ansikte, på gott och ont. Mycket har givetvis blivit till det bättre men någonstans på vägen kan man som 80-talist ändå inte låta bli att sakna den där gamla, svunna magiska stämningen, som det är så svårt att sätta fingret på. Det är helt enkelt något speciellt med att faktiskt hålla någonting fysisk i handen (nej, att stirra på en display eller dataskärm är inte samma sak), samtidigt som spänningen och nostalgin i att bläddra bland skivbackar och skivhyllor inte får underskattas. Det gäller även att komma ihåg att det var genom just skivbutikerna som alla konsumenter var tvungna att gå (innan internet kom/etablerade sig) för att få tag i musik på den här tiden, vare sig ny eller gammal. Det blev en naturlig knutpunkt både för att upptäcka plattor och träffa likasinnade. Går det att hitta tillbaka till den feel good-känslan år 2012? När det knappt ens finns kvar några skivaffärer längre?

Som gammal skivsamlare kände jag mig länge ganska uppgiven kring detta faktum, tills jag insåg att jag letat ganska mycket på fel platser. Denna veckans Whoa rekommenderar väljer därför att tipsa om ett typ av ställe som oförtjänt nog glöms bort av många. Det finns nämligen flertalet affärer i Sverige där du kan fynda både svensk och utländsk hiphop till vrakpriser á 10-20 kr styck. Låt oss rikta ljuset mot second hand-butikerna och deras alldeles för ofta förbisedda musikavdelningar!

Kedjor som Myrorna och Stadsmissionen står inte bara upp för den lilla människan och de som har det svårt i samhället, de har även ett utbud av föremål – till oförskämt låga priser – som ständigt byts ut och/eller växer. Däribland mängder av cds (och ibland också lps) som blivit skänkta till dem av privatpersoner i samband med sådant som flytt, utrymmesbrist m.m. Ett grymt komplement till de skivbutiker som – trots kniven på strupen – lever kvar och säljer begagnad musik. Under dagen fyndade undertecknad exempelvis Mange Schmidts klassiska Greatest Hits och Addis Black Widows debut The Battle of Adwa (som släpptes på kvalitetsbolaget Breakin Bread Records) under en sväng till Myrorna i Ropsten (Stockholm) och under gårdagen köptes Just Ds Plast och Blues Samhällstjänst i motsvarande butik på Götgatan i innerstaden. Två shoppingrundor som inte bara tillgodoser ett sedan länge otillfredsställt Diggin In The Crates-behov men som också får ett gammalt hiphophjärta att göra en och annan frivolt igen.

Så, vad väntar du på? Kolla in närmaste second hand-butik och passa samtidigt på och kom ut i det stärkande vårvädret.

Myrornas butiker
Stadsmissionens butiker

Föredrar du mp3or framför fysiska exemplar? Kolla i så fall in våra digitala avdelningar veckans mp3, netplay-arkivet och guldgruvan-arkivet här!


Forum: Whoa rekommenderar: Klassisk och sällsynt hiphop till vrakpriser

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-03-01 13:53
Tack för tipset!
2012-03-01 17:54
Leta i skivbackarna slutar aldrig att vara roligt, finns mycket att fynda där ute!
Roligt är också att vinylformatet faktiskt är på väg tillbaka! Statistik visar på en ökad försäljning av vinyl medan CD fortfarande går neråt.
Allt fler artister börja släppa på vinyl igen.

CD har jag faktiskt aldrig riktigt gillat så där välkomnar jag verkligen mp3 (i bra kvalité), flac, wave osv.
CD är ju faktiskt ett digitalt format så jag ser ingen poäng i att köpa det längre när albumen finns billigare på iTunes i bra kvalité. Samt smidigheten i det.

Sen dom plattor jag verkligen vill ha i fysiskt format köper jag hellre på vinyl isf, fortfarande det härligaste formatet hehe
2012-03-01 18:29
Har inte varit inloggad på Whoa på evigheter, men tänkte bara tipsa alla stockholmare om den bästa butiken för hiphop-vinyler. Det är ingen doldis direkt, men många kan säker ha gått miste om den. Mickes lilla butik vid Hornstull har just nu sjukt mycket hiphop inne och dom flesta tolvorna kostar mellan 10 och 20 kronor, galet värt! Finns allt från Lil' Wayne till Petter och personalen är riktigt trevliga också.
Och nej, jag jobbar inte där och försöker locka kunder, men var nyss där själv och rensade på det jag ville ha så nu tänkte jag dela med mig av guldgruvan. Har ni inte varit där så ta en sväng förbi!
2012-03-01 18:33
Det man gillar med CD är väl mkt för mig bookleten, lite smidigare storlek än vinyl... Nån som har koll på vilka secondhand- butiker i sthlm som har ett stort utbud?
2012-03-01 18:43
Kolla ovanstående inlägg, dom har jävligt mycket CD också. Annars har Stadsmissionen vid Mariatorget också mycket CD, men är lite lotto om man hittar något värt eller ej. Vet att dom hade Looptroops "Modern Day..." där för 40 spänn för ett tag sen iallafall!
2012-03-01 18:45
Dingodile

Nice, thx
2012-03-01 19:35
Har egentligen inget att tillföra tråden, men ville bara sprida lite kärlek med att jag totalt ÄLSKAR när ni skriver såna här blogginlägg på Whoa, jag börjar så lätt tänka tillbaka och börjar minnas "gamla goda tider" när man själv sprang bland skivbackar och CD-hyllor för att få tag i dom där plattorna man hoppades skulle existera efter att ha sett någon video på ZTV man i ren tur lyckats tajma in, fått se och fallit pladask för.

It's all love. <3

Btw, angående att CD är ute/klumpigt: personligen tycker jag CD är det perfekta mellantinget mellan vinyl och digital downloads. Dels är det kul med en (oftast/förhoppningsvis) lagom stor booklet man kan bläddra i, samt att jag tycker att digital downloads är alldeles för riskabelt på det viset att man kan råka radera en låt man köpt, alternativt att man råkar ut för en datorkrasch (el. dylikt), och vinyl: tycker jag visserligen om väldigt mycket också, men lite för klumpigt och ömtåligt i mitt tycke. Nä, så illa med CD är det väl ändå inte, eller?
2012-03-01 22:05
äh folk hatar på cd's för att det är den "politiskt korrekta" saken att göra inom hiphop..
Frågar man nån random hiphop snubbe varför han inte gillar cd's så börjar han svamla om att vinylen har en så mycket rikare ljudbild eller nåt liknande, i många fall så föredrar han vinyl för att "alla andra gör det"

Jag föredrar min musik i fysiskt format, sen om det är cd's, vinyl eller tapes är skitsamma, it's all good :)
2012-03-02 0:20
Gremlin P31

Vad jag inte vågade skriva
2012-03-02 2:12
Det är väl egentligen politiskt korrekt att inte gillar CD bland alla musiknördar. Sen har väl hiphop en speciell infallsvinkel pga att man gör lite annat med vinylerna än bara spelar dem :)

Personligen gillar jag digitalt format bäst (nu svär jag lite i kyrkan misstänker jag). Vinyl har aldrig varit min grej men det är nog mest för att jag aldrig haft en skivspelare (hade inte råd eller plats som liten och fick väl ingen skolning i det). CD tar upp plats. Kanske skulle man göra sig av med det man har, vilket inte är så jättemycket, eftersom det verkar finnas andra som skulle bli gladare av dem.

På tal om vinyl så är det väl inte så mycket på uppgång utan det har väl varit ganska stabilt sedan CD kom in och tog över den stora marknaden. Känns som att vinyl kommer bestå ett bra tag till. Sen kanske det märks lite bättre nu när CD sjunker i försäljning.
2012-03-02 11:59
Gremlin P31

Jo det är nog många som hatar av den anledning du säger.
Själv ser jag ingen anledning till CD längre. Är jag hemma så lyssnar jag mp3, streamar eller vinyl. Är jag ute så är det mp3/stream i telefonen och är jag i en bil kan man koppla in telefonen ändå. Så mina CD-skivor är mer prydnad i hyllan nu hehe. Sålt av en stor del av CD-skivorna och sparat det jag gillar mest.

Evolution P28

Jo vinyl ökar faktiskt, tyvärr är vinylförsäljningen en väldigt liten del av hela kakan dock. Kollar man på statistik i Sverige så ökade vinylförsäljningen med 52% under förra året men står endast för 1% av den totala musikförsäljningen.

http://www.ifpi.se/wp/wp-content/uploads/GLF-f%C3%B6rs%C3%A4ljningsstatistik-GLF-hel%C3%A5ret-20112.pdf
2012-03-03 2:52
Där ser man. Trodde som sagt att den låg rätt stadigt. Undrar hur det ser ut sett över de senaste 15-20 åren? Då tror jag inte på nån större uppgång.

Å andra sidan finns det en viss logik i att vinylen ökar. En del människor har nästintill behov av fysiska exemplar och i konkurrens med heldigital distribution så kan vinyl förmodligen erbjuda mer än en CD (åtminstone i affektionsvärde; jag kan t ex hålla med om att det känns lite skönare att hålla i en vinyl än en CD). Kvalitetsmässigt skiljer sig ju inte CD vidare mycket från nätet, medan vinyl kan låta helt annorlunda. Bara en sån sak som hur manuellt det är flytta en nål. Helt annorlunda än att klicka på "next". Vinyl har ingen direkt utmanare som CD har i nätet. Det skulle vara kassetband, vilket jag saknar (i synnerhet Masses Gott och blandat 1, som försvann för en massa år sedan när jag lånade ut det).
2012-03-03 11:23
Vinyl har ökat de senaste 5 åren.
2012-03-04 5:07
Klassisk och sällsynt hiphop till vrakpriser

Lustig rubrik att använda när man inte lyckades få med sej något klassiskt, sällsynt eller fynd.. Vad skulle man med det där skräpet till? Blues är väl iofs OK.
2012-03-04 9:30
Well, jag tycker att det där är klassiskt och sällsynt. Men det ska väl tilläggas att skivor med t.ex. Latin Kings, Ayo, Petter och Rusiak är vanligt också (men det köpte jag inte för att jag redan äger det), och det kanske faller dig mer i smaken.
2012-03-04 15:01
Mja, det är ju standardgrejjer på loppisar och second handbutiker, så sällsynt är det i varje fall inte... Sedan så är väl dom du räknat upp mera pop-rap som folk rynkar på näsan åt än klassiker.. Förutom kanske Blues, som sagt. Det blev mera att skrapa på ytan än att gräva, va?
2012-03-05 11:33
Hehe, bilden är verkligen extremt missvisande. Om det såg ut sådär på Myrorna skulle jag typ bo där :)

Har väl fyndat en del på charity shops då och då, men det kan vara en jävla ökenvandring. Helt klart bättre utdelning i vanliga skivbörsar. På Myrorna och liknande säljer de också ofta skivor som är i bedrövligt skick och som en vanlig skivbörs knappt skulle våga ställa fram. Iaf var det så för några år sen, längesen jag grävde på ett sånt ställe. CD kan jag inte uttala mig om.

Ang. hela CD Vs. Vinyl-debatten som vevas för tusende gången, så tror jag Gremlin har rätt. Det är mer "PK" med vinyl, alltså det anses finare och mer äkta. Vilket jag instämmer med till 100%. Mycket mer känsla. Det handlar om ganska svårdefinierade grejer med visuella och taktila intryck och vad de ger för signaler till hjärnan osv och är helt personligt. Och nej, för mig handlar det inte "bara om musiken", då skulle jag lyssna på spotify som vilke strölyssnare som helst.

Jag köper en del CD i genrer som knappt existerar på vinyl, som t.ex. modern gospel. Men hiphop är en vinylgenre för mig, precis som t.ex. jazz, funk eller house. Det hör till känslan. (Och då snackar jag inte Timbaland eller Lil Wayne förstås, utan mer vad jag menar med "hiphop" för att öppna ännu en burk mask) Sen föredrar jag även den fullare ljudbilden på vinyl, men det argumentet är ju inte valid i 90% av fallen med hiphop som släpps nu, då det i princip är CD-mixningen pressad på vinyl oftast. Det brukar vara samma mixning fast med lägre output.

Men för mig är det mycket mer känslan av att lägga på en skiva "på riktigt" i stället för att bara trycka på nån sketen play-knapp i sin telefon, i iTunes eller på en CD-spelare. För mig är det "att delta i hiphopkulturen" att gå och gräva vinyl samt att spela vinyl ute o.s.v.. Att sitta och klicka på hiphoplåtar på youtube, spotify, iTunes eller på CD är mer ett sätt att bilda sig kring det hela, få en inblick överblick. Att ta reda på vilka skivor man sen ska leta efter på riktigt. Det är mer att jämställa med att se en dokumentär om hiphop på det sättet.

Detta är bara dock min egen högst personliga upplevelse. Jag får helt enkelt inte samma kick av att slå på en hiphop-CD. Ni som får det, fine. Ni är välkomna över till vinyltalibansidan när ni vill, men det är liksom inget krig eller nån religiös mission det här. Det är upp till var och en och handlar om vanor, minnen och massa psykologisk grejer. Jag kommer dock vara PK for life :D
2012-03-05 11:43
Sen stämmer det att vinylförsäljningen ökar enormt, medan CD-försäljningen går ner överlag (även om gapet fortf är stort till CDns fördel). Men jag har en känsla av att hiphop är en av få genrer där det går totalt åt andra hållet. Visst finns det en skön limitedscen som blommar nu, men det blir ju av naturliga skäl inte många sålda ex där. Hiphop var väl en av de genrer där vinylen levde ett hälsosamt liv bra många år längre än t.ex. rock eller pop. Men efter Serato har det skett en enorm utarmning. För att ta ett exempel. Numera när några popnissar eller rockers lirar hos Letterman håller han nästan alltid upp en skiva, inte en CD som han gjorde på 90-talet. Undantaget är när rappare kommer dit. Då är det en CD han håller upp. Om det inte är typ Mos Def eller nån annan rappare som har mest fans bland indiepublik. Vinyl blev slutligen riktigt svårsålt inom hiphop nästan i samma veva som återfödelsen skedde i andra genrer. Och det tror jag beror främst på Serato och liknande program.
mfs
2012-03-05 15:30
Fast vinylökningen är stor procentuell men inte till marknadsandel. Det är fortfarande väldigt få exemplar som säljs.

Som Soul_Survivor säger så är det ofta in bra skick på CD skivorna man köper på loppisar ofta. Men Det handlar väl kanske främst om arkivering och finns det ett omslag att titta i. Jag gillar själv nördig sekundärinfo som vilken studio låten är inspelad, mastrad, vem som lägger addition vocals osv. Då suger det gått och bara man kan rippa in skivan på dator med eller den är spelduglig.

Annars är det möjligt att pussla ihop en komplett CD från tre olika exemplar, plastomslag, CDskiva och insleave :)
2012-03-05 16:28
SSII sa det!
2012-03-05 16:33
Soul_Survivor_II
Intressant läsning. Faktiskt. Kul att få en bättre insikt i vad som är så speciellt med vinyl, även då jag inte håller med kängan du skickade i baken på CD-formatet (eftersom det trots allt följer med booklet, skivtryck osv, så helt "oäkta" kan du väl inte påstå att det är? Så jag tycker man fortfarande inte kan jämföra det med att spela upp en låt i Spotify/YouTube). Tänkte inte spinna vidare på den här uttjatade debatten, var mer att jag inte riktigt höll med. :) (men det kanske jag hade gjort om jag varit lite äldre?)
2012-03-05 19:40
mfs: Ja, nedladdningen ökar ju enormt mkt mer än vinyl sales. Ändå lite intressant att vinylförsäljningen går upp medans CD fortsätter rasa.

BjörnRanelid: Nej, som sagt, det där är ju helt individuellt hur man känner det. För mig är skivan "skivan" och CD eller mp3 olika former av representationer av skivan i andra hand eller hur man ska säga. Och det är ju inte logiskt gällande t.ex. nyare plattor som oftast är gjorda med tanke på CDn i första hand och sen kanske det släpps en skiva två år senare. Men känslor är ju sällan logiska :D Sen är det väl lite det här med att när Herc och Bam och alla i Bronx uppfann hiphop så stod de ju och vände skivor liksom, det är lite av den äkthetskänslan att man använder "rätt" verktyg. Och sen förstås alla år av ohejdat skivknarkande som sätter sina spår...
2012-03-05 19:42
Och sen också faktorn att du inte kan göra det hemma. Idag kan alla bränna en CD själv hemma, den har inget värde som artefakt för mig. Ladda ner eller fotokopiera broschyren kan man ofta göra också även om den mesta cover art blir rätt tråkig i det där lilla formatet för mig.
2012-03-05 21:53
Det va nice i Norge, bra utbud på platekompaniet(iaf klart godkänt) bara att glida ner och hugga (för den som diggar cd skivor). Sen är de ju för att spara, bläddra i bookleten...

Kan väl va en av få som bara lyssnar digitalt men aldrig tankar olagligt
2012-03-07 23:25
En sann krat grävare vet att Recordmania is da place to be!

F*** Mosebacke records.


Synd att Coulisse records för tillfället är stängt, Dock bara för beställning men men.
2012-03-08 12:55
Recordmania har helt klart bästa utbudet. Men det är börsarna som är knäcker för en Crate Digger. Varför betala 300 för en tolva när man kan gräva fram den för 20?
2012-03-08 13:12
grass skrev:
Recordmania har helt klart bästa utbudet. Men det är börsarna som är knäcker för en Crate Digger. Varför betala 300 för en tolva när man kan gräva fram den för 20?


Exakt. Recordmania är jävligt bekvämt och smidigt. Men att handla där är väl knappast att "gräva". Du får nyhetsbrevet och bokar plattan på din smartphone liksom. På en skivbörs kan du gräva fram det oväntade och oväntat billiga. Gäller bara att finna tid och ork i dagens stressade vardag för sånt. Men "en sann backgrävare" finner den tiden. Och scannar recordmania et.c. Ain't no options off limits...
2012-03-09 2:38
Precis, det känns inte så mycket 'gräva' på recordmania, utan mera att dom har grävt(/köpt in) åt en och allt är färdigserverat år en ifall man inte har något att betala bra för grejjerna. På det sättet känns det som stans minst 'crateiga' ställe.
2012-03-09 19:27
...Ifall man nu snackar hip hopplattor.
2012-03-15 1:46
Ang vinyl vs CD -varför välja? Visst, jag kan köpa att vinyl med sitt analoga ljud låter mera naturligt att lyssna på, men å andra sidan så tror jag att man måste ha en bra stereo för att få vinyl ska ha ett lika bra sound som CD. Hur många av dom som snackar om att vinyl låter bättre har egentligen en stereo i audiofilkvalitet med allt ifrån en bra pick-up till tonarm, skivspelare, förstärkare mm? Hur många får fram samma feta bas som man gärna vill ha till hip hop med en vinylskiva som man får med CD t.ex? Jag tror att hip hop har mycket att tacka CD för om man tänker på det feta soundet som man hade på 90tals hip hop.. Och sedan är det ju det med att man ska försöka få tag i 'rätt' press för att vinyl ska låta bra med, och många skivor har inte ens kommit ut på en särskilt bra vinylpress, inte för att alla CD har det heller iofs.. Och idag så använder man digital teknik för att gravera LP-skivor ändå..

En annan grej som jag kan nämna är att jag pratade med en som jobbar på audiodisc (skivpresseri mm som användes i alla fall på 90 talet av dom flesta, om inte alla svenska rappare på stora bolag med bra budget att lägga ut på tillverkningen), och enligt honom så lägger man (dom?) inte någon vikt på kvalitet vid mediatillverkning längre, utan det som styr är andra faktorer som logistik mm. Speciellt som dom kan tjäna typ ett par hundringar på tillverkningen av en hel utgåva!

Själv tycker jag att allt har sitt värde, vinyl, CD, kassett, minidisc, MP3 mm är ju alla bra på sitt sätt, och med sitt egna, balla ljud.. Med det sagt så drar jag emot vinyl själv, men typ...för alla andra skäl än för ljudkvaliteten, även om det där med 'naturligt ljus' låter som en bra grej... Det är helt enkelt roligare med vinyl, typ att gräva det, det finns mer att upptäcka, man hittar mera udda saker, har råd med fler skivor, man har mera kontroll över nålen och kan hoppa fram och tillbaka på skivan, jag själv lyssnar sällan på skivor ifrån början till slut utan letar bra partier, och kan på så sätt gå igenom en skiva på nolltid, men ändå hinna leta efter bra partier, sedan att man kan använda vinyl till mycket i form av DJing, och sedan inte minst....vilken syn man har för 'crate digging', hur man ser på det. Ungefär som hur man ser på DJs som spelar CD/serato, producenter som använder andras samplingar och färdiga ljud... Har du t.ex respekt för writers som bara gör lagliga grejjer? Lever på 'internet fame'? I så fall, 'gräv' MP3 bloggar, för all del...... Om du känner att det är grejjen för dej.... Men förvänta dej inte lika mycket props som en DJ eller producent som tagit sej tid att lära sej att, och gräver fram grejjer på vinyl.. Det funkar inte så. Även om jag är övertygad om att Kool Herc, Bambaataa, Flash, Theodore och alla andra som man håller som ideal hade varit inne på CD ifall det fanns 'då'.

Med det sagt så har vinyl, och vinylgrävande sina baksidor med.. Det är tungt, skitigt, ofta är det man hittar i pissigt skick, det kräver en massa plats med skivor.... Man utsätts nog för en massa dålig luft när man gräver, och har skivorna hemma med... Plasten ska ge ifrån sej hälsovådliga ångor, dammet är garanterat inte bra, många skivor sägs ha typ råttavföring på sej, mögliga skivomslag är definitivs inte bra för en...................jag var faktiskt själv på sjukhuset igår och tog prover för en misst
2012-03-15 10:35
POSTAL skrev:

Sedan är det ju den där grejjen med att CD pajjar efter några tiotals år.. Jag har någon polare som snackade om att hans CD-skivor ifrån 80talt har börjat pajja t.ex..


Känns som det har att göra med hur man behandlar dem och hur mkt man spelar dem osv också. Har kvar ett par CD jag köpte 88/89 och inte lyssnat mkt på. De låter, vad jag kan höra, likadant som de gjorde då. Sen vet jag att jag har haft CD som jag spelade skiten ur kring 91-92 som det bara var att slänga sen.

Precis som du säger - att vinyl skulle ge "bättre" ljud på nåt objektivt sätt - det är nog ganska mycket något som folk bara intalar sig. Visst har man sett de här frekvensmätningarna som visar att vinyl ger större "omfång" ljud osv, men som du säger, det krävs jävligt bra utrustning för att man ska märka den skillnaden och det beror helt på ljudkvaliteten på just DEN LPn/CDn. Men jag tycker man märker det i 9 fall av 10 ute i ett hyfsat ljudsystem om DJn lirar bra OG-tolvor och sen slänger i en CD. Då blir ljudet ofta tunt och metalliskt och man saknar en massa frekvenser. Brukar bli en tung, fet bas och en hög diskant som skriker i öronen på en medan hela mellanregistret faller bort, komprimerat ljud. Men det kan också vara för att många som lirar CD ute eg spelar mp3 och andra komprimerade digitala format, snarare än full CD quality samt att mixerns inställningar osv är inställda för att vinyl ska låta bra.

Däremot föredrar jag den SORTS ljud man får av vinyl. ÄVEN av lite sämre pressningar (till en viss gräns såklart). Det är ofta lite "sämre" rent objektivt, men varmare och lite mer balanserat och mindre överstyrt överlag. Plus att jag gillar lagom mycket crackles och static. Det blir som en varm, mysig brasa när man lägger på en gammal jazzplatta och det spraklar lite lagom.

Det är lite baserat på genre för mig också. När jag lyssnar på klassisk musik eller på viss popmusik (inte för att jag lyssnar så mkt på pop, men ändå) kan jag föredra det oerhört rena och cleana CD-ljudet. Men om det är jazz, funk, (samplad) hiphop o.s.v. tycker jag ofta det varmare (och kanske objektivt sett "sämre"?) vinylljudet gör sig bättre. Däremot kan en del 80-talsrap/electro nästan passa bättre på CD. Där det inte är så fasligt många olika frekvenser ändå. Kanske två trumljud och en enda väsande synth + vocals. Jag tycker liksom CD "delar upp" ljudet mer i kanaler (säkert tecken på "bättre" ljud) medan ljuden/kanalerna/instrumenten flyter ihop mer på vinyl vilket nog är "sämre teknik" men tilltalar mig mer ofta. Väldigt mkt smaksaker jag gafflar om nu såklart...

Sen älskar jag att lyssna på kassetter om det är hård, bastung 90-talshiphop med hårda trummor. Tycker sånt ofta låter allra fetast på band, även om det såklart inte är "bäst" eller fullast ljud på något sätt, men bara trycket man får i det.
2012-03-15 10:40
Såklart Herc och Bam skulle lirat nåt annat format i en annan era, men det blir lite för svårt tanke-experiment för mig. För då vore ju liksom hiphop inte hiphop som vi känner det. Kanske skulle de uppfunnit helt andra DJ-rutiner och tekniker/inga tekniker alls. Nu uppstod ju hiphop där och då det uppstod och det ursprunget bär hiphop alltid med sig i en eller annan form. Men jag är ju historie-nörd också så såna där grejer får stor betydelse för mig. Hade graffkulturen växt fram nu hade den kanske gått ut på att måla låtsaståg i ett program på datorn ;)
2012-03-15 10:49
Och fan, måste säga att jag blir lite nojig när du beskriver alla hälsorisker, haha...

Jag är en i övrigt frisk person men har tre gånger på 20 år legat inne på sjukan för mystiska grejer som de aldrig hittat nån orsak till. Lungorna, balansen och magen. Har gått över av sig själv alla tre gångerna och jag har blivit återställd, men det sjuka är att de aldrig hittar nån direkt orsak trots undersökningar och grejer. De har skrivit ut mig som friskförklarad men många obehagliga undersökningar har man ju gått igenom. Tänk om det varit digger's disease nån gång/alla tre gångerna?! :S
2012-05-06 22:27
Grymt jävla intressant diskussion måste jag säga. Har ingenting direkt att tillägga dessvärre. Är själv ingen notorisk skivsamlare. Är mer eller mindre ett resultat av mp3-generationen så att säga, men blir hysteriskt sugen på att investera i en kvalitativ LP-spelare när jag läser det här.
2012-05-10 19:51
Ska man ändå dö så kan man väl lika gärna göra det av en crate-digging relaterad orsak, hellre det än nåt annat :)
2012-05-11 14:04
Haha, "dig" your own grave?
2012-05-12 12:56
bilden påminner lite om den skivaffären som ligger i samma lokal som Helmers HiFi i GBG, de har knappt någon hiphop, men annat skulle man nog kunna hitta där.
jag hittade Kaah - Dom Tittar När Jag Dansar 12" för en 20:- till exempel.

ett tips för folk som skall gräva i gbg

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa rekommenderar: Klassisk och sällsynt hiphop till vrakpriser för att kommentera!