Fatlip från The Pharcyde till Stockholm och Mosebacke

Snart 43 år gammal och fortfarande hungrig. Derrick Stewart, eller Fatlip som han kallas när han levererar rap, började sin karriär på gränsen mellan 80- och 90-talet i kvartetten The Pharcyde tillsammans med Imani, Bootie Brown och Slimkid3. Det hela började fantastiskt med en av västkustens absoluta klassiker Bizarre Ride II the Pharcyde. En hyllad platta, inte bara för J-Swifts fina produktioner, utan också dess lekfullhet både text och flowmässigt. Det kom att bli en stilbildande och guldsäljande skiva som inspirerat grupper så som Jurassic 5 och Hieroglyphics men också svenska artister som Nadasdi och Prosperous Half.

Men det var inte slut där, för med deras andra skiva Labcabincalifornia byggde man vidare på sitt sound tillsammans med en ung Jay Dee som gav gruppen ett mer soulfyllt sound och hits som Drop och Runnin’. Bakom den stilbildande videon till Drop fick man också den geniala regissören Spike Jonze som valde att vända på tiden. Spike kom att arbeta med Fatlip flera år senare.

En kort tid efter Labcabincalifornia blev dock Fatlip kickad ur gruppenpå grund av problemed kokainmissbruk. Det här gjorde att det planerade soloalbumet drog ut på tiden, men det kom att resultera i en väldigt intressant dokumentär What’s Up Fatlip? om en rapparens liv från hyllad MC till en fattig och bortglömd missbrukare. Filmen som är regisserad av Spike Jonze som följde med som bonusdisc till solodebuten finns att se på youtube (länkat i detta inlägget) för den som missat.

Hur som helst så lyckades Fatlip senare sig ur sitt drogträsket, återförenas med Pharcyde och deltog i Pharcydes konsert på Rock the Bells Annexet i Stockholm för några år sedan. Dessutom fick han chansen att göra en ganska fishy video tillsammans med Chemical Brothers under 2007 som fick många att bli påminda om denna flummigt sköna talang. Så befinner du dig i nollåttaområdet på lördag är ett besök på Mosebacke självskrivet och skulle du av någon anledning inte ha möjlighet att besöka spelningen så se åtminstone till att gå tillbaka till The Pharcydes två första skivor. Det var ett tag sedan, eller hur?

What’s Up, Fatlip? (2003), Spike Jonze

BONUS: Fatlip gästar Jackass

Läs mer: