Visste du att man kan rappa på skoltid?

För mig som varit djupt intresserad av rap och hiphop sedan unga år, kom det som en smärre chock när jag fick höra att vissa gymnasieelever faktiskt har förmånen att kunna få rappa på skoltid. Alltså inte kicka en cypher med polarna under lunchrasten, utan faktiskt ha rap som en del av de ordinarie lektionerna på schemat. Hur tufft är det inte det?

Vem hade inte velat gå en sådan inriktning när man stod där en gång i tiden, som nervös 15-16-åring, och valde mellan de olika programmen inför gymnasiet?

Fryshusets gymnasium i Stockholm är skolan som erbjuder den möjligheten. Dit söker sig estetiskt intresserade ungdomar från hela Sverige, för att utvecklas i sina passioner och ta ett steg närmare de egna drömmarna. Personer som vill bli allt från rappare till dansare, producenter till författare. Klart det blir lättare att sköta de övriga studierna när man får göra någonting som man verkligen är intresserad av samtidigt? Vi på Whoa diggar upplägget så pass att vi inom kort kan presentera ett Whoa-TV-avsnitt från ett häftigt besök på Fryshuset för några veckor sedan. Redan nu kan du dock kolla in rap-inriktningen genom länkarna här nedanför.

Går du i högstadiet, gillar hiphop och befinner dig i (eller vill flytta till) huvudstaden så borde du kolla in detta närmare. Imorgon kväll (25/1) har de dessutom öppet hus så att alla nyfikna är välkomna att besöka skolan och kolla in lokalerna, lärarna och träffa eleverna som går där just nu.

På raplinjen utvecklar vi dig till en artist.

Vi jobbar med dig, din röst, ditt uttryck, ditt låtskriveri och din scenvana. Du får samarbeta med professionella DJ:s, liveband, dansare, ljud och ljustekniker och samtidigt få lära dig allt om hur skiv, förlag- och live-branschen fungerar. Allt som gör dig framgångsrik.

Du lär dig också på djupet av vad hiphop är som kultur och möter och nätverkar med svenska hip hop legender. I undervisningen står du också på samma scen där artister som Wyclef Jean, Public Enemy, The Game, Petter, Timbuktu m.fl. har framträtt. Dina lärare är själva aktiva, prisbelönade musiker med över 20 års erfarenhet. Det här är Sveriges enda raplinje, for rappers by rappers.

Kolla in Fryshusets gymnasium och rap-passionen här:
Info om öppet hus imorgon 25/1
Fryshusets gymnasium hemsida
Musikinriktningen (rap, soul, musikproduktion, rock)
Fryshusets gymnasium på facebook

Forum: Visste du att man kan rappa på skoltid?

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-01-25 1:53
Jag är lite skeptisk till idén med en rappskola. Jag känner lite att man utvecklas mycket bättre om man jobbar på det själv och till slut utvecklar sin egen stil. Samtidigt är det guld värt att få grunderna förklarade för de lite okunniga. Frågor om flerstavsrim och dylikt kom ju upp konstant när Whoa var lite mer aktivt. Även bra att de får lära sig om kulturen och förhoppningsvis rötterna. Hoppas bara att det i många fall inte blir "jobbigt" när man kanske får läxor i att skriva låtar eller prov på att stå på scen om man inte känner sig redo och på så sätt utvecklar ett agg istället.

Jag tror inte att rapp i sig kan läras ut, men att en sån här grej kan vara bra till att pusha intresserade i rätt riktning. Det krävs ett jävla engagemang och en glöd om man verkligen ska bli bra. Vågar man inte gå all in i mickbåset spelar det ingen roll hur bra koll man har på det teoretiska. Pratar man nervöst fram ett kanske sjukt bra flow så blir det ändå en trist helhet.

En sån här grej hade däremot kunnat vara guld värt för mig när jag gick gymnasiet i och med att jag hade problem med nervositet vid inspelning. Det hoppas jag att det läggs ned tyngd på. Delivery är i många fall a och o.

Intressant iallafall. Ska bli kul att se om några år ifall det är någon som blivit ordentligt pushad i rätt riktning och gjort någonting ruskigt bra utav möjligheten.
2012-01-25 13:02
sen som slutprojekt ska alla battla varann, den som kommer sist får inget slutbetyg
2012-01-25 21:47
Ni som vill slänga bort er gymnasietid ännu lite mer kan söka deras sparkcykellinje..
2012-01-27 17:31
Eller deras datorspelslinje!
2012-01-28 15:15
Hade dom dataspel?
Fan att jag inte valde det :(
Går tredje året på sparkcykel men tröttnade liksom efter en vecka i ettan
2012-01-29 12:29
Dom har speldesign :)

2012-01-29 13:32
Raplinjen på Frysen har funnits rätt länge. Jag har själv gått där. Gick ut för snart 5 år sen. Man kan säga mycket om Fryshuset men jag hade tre riktigt roliga och givande år där.
Age
2012-02-01 9:17
Jag tror inte vilken rappare som helst kan gå på den här linjen. Det är ingen linje där du lär dig battle-rap eller liknande. Du ska gå från rappare till musiker/artist. Vill du leva på din musik och är otroligt passionerad, ja visst. Men annars är det ingen idé.
2012-02-02 8:54
Age P19

Det är alltså en sellout-linje?
2012-02-02 9:20
Sellout-linje haha. Blir man automatiskt sell-out för att man lär sig uppskatta musik på ett mer professionellt håll?
2012-02-02 9:29
Persia F22

Beror på hur man ser på det hela... Jag tycker inte man är mer proffsig bara för att man går in för att göra profit... Känns väldigt mkt idol-generation, man får säkert lära sig "hur man ska se ut" för att märkas osv...

Men ja, jag tycker det luktar lite sellout-fabrik över det. Det är min åsikt, nu har jag inte varit där och kan bara ta intryck av klippen "get that benjamin"...

2012-02-02 9:31
Fan ta inte för allvarligt på det jag tycker nu, det är en anledning till att folk knappt orkar skriva här längre så fort man har en åsikt som nån kan ta åt sig av så kommer "hatare" osv, jag ser inget negativt med hiphop i plugget men just det där att det ska "stöpas" artister ställer jag mig emot
2012-02-02 9:46
Har du kollat på klippet som Whoa spelade in på skolan? För isf förstår jag inte hur du kan få den uppfattningen. Har man lärare som Aaron Phiri så tror jag man e i bra händer dessutom. Döm inte ut det och märk det som en "sellout"-grej innan du ens har kollat in det.
2012-02-02 9:52
Persia F22

jag har sett klippet, va därifrån jag hämtade det kanske inte het korrekta citatet "get that benjamin"...

Jag fick inte så djupt intryck av klippet i övrigt, hur undervisningen ser ut osv bara "man måste va där för att förstå". Att Penga Per är skolad där bidrar nog också en del till min uppfattning...

jag känner inte Aron Phiri och vet inte hur bra han är som lärare...
2012-02-02 11:14
"Skolad" man blir duktig på "sin grej" ifall man gör det varje dag. Dem som går där gör sin grej varje dag. Fett roligt, man utvecklas av varandra och Aron Phiri är en riiktig kung.
2012-02-02 13:19
Måste nog ta tillbaka en del av min kritik efter att jag såg att Leafnuts jobbade där
2012-02-02 17:02
VRGNHNS

Kan det vara så att du egentligen vill säga att Penga Per är en sellout?
2012-02-02 17:56
Persia F22

Jag tror inte han sålt speciellt mkt... Krävs en trallig reff för det... Du kanske inte förstod vad jag menade. JAG ställer mig tveksam till just hela inställning att ha "success" som mål, iaf med tanke på hur branchen ser ut nu...

Jag tror inte heller att Aron Phiri lär ut att man kommer långt med smink, badrock eller varför inte en helcrazy frisyr, men JAG fick känslan att programmet är lite genomsyrat av en fokus på publiken. deras respons och hur man ska lyckas nå den.

I sig är väl det det naturliga som någon skriver om man vill försörja sig som artist men JAG behöver inte gilla det. För mig hade det räckt med att de lär ut RAP och inte "how to get the benjamin".
2012-02-02 18:11
Jag ser hur negativ klang det blir på nätet, jag vill understryka att jag älskar svensk hiphop och tror nog att det finns sjukt mkt positivt med det programmet o det som lärs ut också...


Men så fort jag får känslan att profit och kändisskap kan komma ivägen för ens egna utryck så blir jag lite skeptisk
2012-02-02 23:49
fokus på publiken. deras respons och hur man ska lyckas nå den.


Det här ingår i vad en artist ska uppnå. Sen vill väl alla kunna försörja sig på att göra det man älskar, inget fel med det. Lärarna är nog medvetna om att man inte blir rik på rapmusik i Sverige, så jag tvivlar på att dem lägger fokus på det.

Försöker bara förstå vad du menar att gränsen dras för att bli en sellout. Men ok om det var din uppfattning av raplinjen.
Age
2012-02-03 10:46
Penga Per hade sin stil innan han kom till frysen, det är absolut inget han lärt sig av Aaron eller Leafy. Sell out-linje? För att man lär sig att hantera branschen? Du lär dig inte att du ska gå major-vägen direkt, nyskapande och nytänk är mer av vad det handlar om. Inte att man ska bli kändis, utan klara sig på sin musik. Hearin' Aid (Aarons grupp) är ju inte mainstream direkt... Du lär dig vad en bra låt är, vad ett bra live-performance är. Lär dig att göra låtar inom olika genrer inom HipHop. Jag ser absolut inget sell out i det. Våga bli artist, att gå fram och tillbaka på scenen som en tennis-spelare håller inte.
Age
2012-02-03 12:03
Och vem är det du ska uppträda för? Ska man ha konserter för sig själ hela livet eller? Klart man måste lära sig hur man ska handskas med en publik. Att man ska vara sell out för det är ju bara instängt.
2012-02-03 13:28
Age P19'

Ah ok tack, I stand corrected...
n1
2012-02-04 1:17
Tungt att ha "utbildad rappare" på Cv't! Släng dig i väggen Drake!
2012-02-05 12:09
Bara i Sverige. Grymt att Aaron undervisar kulturens historia dock, kanske man slipper uppleva människor som tycker låtar från 2004 är old school.
2012-02-05 12:21

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Visste du att man kan rappa på skoltid? för att kommentera!