Guldgruvan: EKP – Things You Already Know – Just Here To Remind You & A Letter From Tuesday To Wednesday

Mattias Adolphson aka EKP (Emmas Kök Produktion) är en producent från Hässelby/Vällingby i Stockholm, som levererat mängder av grym musik de senaste åren. Under början av 2000-talet ingick han bland annat i grupperna Katastrof (med Fotios, Heredia, Sirus och Robert) och FABLE (med Andreas Cavaco och Bobo), som uppträdde mycket live och gjorde flera skivor med gäster som HighWon, Houman Sebghati, Big Fred, QBN Flow och Pure P. 2005 solodebuterade han med det egna solosläppet At Least, som fort höjdes till skyarna av hiphoppubliken och ett år senare följde den andra instrumentala resan Things You Already Know – Just Here To Remind You. Några fler fullängdare på egna ben blev det emellertid inte. Däremot en hel del feta beats åt olika rappare, ofta med rötterna i just Västerort.

EKP låg bakom Daltones första två demo-skivor Hör mig (2005) och Så ni vet (2009), mixtapet Feat. Daltone (2009) samt fyra spår på dennes debutalbum Stort hjärta (2010). Han samarbetade en hel del med Aycash under en tid och byggde upp de framgångsrika ljudlandskapen på System1s Ett halvt steg ur träsket (2009) och DCs Från Grimsta (2010). Vid sidan av detta har vi även kunnat beskåda collabos med exempelvis Industrin (som han har ett väldigt tätt samarbete med), Houman Sebghati, Änch&Mäch/Mächy, Danish och Roffe Ruff, och mer är på väg.

I väntan på det nya materialet har vi fått tillåtelse att lägga upp Things You Already Know – Just Here To Remind You här i Guldgruvan. Skivan hyllades bland annat i Kingsize Magazine i samband med releasen för fem år sedan och bär roligt nog också på ett osedvanligt cleant omslag. Som bonus ger vi er dessutom det – kanske ännu mer – sällsynta guldkornet A Letter From Tuesday To Wednesday. Ett minst ut sagt fenomenalt mixtape signerat EKP, Hands och Ljudas, som släpptes på kassett under 2004.

1. Hur mottogs Things You Already Know – Just Here To Remind You av lyssnarna när den släpptes?
- Minns inte riktigt. Jag tror att jag var nöjd med mottagandet i alla fall. Jag vill minnas att jag inte hade så stora förväntningar, det krävdes ju inte så mycket för att man skulle bli nöjd på den tiden.

2. Vilka skulle du säga är de största skillnaderna mellan At Least, Things You Already Know – Just Here To Remind You och din musik idag?
- Jag lyssnar på ganska annorlunda musik nu till skillnad från då vilket bl.a. gör att jag blir sugen på att göra annan typ av musik. Det går i vågor. Då tyckte jag det var roligt att göra instrumental musik. Det tycker jag inte alls på samma sätt idag. Jag har väl dessutom lärt mig lite mer tekniska bitar, utvecklat min utrustning och lägger ner mer tid på andra saker i ett beat eller i en låt. Jag är mycket mer kritisk nu än då. Det mesta jag gör slänger jag känns det som. Då hade jag svårt att på kort tid få perspektiv och verkligen höra hur det lät, om det var bra eller om det bara satt ihop snyggt. Om det gav något eller inte. Det mesta jag byggde ihop då hade jag inte ens samplat från första början idag.

3. Vilken release skulle du vilja se i Whoa-sektionen Guldgruvan och varför?
- Jag vill se Houman & MagroTankarnas gränder i Guldgruvan. Den kommer alltid att vara en oförglömlig klassiker och en bit hiphop-historia som jag tror många yngre inte har gett rättvisa. Kanske många äldre också. För mig är den oerhört viktig hur som helst, därför vill jag se den där.

LADDA HEM THINGS YOU ALREADY KNOW – JUST HERE TO REMIND YOU GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM A LETTER FROM TUESDAY TO WEDNESDAY GENOM ATT KLICKA HÄR

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2011/06/19/guldgruvan-ekp-things-you-already-know-just-here-to-remind-you-a-letter-from-tuesday-to-wednesday/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Forum: [Guldgruvan] EKP - Things You Already Know - Just Here To Remind You + Hands, Ljudas & EKP - A Letter From Tuesday To Wednesday

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-06-19 23:10
Har aldrig hört EKP innan, ska bli kul att lyssna igenom.
2011-06-20 11:09
CLASSICS!
2011-06-20 12:02
Tungt!
2011-06-20 15:07
Jävlar vad detta hypades upp, 2 instrumentala skivor? :S come on
2011-06-21 10:39
Det här är ÖVERFETT! Har haft "A letter from" och alltid diggat den stenhårt. Den andra skivan var ju minst lika fet. Good stuff!
2011-06-22 0:55
Kul!

Jag lyssnade på A Letter From Tuesday To Wednesday senast idag. Och så ser jag nu att den är släppt här. Vilket sammanträffande!

Jag köpte den när den släpptes och den håller än idag! Vill inte vara den som är den, men den släpptes väl på CD? Jag köpte mitt ex på CD hur som :)
2011-06-22 1:30
puffra: korrekt, släpptes på både CD och kassett.
2011-06-22 18:11
cd-skiva för att förtydliga.
mfs
2011-07-04 13:23
EKP är en riktigt grym producent. Ingen tvekan!
2011-07-18 0:37
Seriöst, någon som har EKP Katastrof - Slutstation på mp3?
2011-07-27 22:35
EKP är en legendar.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] EKP - Things You Already Know - Just Here To Remind You + Hands, Ljudas & EKP - A Letter From Tuesday To Wednesday för att kommentera!