Guldgruvan: Prosperous – Reach & Assimilated Speeches

Prosperous eller A Prosperous Half är kanske inte en av de mest kända rapparna i Sverige men han har varit aktiv inom den svenska och amerikanska rapscenen i över 10 år och har släppt över 10 album! Utöver egna tapes, CDs och vinyler har han släppt musik genom sin duogrupp Assimilated Species som han har tillsammans med Nadasdi. Han har också haft flertalet samarbeten som amerikaner som till exempel Subtitle och Radioinactive. Vill du hålla koll på vad Prosperous och hans löst sammansatta kollektiv Out of the Blue-crew har gjort och har på gång kan du göra det på deras hemsida www.outofthebluecrew.com

De två skivor som Whoa släpper i samband med Guldgruvan är hans första solosläpp samt Assimilateds första tape. Dessa släpp finns alltså endast utgivna på tape sedan tidigare och är båda två från år 2001. För musiken står Porter, Smea, Comb, Nadasdi och Edmundy. På låten Sanctuary var det förmodligen den första gången man hörde rapparen Peshi droppa bars. Whoa.nu bjuder med andra ord på två riktigt smutsiga rariteter från en av de mest innovativa svenska rapparna.

1. På vilket sätt skiljer sig Prosperous idag jämfört med 10 år sedan?

- För tio år sedan hade jag som hungrig MC, ambitionen att jag och mitt crew skulle ta över den svenska scenen helt och få undergroundscenen att glänsa starkare än den skillsmässigt limiterade kommersiella vi var så trötta på. Jag ville ligga stegen före alla andra och göra nåt originellt, vilket jag lyckades med. Idag efter en slags berg å dalbana-liknande karriär, med insikten att jag uppenbarligen fortsatt göra musik, vare sig det slår igenom eller inte, har jag egentligen fortsatt i samma linje skillmässigt och utvecklat en mognad och självförtroende jag inte hade förr. Vilket betyder att jag är mer medveten om vad jag gör idag, utan att för den skull låsa mig själv i en viss stil eller genre. Jag är textskrivare först och främst, och jag kommer alltid ha behovet av att spegla min omgivning, vare sig det är genom ironi, vrede eller kärlek, och jag kommer fortsätta hela livet.

2. Din rapstil kan vara svår för många att ta till sig oberoende hur inbiten hiphopare man är. Hur skall man egentligen lyssna på Prosperous Half på bästa sätt?

- Jag vill att lyssnaren ska släppa alla uppfattningar om hur hiphop ska låta för tillfället och lyssna med ett öppet sinne, samt förstå att jag ofta använder mig av metaforer för att så utförligt som möjligt beskriva poängen jag vill komma med. Det krävs en del av lyssnaren, jag är medveten om det eftersom många av mina texter är skrivna i ett rus av total ultra-inspiration där pennan glöder, men samtidigt tycker jag inte någon ska överanalysera och lyssna för strategiskt, då musik också handlar om känsla och helhet. Jag tycker personligen inte att min musik är svår alls, det är 2011 nu. Det kunde varit värre, det borde varit värre.

3. Vilken release skulle du vilja se i Whoa-sektionen Guldgruvan och varför?

- Jag skulle vilja se nån av Hearin Aid‘s tolvor från 1996, med låtar som Mind, Get the Point och Girth. För de där releaserna satte ny standard för hur hiphop kan låta, men de fick inte den uppmärksamhet de förtjänade och skivan hamnade på rea snabbt. Damon och Aaron tog det till en helt annan nivå, på låten Mind t.ex. så glömmer man bort tiden och lyssnar på ett annat sätt. Det är ambient och hiphop samtidigt, underbart!

LADDA HEM REACH GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ASSIMILATED SPEECHES GENOM ATT KLICKA HÄR

Relaterade länkar och information:
www.outofthebluecrew.com

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2011/04/25/guldgruvan-prosperous-reach-och-assimilated-speeches/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Forum: [Guldgruvan] Prosperous – Reach & Assimilated Speeches

Läs mer:

Kommentarer

   
mfs
2011-04-25 15:46
Pros är sjukt underskattad och Nadasdi är en av mina 5-10 favoritrappare från Sverige.
Nex
2011-04-25 18:57
Absolut är det så! Mycket coola prylar.
2011-04-25 21:49
Bara lyssnat på reach-plattan änsålänge, diggar det fan. Kul att höra Peshi förresten :)
2011-04-29 2:17
Mycket nice! Nadasdi är grym, sov inte på detta gott folk!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Prosperous – Reach & Assimilated Speeches för att kommentera!