Basementality (Critical & K-Real) – The Latest

BasementalityUndergroundrörelsen Basementality kan mycket väl vara en av de hårdast kämpande aktörerna på den svenska hiphopscenen, med mängder av genomförda och planerade samarbeten med välkända artister både från Sverige och utlandet. Sommarens mixtape, The Basement Mixtape Vol.2, gästades exempelvis av namn som Akrobatik, Zion I, Glaciuz The ICY och Fjärde Världen, och i början av 2010 släpps nu också den tredje volymen i mixtapeserien med rappare som Kool G Rap, Termanology, Rass Kass, Reks och Sean Price. Nu ger vi på Whoa er dessutom chansen att ta del av det exklusiva spåret, The Latest, som spelades in i Malaysia sommaren 2009 av männen bakom organisationen. Ladda hem låten en bit längre ned i denna bloggpost!

K-Real, 29 år, började sin rapkarriär redan 1993 då han ihop med barndomsvännen Lil Tom stod på scen i Handens fritidsgård och öppnade upp för Latin Kings. Debuten kom inte förrän 1999/2000 då han släppte det klassiska tapet School Of Thought som innehöll gästspel av bl.a. DJ Large, Supersci och Kashal-Tee. Under detta år bildades även Basementality som ett kollektiv som alltså står kvar ännu idag. 2004 släppte K-Real uppföljaren Realization med gäster som Profet, Sam-E, Beatsurgeons och Dj Taro. Indiesläppet fick positiva recensioner världen över och resulterade i bland annat en turné i Tyskland och Tjeckien ihop med Rico Wondahman och Iron African. I samma veva vann han även Stockholms Final av Scandinavian Fight Night i Danmark. Efter att ha jobbat med i princip halva svenska hiphopscenen är eldsjälen nu drivkraften bakom Basementality som inriktar sig på att hjälpa talangfulla musiker att få ut sina verk.

Critical, 25 år, har varit en del av den svenska hiphopscenen sedan 2005 då han släppte singeln Mina sista ord tillsammans med danska discjockeyn och producenten DJ Shine, som visades på Crossfade (ZTV), YLE (Finland) och spelades på radio. Sedan dess har Critical på egen hand hunnit göra sig ett namn, åkt runt och spelat i bl.a. Kina, haft ett flertal musikvideor på TV, sålt tusentals skivor ur ryggsäcken och spelat in med folk över hela världen. Däribland en musikvideo med legendariska Craig G (från the Juice Crew) i New York där han även uppträdde. På det kommande  soloalbumet Resejournalen (release: februari 2010) är han avbildad som Nils Holgersson på omslaget och skivan är en konceptskiva med internationella samarbeten. Några av länderna man får besöka är: Kanada, Nederländerna, USA, Hong Kong, Kamerun, Ryssland, England, Kina och Malaysia. Håll ögon och öron öppna!

Direktlänk för nedladdning

Länka till detta inlägg?
Vill du länka till detta inlägg använd http://blog.whoa.nu/2009/12/03/basementality-critical-k-real-the-latest/. Vi har tyvärr blivit tvungna att hindra direktlänkar till våra mp3/zip-filer pga. för höga kostnader för bandbredd.

Relaterade länkar och information:
Låten är producerad av K-Real.
www.basementality.se
www.criticalrap.com/ (3 skivor för download)
www.youtube.com/crtclrp (videos)

Forumtråd: [Veckans MP3] Basementality (Critical & K-Real) – The Latest

Läs mer: