Whoa recenserar: Maskinen – Boys II Men

Maskinen
Maskinen

Det har alltid funnits artister inom hiphop som delat sin publik i två läger. Den ena halvan bestående av de som tycker att musiken kräver utveckling, och uppskattar när det skapas någonting som för genrens musikevolution framåt. Den resterande halvan gillar inte alls denna utveckling, och påstår att deras genre kräver vissa element för att få utmärka sig som hiphop. Maskinen är definitionen av en sådan publikuppdelare. Med sin musik inriktad på dansgolven så kan man lätt förstå hur de två medlemmarna, Frej och Herbert, råkar trampa några av sina tidigare fans på tårna.

Jag har följt Frej i hans slagsmålsklubb, även Herbert via hans andra sidoprojekt Afasi & Filthy. Detta är också något som jag har gjort med glädje. De båda konstellationerna har givit mig mycket uppskattad musiktid, var för sig, i sin egen genre. Men när jag för första gången 2007 får höra den omsusade Alla som inte dansar då är jag som lyckligast. Det kommer efter denna låt stå klart att jag, för det första, inte är en våldtäktsman; även om det aldrig varit någon tvivel om det tidigare. Men för det andra så kommer det även stå klart att jag uppskattar musikevolutionen som lett oss till att blanda electropop med hiphop. Efter denna insikt så har jag följt Maskinen med lupp.

Boys II Men heter Maskinens debut och för min del var den ämnad att bli årets musikhändelse. Nu när jag lyssnat igenom skivan så är jag inte lika säker på att den kommer att bli det. Duon har varit i Brasilien på inspirationsresa och med sig hem har de bland annat Bonde de Rolê. De har även produktioner från bland annat hyllade Style of Eye. Detta, plus diverse faktorer, bäddade för något som i mina ögon skulle förverkliga den succé som jag sett framför mig. Självklart så har Herbert fortfarande ett av Sveriges bästa sätt att leverera på, och det som Frej inte visar i leverans levererar han istället i textinnehåll. Båda är grymt duktiga på att vokalt studsa fram över deras dansanta electro-beats. Men någonstans så brister det, och jag har efter många om och men förstått varför.

Boys II Men är till bredden full med singlar. Många skulle säkert se detta som något otroligt positivt, deras skivbolag gör med allra största säkerhet det. Men för mig som enskild lyssnare blir det fruktansvärt tröttsamt. Det räcker tydligen inte för mig att bra levererade texter och dansmusik är de enda röda trådarna i denna framgångssaga. När Maskinen gav ut sina singlar med några månaders mellanrum så stod jag först i kön att skaffa mig ett exemplar. Men nu när jag håller hela denna kakan i handen så blir det lite för mycket att trycka i sig på en gång. Man behöver andrum för att ta sig igenom hela Boys II Men med en känsla av njutning. Det uppstår tillfällen då musiken blir så repetitiv att man känner att man faktiskt måste byta låt för att klara sig igenom hela skivan. Detta trots att dess innehåll är både kvalitativt och nyskapande. Deras singlar Alla som inte dansar, Segertåget, Pengar och Dansa med vapen är helt klart några av de bättre spåren. Men det är när det handlar om lite mer än att få folk att dansa som det blir som mest intressant. För de lite seriösare låtarna Buffalo Blues och Kärlek vid sista ögonkastet är faktiskt de låtarna som duon visar sina bästa sidor på.

För att folk inte ska missförstå mig totalt så måste jag klart och tydligt fastställa att hela Maskinens debut är bra. Men tyvärr inte som helhet. Jag kommer med säkerhet att lyssna på alla låtarna om och om igen, men med vetskapen om hur skivan är så kommer jag att portionera ut den. Jag kommer att tröttna på en låt i taget, sakta men säkert. Detta beror endast på att skivan nu har delat upp mig i två läger. Den ena halvan av mig som vill lyssna på den, och den andra som tvingar mig att stänga av emellanåt. Min lyssningsmetod för skivan kommer ju å ena sidan göra den väldigt långvarig, men å andra sidan så uppskattar jag upplevelsen av att kunna lyssna från första till sista spår. Trots dess brister så är den en positiv fläkt för mig och dess betyg är välförtjänt. Jag hoppas att det jag skriver inte verkar för tvetydigt för dig. Kanske spelar det ingen roll? Det är ju trots allt du, vilket läger du än befinner dig i, som måste bygga din egen uppfattning.

Viktors Betyg:

whoa_betyg4

Relaterade länkar:
Maskinens hemsida.
Maskinens Myspace.

[buyalbum]Maskinen[/buyalbum]

Andra recensioner: Göteborgsposten 3/5, Kristianstadsbladet 4/5, Svenska Dagbladet 3/5

Forumtråd: Whoa Recenserar: Maskinen – Boys II Men

Läs mer: