Recension: S.T.I.C.S – Featured

Jag har alltid haft en kluven relation till mixtapes, särskilt i recensionssammanhang, då det är så svårt att definiera vad ett mixtape är. Många av de som släpps idag låter ju precis som album, bara det att låtarna inte råkade platsa i just den upplagan. Andra ser det som en utväg för att få leka av sig utan att faktiskt behöva hävda att det är något man jobbat med speciellt mycket. Ett mixtape kan variera i kvalité, ibland är de inspelade i storstudios och andra gånger med endast en laptop, preamp och en mikrofon, så hur ska man då kunna förhålla sig till formatet? Jag tycker definitivt att man kan kräva mer av ett mixtape i dagsläget med tanke på tillgängligheten av inspelningsmöjligheter, och sen är jag även av åsikten – kvalitet framför kvantitet. Men vad fan vet jag?

Varför jag inleder denna recension med ett stycke om min kluvna relation till mixtapes består endast på min kluvna inställning till S.T.I.C.S nya mixtape Featured. Det är nämligen under mina genomlyssningar av detta tape som jag börjat vandra i dessa tankar och eftersom jag varvar denna platta med XV:s nya släpp i samma format så slås jag av kvalitetsskillnaderna. Nu må XV vara en signad artist så utgångsläget är kanske inte helt rättvist men jag tycker ändå inte jag gör några fel i att dra paralleller mellan släppen.

För även om grabbarna i S.T.I.C.S inte är några dussinrappare så tycker jag inte att de riktigt håller måttet i några av låtarna på Featured. Det blir mest lite random babblande om ingenting och låtarna med känsligare åtaganden lämnar mig knappast mållös. Det är helt vanliga låtar, varken extraordinära eller mediokra, utan lite lagom i mitten bra. Jag sitter och gungar med till de alldeles utmärkt valda beatsen, som bjuder på en hel del funk men även roots reggae, men tyvärr känns det som att det ligger mer jobb bakom produktionen än själva textframförandet. Det borde vara precis tvärtom, om något.

Det är en kul idé att försöka skapa enighet genom att göra en platta med en hel drös av samarbeten men samtidigt så saknar jag en ”riktig” röd tråd, och inte en som osar ursäkter. Jag får ingen riktig bild av vad gruppen handlar om även om det ligger och pyr ett sammanhang någonstans mellan ljudvågorna.

Även om jag kanske hade önskat en högre kvalitet genom hela Featured så är det bra musik,och jag tror att det finns många där ute som kommer sitta och gunga sina huvuden till detta. Jag gjorde det vid ett flertal tillfällen. Dock håller det inte hela vägen för mig men jag blir minst sagt taggad inför ett album där budskapen blir djupare, inspelningarna tajtare och produktionerna jämnare. Det tycker jag man kan begära av en grupp med så mycket potential.

Kanske har du som läser helt andra preferenser än jag när det kommer till mixtapes, och då kanske du gillar detta mer eller mindre än mig, men jag kräver mer. Den rätten har jag efter att ha stött på alldeles för många mixtapes som varit bättre än album.

Viktors betyg:

 

Läs mer: