Whoa preview: Gorillismen – Din bästa vän

framsida_litenNär Gorillala och Ismen (bestående utav Callecuttar, Mickelito, Sober och Matts Barret) slår sina skadade hjärnor ihop vet man att det kommer uppstå något som kan liknas vid ett bombnedslag. Detta bombnedslag döps sedan till Gorillismen och i dess explosioner kan man nu få höra ljudet från en stundande domedag. Domedagen kommer för de som överlevt den att kallas för Din bästa vän och nu har vi på Whoa fått uppleva denna händelse i förtid. Nu ger vi våra läsare chansen att få en insikt i vad som komma skall(på egen risk så klart).

Just Nu (Intro)

Skivan börjar långsamt med att Sober guidar oss fram på Stockholmsgator mitt i natten, för att sedan somna in. Därefter följer en vers från både Callecuttar och Mickelito. Tempot är fortfarande lågt men snart kommer syntar och trumtakter att trycka igång låten en gång för alla. Här efter hålls tempot uppe och man förstår att skivan är till för att upplevas live.

Gorillismen

Som sagt så har tempot trappats upp rejält nu och hela Gorillismen drar ordvitsar och förklarar för oss att de är här för att kämpa för apornas rätt i samhället. Refrängen består av ett evigt spottande utav gruppnamnet och detta är helt klart deras eget tema som kommer att få fart på publiken. Syntarna är här för att stanna och bidrar helt klart till grymt tryck i musiken.

Alla gillar brudar

De som har haft koll på Laxmacka-gänget den senaste tiden har med allra största säkerhet redan hört denna låten, någon kanske t.o.m har sett videon. Det är det kvinnliga könet som är i fokus och hela låten består av fördomar, testosteron och mycket annat nöje. Videon har nästan en halvmiljon visningar i dagsläget och man kan förstå varför detta är en smärre succé, det är ju nämligen så att … alla gillar brudar.

Du har dödat musiken

Här består grabbarnas texter utav skryt men även kritik till hela Sveriges musikscen. Man märker att det riktig vänder sig i magen på grabbarna när de tänker på vad artister lyckats göra med dagens musikklimat. För första gången på skivan får vi höra Matts Barret bidra med sin skånska sång, vilket i sin tur gör detta till en av de bättre låtarna på skivan.

A till B

Matts inleder spåret med den svävande refrängen och man får genast en trevlig känsla i kroppen. Här efter så följer deras version om vart de kommer ifrån musikaliskt. Var och en beskriver hur de snubblade in på hiphopens bana. Beatet består utav synt- och gitarrslingor och har en dansant och modern sommarvibb.

Ta ner mig på jorden

Bas inleder låten och man börjar genast dunka huvudet till pulsen, trummorna slår igång och Sober ber oss ta ner honom på jorden igen. Varje medlem gör sin egen tolkning på vad det innebär att tas ner på jorden och låten är överlag relativt ointressant. Matts skriker i refrängen och tempot är fortfarande högt.

Din bästa vän

Låten svänger rejält och det står ganska fort klart att Gorillismen inte är några som man vill ha i sin vänkrets. Detta framstår i otroligt underhållande texter som kommer få vem som helst att dra på smilbanden. Igenkänningsfaktorn är stor då vi alla säkerligen har träffat någon som liknar dessa drägg, de som utger sig för att vara din vän men som endast ser till att förstöra ditt liv.

Bilen har gått sönder

Det är inget fel på denna låten, texterna är ofta underhållande och tyngden i musiken är tilltalande. Dock känns detta som ett internskämt som vi andra får ta del av och man kan inte riktigt relatera. Eller så är det bara så att man helt enkelt inte bryr sig om gorillornas bil har gått sönder. Den loopade slingan i refrängen blir snabbt tjatig och man väljer hellre att lyssna på några utav de andra spåren på skivan.

Ryms man inte finns man inte

Här handlar det om att ta plats, det skall visas att man är en kraft att räkna med. Gorillismen visar helt klart att de har talang men nu börjar man tröttna lite på syntar och snabba trumtakter,man skulle helt enkelt behöva andas ut lite granna. Kanske ryms det lite för mycket röjande på skivan.

Jag vill så jag borde

Matts inleder med sång fylld utav attityd och tillsammans med rockgitarrer så kan man riktigt känna tyngden. Här får vi texter fyllda utav vardags- och kvinnoproblem, men man berör även frågor som civilkurage. Låten känns ganska annorlunda mot tidigare spår pga. det rockiga soundet, vilket man i och för sig kan se spår av genom hela skivan men här blir det ännu tydligare.

Skumpan är slut

Texterna handlar om människor som förlitar sig på pengar för att få ett erkännande på sin existens. Med en screwad refräng så blir detta snabbt ett av favorit spåren på skivan. Det är tungt, ärligt och kommer nog få en och annan lyssnare att tänka till.

Skivan har ett genomgående tema och det är att man inte vill ta skit från någon, att man är sin egen herre. Med hjälp utav tyngden i alla låtarna så förmedlas även detta på ett väldigt tilltalande vis. Man kan bli lite trött i längden på det höga tempot som löper genom skivans alla spår,  även om man förstår att detta är vad Gorillismen eftersträvat. Jag kan se mig sätta på ett flertal låtar för att få fart på mina vänner när festandet står högst på listan, men framförallt så tror jag att Gorillismen skall upplevas live, och med deras tidigare meriter så som förstörda balklänningar på studentavslutningar så vet man även att de kommer kunna leverera röjet som skivan visar upp. Din bästa vän är helt klart en frisk fläkt på den svenska hiphopscenen och vi får helt enkelt hoppas på att de snart kommer att bokas till en lokal nära dig. Tills dess får vi helt enkelt låta skivan figurera på förfesten och där kommer den även att göra sig bra.

Skivan släpps via Gorillismens hemsida idag så håll ögonen öppna för mer information.

Relaterade länkar:
www.gorillismen.se

www.myspace.com/gorillismen

Forumtråd: Whoa preview: Gorillismen – Din bästa vän

Läs mer: