”Brutal, mind blowing, conspiracy music”

I början av augusti stod Guerilla War Tactix för veckans mp3 på Whoa, Planet of the Apes som med sitt tunga, mörka sound får tankarna att osökt landa på Non Phixion. En inte vidare långsökt härledning egentligen, Guerilla War Tactixgruppen föddes efter förslag av Goretex. Men vilka är egentligen Guerilla War Tactix? Ett par killar som ägnar dagarna åt att läsa konspirationsteorier eller som lyfter fram en befläckad sanning? Whoa snackade lite med den svenska medlemmen Cruz DurrtyJada från Västerås för att försöka ta reda på lite mer. Slutsatsen? Du får tro vad du vill.

Vilka är Guerilla War Tactix?
Vi kallas för Cruz DurrtyJada, Matt Maddox och DJ Chinch 33. Jag lärde känna Matt Maddox då vi hade samma beat maker i Chicago som producerade åt oss. Vi hade båda återvänt från varsin studiosession då vi först hörde talas om varandra. Vi skapade en vision om att invadera industrin från underjorden och det var där budskapet kom in i bilden. Vi kallar oss för the evil twins när vi skapar musik tillsammans på grund av den ständigt tunga konkurrensen vi spelar mot varandra rent textmässigt. Jag har haft kontakt med Goretex under en längre period, och vår grupp bildades då han föreslog att jag och Maddox skulle skapa en revolutionerande grimecore grupp som påminde om Non Phixion. Vi stängde av världen utanför och började arbeta ihop 2-3 låtar varje vecka. Det finns ingenting rent i vår musik, det finns inte heller några regler. Chinch 33 förenades till vår krets efter att ha scratchat på vår första singel, Planet of the Apes.

Vad har ni för bakgrund och hur känner ni varandra?
Jag har alltid funnits i min studio, men anledningen till att jag bevarat mig själv okänd är för att jag alltid strävat efter perfektion. Under många år har jag haft en vision om mitt alter ego Cruz DurrtyJada, men beslutat mig för att hålla den visionen för mig själv tills jag kände att tiden var mogen. Jag har läst mycket, iakttagit, studerat historien och evolutionen av musik och arbetat på min stil länge för att förstå mig själv som människa och vem jag är. Jag ville hålla min musik hos mig själv tills jag kände att jag hade mognat och var redo för att släppa den som en giftig explosion. Jag släppte loss några gamla sololåtar och gästade andra artisters material lite då och då. Det är svårt att hålla tillbaks sin musik och ha tålamod i ett game där precis alla runt omkring sprider sina namn varje dag. Matt Maddox är precis likadan, han är extremt politiskt insatt och jag har aldrig träffat en galnare människa. Hans musik inspireras av hans kusiner som är ute i krig och dör för vad myndigheterna tvingar dem att kämpa för. Vi alla har bevarat oss i skuggan, men det dröjer inte länge innan Guerilla War Tactix finns överallt.

Medlemmarna i Guerilla War Tactix bor spridda över världen. Hur arbetar ni?
Jag bor i Sverige, Matt Maddox kommer från Los Angeles men bor numera på Hawaii och vår dj befinner sig i Tyskland. Vanligtvis är det jag som styr upp grunden till varje track. Ibland har vi långa telefonsamtal där vi diskuterar diverse topics men oftast så försöker vi bara koncentrera oss på att mörda allting verbalt. Maddox skickar sina verser till mig och jag lägger in dem där de ska vara. Vi bryr oss inte så mycket om att allt ska låta perfekt, ha någon chorus eller hook, vi låter Chinch blessa mellan varje vers och visa vad han går för. Vi arrangerar aldrig upp våra verser utan vi kör så mycket vi vill. Så länge man har något viktigt att säga så spelar det ingen roll. Vi träffas inte ofta, men däremot kommer Matt Maddox att resa hit ganska snart då vi ska göra några tunga live framträdanden samt spela in lite videos och så vidare.

Vilka fördelar finns det med att ha en så pass internationell grund att stå på?
Den största fördelen är nog att musiken blir bredare. Det var redan hundratals människor i Tyskland som ville beställa THE INVASION då vi bara hade några låtar. Musiken sprider sig, Chuck Wilson från Babygrande Records hörde talas om oss och visade sitt intresse för vår musik. Jag vet inte än om något kontrakt blir aktuellt men vi får vänta och se. Folk fattar att någonting stort är på gång. Alla som är intresserade av mörk underground glömmer inte bort vilka Guerilla War Tactix är och vi tänker sprida vår musik så långt vi kan. Det finns även nackdelar att vår grupp är på sån pass distans, ibland blir man frustrerad då man behöver någon bredvid sig för att arbeta i studion. Det är jobbigt att alltid snacka på engelska med folk och förklara sina åsikter och synpunkter. Det bästa är av allt är nog att jag och Matt Maddox alltid kommer överens och delar samma idéer.

Musiken är, som veckans mp3 på Whoa skvallrade om, väldigt mörk och hård och för tankarna till Non Phixion. Hur skulle ni själva beskriva er musik?
Brutal, mind blowing, conspiracy music. Vi talar alltid om det vi känner för att prata om, ibland känns det som om vissa grejer är för sjuka för att bli hörda, men vi står bakom varenda mening som finns i vår musik. Vi försöker hålla oss till sanningen även om den kan vara hård ibland. Vi har en låt som heter Porn Empire där vi pratar om prostituerade, låten kan tolkas som väldigt förnedrande men i själva verket så berättar vi bara en mörk historia bakom human trafficking. Hela THE INVASION går ut på att attackera överallt på orättvisan och systemets svaga punkter. Man kan väl säga att vi använder oss av en slags gerillakrigstaktik rent verbalt men vi är samtidigt väldigt respektfulla individer och vi strävar alltid efter det vi tror på.

Vad influeras ni av?
Jag influeras musikaliskt mycket av Non Phixion, Jedi Mind Tricks, The Arsonists, Immortal Technique, Sunz of Man, Wu Tang, Psycho Realm och all sådan där musik. Men om vi snackar om vad som inspirerar oss textmässigt så är det självklart livet. Det kan vara vad som helst, jag inspireras och influeras mycket av att lära mig från andra människor. Jag lyssnar alltid på vad andra har att säga, en människa kanske inte kan förändra världen men jag tror däremot att människor kan inspirera varandra till att förändra världen. Jag inspireras varje dag av min kvinna, mina vänner samtidigt som jag också inspireras av att se saker och ting för vad de är oavsett om det är någonting fruktansvärt eller någonting bra. Det gäller att fånga allt som får dig att reagera starkt och sätta ord på det.

Vad vill ni förmedla med Guerilla War Tactix?
För att citera vår låt Blood Diamonds – ”We shine through the underground like blood diamonds”, vi skiner genom underjorden som blodsdiamanter. De som söker oss och gräver efter budskapet fattar vad Guerilla War Tactix handlar om. Det handlar om de piskande slagen från politikerna världen över, all mörkbelagd fakta, vi är dem som påminner dig om köttsåren. Syftet är att skapa grym hiphop i en kultur som har blivit hjärntvättad, vi försöker inte hjärntvätta dig som lyssnare, utan vi försöker bara förmedla det som vi brinner för.

Tror ni verkligen på konspirationsgrejerna ni spottar fram eller är det ”artistiskt överdrift”?
Vi överdriver aldrig. Låt mig förklara lite djupare om hur äkta vår musik är för oss.
Vi har en låt på THE INVASION som heter John Lennon och det är en hyllning till legenden samtidigt som det är en låt baserad på väldigt tunga teorier. Du som lyssnare får tro exakt vad du vill, men sanningen är att jag har pratat med en frihetskämpe som lever på hemlig ort i USA. Han är jagad av myndigheterna för att han lägger fram mörkbelagda händelser i ljuset för människor runt om i världen. Han berättade för mig allt som finns att veta bakom mordet på John Lennon, hans ord fick mig att rysa och då han förklarade för mig vad staten gjorde mot sitt eget folk. Jag själv tror att John Lennon blev mördad då han hade makten att förstöra det pågående presidentvalet på den tiden. All vår musik handlar om känsliga grejer, det är du som lyssnare som måste förstå den. Vi har kontakt med olika revolutionärer som avslöjar mycket källor till oss, och det är vi som ser till att folk får höra dem. Det är mer än bara musiker som arbetar med Guerilla War Tactix.

Är ni inte rädda att folk ska se er som ett gäng paranoida tokar?
Personligen så är vi inte rädda för vad människor ser oss som. Det är inte så att vi köper allt som alla säger, vi läser mycket, studerar mycket, till exempel Celestine Prophecy, Divine Encounters, The Art Of War, The Book Of Five Rings, Chariots Of The Gods och självklart Guerrilla Warfare av Ernesto Che Guevara. Vi tror att allt är relevant men samtidigt så kanske det inte är 100 procent säkert det böckerna förespråkar, men som två individer som rappar om dessa ämnen och bevis så följer vi budskapet och alla spekulationer och utvecklar dem utifrån det vi tror på. Det finns människor som kommunicerar med andevärlden och i det här fallet så är det vi som kommunicerar med dig om den värld som vi ser. World Trade Center var riggat med explosiva ämnen, är det verkligen fortfarande klassat som en konspiration då det finns bevisat att den svarta röken som kom ur byggnaderna tydde på att det var kemiskt framställt? Hur som helst så vill vi bara göra tung hiphop med ett tungt ursprung oavsett om vissa låtar handlar om liknande topics eller om vi bara fokuserar på att leverera en massa grimy shit.

När släpps THE INVASION?THE INVASION coverwork
THE INVASION släpps inom väldigt kort på cd och kommer även att finnas tillgänglig lite senare på vinyl och på iTunes om du vill ladda ner den och stödja oss som artister. Men vill du tanka det direkt från nätet så gör det, så länge vår musik sprider sig så är jag nöjd. Vi hade ett releasedatum men var tvungna att pusha upp det då skivan ska granskas av ett bolag. Det är bara att kontakta oss via myspace eller e-mail på [email protected] om man vill beställa.

Det är ingen dålig lineup på THE INVASION med namn som bland annat Goretex (Non Phixion), Jise (Arsonists), Planetary (Outerspace) och producentduon Collén och Webb. Det höjer onekligen förväntningarna. Så, vad ska vi förvänta oss?
Vår musik är till för den som älskar tung underjordisk hiphop. Om du är ute efter att analysera efter massa bullshit i låtarna så är det här inget för dig. Ni kan förvänta er ett smutsigt, raw, uncut, underground album som vi arbetat hårt för. Albumet är mestadels producerat av den underskattade producenten Dusty Dress från vår kompis grupp Chessurect, där medlemmen Mok Vurban också har blessat oss med ett par sjuka beats. Collén och Webb står för mastringen och det finns även gäster som Henry Bowers och Elijah Guidance.

“The message is to invade the modern day hip hop industry and take it back to the culture where it belongs. “THE INVASION” is an evil circle floating around conspiracy theories and includes eighteen uncut hardcore underground bangers.” Så skriver ni på er myspace. Kan ni lyckas eller ens åstadkomma något?
Baserat på vad vi själva känner som artister och reaktioner från alla håll och kanter så har vi redan lyckats. Precis som texten antyder så går THE INVASION ut på att invadera dagens moderna hiphop industri och ta det tillbaks till kulturen där vi känner att den hör hemma. Vi antyder inte att vi är någon övernaturlig kraft utan vi menar att tillsammans med alla tunga akter världen över så tar vi hela rörelsen tillbaks till där vi vill ha den och utvecklar den. Vi har redan åstadkommit mycket, och vi tänker fortsätta tills att det inte finns någonting mer att säga längre, men så länge världen är så trasig som den är så kommer vi alltid finnas med i den ryska rouletten.

Har ni hunnit planera något för framtiden än? Fortsätter Guerilla War Tactix?
Det känns lite tidigt att prata om framtida projekt då vi snart ska släppa vårt första album. Vi hade tänkt att hålla det lite diskret, men när vi väl diskuterar vad som kommer att ske efter THE INVASION så kan jag lika gärna avslöja nästa album som går under namnet THE DOMINATION. Just nu försöker jag att samarbeta med artister som jag tycker är feta, så håll ögonen öppna efter Cruz DurrtyJada på andra projekt och även efter Jise (The Arsonists) kommande mixtape där vi också har en låt. Jag har även vart med på ett track tillsammans med Hell Razah från Sunz Of Man och jag finns med på Chessurects kommande platta The Rasputin Theory. Fortsätt att kolla in oss på www.myspace.com/GuerillaWarTactix.

Som en liten bonus skickade Cruz en rykande färsk låt från THE INVASION som aldrig tidigare spelats. The Stick Up blev klar för två veckor sedan och får alltså premiär på Whoa.

Forumtrådar:
Whoa intervjuar: Guerilla War Tactix
[Audio] Guerilla War Tactix – The Stick Up

Läs mer: