Guldgruvan: Pst/Q – Pluralis Majestatis EP (2000)

Pluralis Majestatis var en nyskapande svensk hiphopskiva när den spelades in redan 1997. Det vill säga Petter Stenqvist var tidsmässigt före Petter Alexis som 1998 släppte sin stilformande debut Mitt sjätte sinne. Tre år efter att arbetet påbörjats släpptes Pluralis-EPn på CD och nådde en något större publik än vinyl-EPn som släpptes något tidigare. I samband med att CD-EPn släpptes hade också MBMA hunnit göra sig ett namn. Skivan är ett tidsdokument som visar på svensk hiphop när dess texter är som mest berättande, urvrickade, lekfulla och fyllda av avancerade punchlines. Låtarna är en ung bitter mans betraktelse från Sveriges näst största stad Göteborg. Skivans beats står Embee från Looptroop och DC för. Skivomslaget är ett tidigt arbete av Mattias Lundin från INX Graphics och cutsen står Brigade-legenden Kristus för. Trevlig lyssning och läs den kortare intervjun nedan!

Hur kom EPn Pluralis Majestatis till?
- DJ Embee hade precis flyttat till Göteborg och DJ Dainja som kände honom presenterade oss. Jag hade inte träffat honom innan men vi träffades och spelade in den versen som i efterhand blivit kallad ”Fyra blinda flator”-versen. DC som jag också arbetade med till skivan hade jag arbetat med sedan tidigt 90-tal i gruppen Wolfpack.

Man tyckte man var bäst i världen på den tiden. Det är lite som man är i den åldern. Man var inte så ödmjuk. Det är ganska otajt för det mesta när jag lyssnar på det idag och är mer åt spoken word-hållet. Vi tyckte allt som var mainstream på den här tiden var dåligt och det var mycket RNB-refränger. Vi brukar kalla tiden för Funkmaster Flex-eran. Jag kommer ihåg att vi spelade in låtar med mikrofonen liggandes på en hög böcker hemma hos Embee.

Vad har du på gång nu?
- Nu skriver jag och ”håller på”. Livet funkar som livet funkar. Jag kan inte lägga micken på hyllan men vill inte gå ut med när något släpps. Jag har spelat in med Bubba och Östblockarn och det finns en hel del osläppt material inspelat med DBS och MBMA. Inte säker på vad som händer med det, det är lite upp till andra. Kanske hamnar det i arkivet.

Vilken skiva skulle du helst vilja se i Guldgruvan?
- Profilens kompletta demo. Jag vet inte om alla låtarna finns men jag hade det på kassettband förut.

LADDA HEM ”PLURALIS MAJESTATIS EP” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Pst/Q – Pluralis Majestatis EP (2000)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-08-12 12:15
Överfett! Lyssnade sönder dessa låtar (bland annat) under början av -00 talet och PST's texter är fortfarande lika jävla sköna och genomtänkta.
Jesuskomplex och Håll käften har jag inte hört på hur många år som helst!

Ser fram emot nya grejer med MBMA och DBS!
2012-08-12 14:19
Riktigt tungt släpp. Självklart har man Pluralis Majestatis redan så lite tråkigt att det var något man redan har. Men fett i alla fall för dom som saknar den.
2012-08-12 15:25
Håller med PSTQ det vore grymt att höra Profilens demo.
2012-08-13 7:49
PST/Q är bland dem första svenskarna rapparna jag började lyssna på och fortfarande en favorit, riktigt shysst släpp! Men.. Finns det verkligen svenska hip-hopskallar som INTE har den?
2012-08-14 0:46
Kan man någonting överhuvdtaget om hiphop kan man inte missat detta legendariska släpp .Var dock längesen jag lyssnade på detta så det vart nice=)
2012-08-14 0:57
Finns det verkligen svenska hip-hopskallar som INTE har den?


Lyssnas fortfarande på regelbundet
2012-08-14 0:59
Har skivan i fysiskt format. Den som inte har det är fail.
mfs
2012-08-14 9:00
Knasus: Alla kanske inte har den lagligt. Har aldrig sett den i 320kps-rip på nätet heller. Dessutom får man ju alla omslagsdelarna i zippen.

Skivan finns fortfarande att köpa på t.ex. Bengans: http://www.bengans.se/Product.aspx?skivkod=470466§ion=music
2012-08-15 22:31
Om ni gillar denna typen av initiativ/släpp från oss så hjälp gärna till och gilla blogginlägget så att det sprids vidare på facebook!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Pst/Q – Pluralis Majestatis EP (2000) för att kommentera!