Ametist gör uppslagsverk om svensk hiphop

ametist

Svensk hiphop ska kartläggas, en gång för alla! Musikjournalisten och En kärleksattack på svensk hiphop-programledaren Ametist Azordegan ska skriva boken Svensk Hiphop, som kommer bli ett slags A till Ö inom svensk hiphop. Alla som varit med och satt avtryck i musikhistorien ska vara med i uppslagsverket. Artister, producenter och DJs.

Ametist Azordegan kommer därefter att skriva boken Ortens favoriter. Boken blir en samling reportage om några av samtidens mest intressanta hiphopakter. Ett upplägg som liknar Fredrik Strages bok Mikrofonkåt.

Whoa har fått sig en pratstund med Ametist om det kommande uppslagsverket Svensk Hiphop.

Varför skriver du den här boken?
– Det är på tiden att svensk hiphop också får sitt eget uppslagsverk, jag menar, andra genrer har ju det redan. Det finns flera för rocken och en för exempelvis svensk punk. Svensk hiphop har nu så pass lång historia och många aktörer att ett uppslagsverk just nu blir riktig maffig. Det handlar också om att manifestera genrens storlek, jag tror många blir förvånade över hur stor genren är när upppslagsverket blir färdigt, kanske till och med jag under arbetets gång.

Vilka artister kommer finnas med?
– Alla artister, producenter och DJs som gjort något slags avtryck. I en genre som hiphop kan man inte utesluta DJs och producenter eftersom de har en mer framstående roll än i många andra genrer. Det kan handla om en akt/någon som varit delaktig i en enda kassett för 20 år sedan. Avvägnnigen på avtryck kommer slutligen att hamna hos mig, men min ambition är att snarare ta med än att utesluta. Vissa får endast tre rader skrivna om sig, andra får två helsidor med bilder, kuriosa och anekdoter. Men alla som är med anges med namn, ort och diskografi, det är grundformen.

Vad kommer vara den största utmaningen?
– Först och främst att få tiden att räcka till. Jag kommer börja jobba med uppslagsverket den första december och har till och med augusti på mig att färdigställa den. Eftersom jag har erfarenhet av researcharbete vet jag att det här är ett sådant uppdrag som förmodligen kommer att växa i omfattning ju längre in i arbetet man kommer. Jag har ju en research-assistent som heter Jon som är rekryterad från Whoa där han varit admin, det kommer gå bra! En annan utmaning är själva innehållet. Att få med alla som bör vara med samt all faktakoll. Jag kommer använda mig av referensgrupper i flera omgångar där jag samlar genrens gamla rävar kring ett runda bords-samtal och de får namedroppa och faktasnacka, ett samtal som spelas in och transkriberas. Det här är för att få med 80-/90-talet då jag själv inte var med. Dessutom har vi upprättat en hemsida via alla i landet kan skicka in förslag på namn som inte bör glömmas, fakta och till och med bilder. Ska något av bilderna användas kommer vi kontakta personen.

Om man vill synas i boken, vad ska man göra?
– Man går in på hemsidan http://svenskhiphopboken.wordpress.com och mailar mig förslag därigenom. Enkelt!

Vem eller vilka får inte glömmas i boken enligt Whoas läsare? Diskutera!

Forum: Ametist gör uppslagsverk om svensk hiphop

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-11-12 22:46
Bra initiativ och så klart viktigt med uppslagsverket.

En självklar fråga är om Ametist är rätt eller fel person skriva boken/böckerna. Min åsikt där är att Ametist har tillräckligt med kött på benen efter sina senaste års nära arbete med svensk hiphop. I och med att hon dessutom kommer ta hjälp av många andra på vägen så känns det som att det omöjligt kan bli galet.
2013-11-13 12:43
Tror det kan bli nice!!!
2013-11-14 0:58
klart ametist ska vara kapten för uppslagsverket!!!
en egen sida om whoa är givet i uppslagsboken. likt henne själv har whoa haft stor betydelse för hiphopen.
det där fixar hon!
2013-11-14 16:43
Hela boken borde handla om Organismen, på så sätt kan man beta av dom bästa av dom bästa eftersom dom vid någon tidpunkt gjort musik ihop med han.
2013-11-14 17:16
Penga Per måste va med!
2013-11-15 9:27
Vilka mer tror att detta kommer vara till 95% Stockholmsrelaterat?

2% Skåne (varav 1,8% skåningar som numera bor i Stockholm)
2013-11-15 10:21
finns det en värld utanför stockholm? ...berätta om den!

...om någon skulle känna till den så är det Ametist
2013-11-15 10:48
Klart skåne får vara med, det kommer vara ett helt kapitel om Don Diego.
2013-11-16 0:25
Kaggen vs. Astma beefen, ledt.
2013-11-16 9:53
Vilka mer tror att detta kommer vara till 95% Stockholmsrelaterat?

2% Skåne (varav 1,8% skåningar som numera bor i Stockholm)
Du har dock en stor poäng. Som föredetta 08:a men sedan ett tag boendes i 040, så inser man att alla har influerat alla i denna lilla by som vi kallar för Sverige. Givetvis har mycket influenser kommit från hufvudstaden också, men jag är redo att säga att allt utanför Stockholm har direkt eller indirekt påverkat Stockholm som i sin tur påverkat resten av landet. Väldigt organiskt hehe.

Nu tar jag inget ifrån alla andra städer, men jag hoppas Skåne får det förtjänta utrymmet det ska ha.


Mats Nileskär, baby!
2013-11-17 17:31
Jag känner att min korta och mediokra karriär i whoas lyricismforum borde ge mig en plats i boken och en del av vinsten!
2013-11-27 22:37
Det skall ju vara text om alla som haft inflytande på svenska hiphopscenen. Så är ju en hel del icke sthlmare som måste få plats i det hela. Tex kan man ju inte bortse från MBMAs betydlese för scenen.
Även Gubb/Brigade/3 Ess, Fat Milk gänget, Looptroop, Öris, mfl som inte kommer från STHLM är ju ett måste att ha med.
Vi får hoppas att det hela blir bra.

Jag ser fram emot denna bok iaf.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Ametist gör uppslagsverk om svensk hiphop för att kommentera!