Recension: Lilla Namo – Tuggare utan gränser EP

lilla-namo-tuggare-ep-S

Alla tycks digga Lilla Namo. Ända sen de första ljuden dök upp har det det snackats och långsamt har förväntningarna byggts upp. Till och med den traditionella motsättningen mellan Nöjesguiden-maffian och de som anser sig vara mycket mer äkta än så tycks inte existera utan alla sluter upp bakom henne och bidrar till att skapa hypen. Och den är både motiverad och välförtjänt.

Huvudpersonen själv är ett tydligt tecken på att till synes diametralt olika egenskaper och musikaliska influenser går att kombinera med ett lyckat resultat. För hur många svenska rappare kan stoltsera med 500 högskolepoäng, uppbackning av Petter och en första EP som doftar förortspoesi, humor och politisk klarsynthet?

Genom hela T.U.G. är Lilla Namo dräpande rolig, mördande politisk och plågsamt on-point. Ibland tar det ett par lyssningar innan vissa polletter trillar ner vilket gör att EP:n har ett stort återlyssningsvärde. Det som vanligen är problematiskt med så korta släpp, att varken artist eller lyssnare får tillräckligt med tid på sig, undviks till stor del även om några brister gör sig påminda.

Det inledande partiet har mer gemensamt med det avslutande vilket gör att man i mitten känner sig lite vilsen vad gäller ljudbild och teman. Det är inga dåliga spår i sig men helheten får sig en liten törn. Som allra bäst blir det när beat, rap och tema kombineras till en helhet som känns större än de enskilda delarna. Detta blir som tydligast på Lever som vi lär med Timbuktu, Alla fel på samma gång med Jaqe och Linnea Henriksson och Minns mitt namn med Moms som tillhör de mest minnesvärda ögonblicken. Alla gäster är valda med omsorg och deras insatser lyfter helhetsintrycket.

Det är lätt att hamna i ett resonemang om att Lilla Namo står med en fot på gatan och den andra någon annanstans. Det må vara sant men gör också att man fortsätter tvinga in allt i fack och att man missar det viktigaste – att allt förtjänar en plats i den moderna svenska hiphopen. För Lilla Namo och Tuggare utan gränser är precis som alla vi andra. Ett virrvarr av egenskaper, erfarenheter, intryck, tankar och känslor. Ena stunden är vi si, andra så. Lilla Namo har gett oss en introduktion till sig själv och sin musik och det är en EP som lovar gott inför framtiden.

Tuggare utan gränser släpps den 25 september.

Betyg: 

Betyg: 4

Relaterade länkar och information: 

www.instagram.com/lillanamo
www.facebook.com/lillanamo
www.twitter.com/lillanamo
www.babarecordings.com

Forum: Whoa recenserar: Lilla Namo - Tuggare utan gränser EP

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-09-24 16:35
Soft fan!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa recenserar: Lilla Namo - Tuggare utan gränser EP för att kommentera!