Krönika: Att göra någonting

 

För en som inte bor i en storstad så kan det ibland vara svårt att på ett tillfredsställande sätt fylla ens hiphopbehov. Om du bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö så tror jag inte att du känner igen dig i att höra samma bonnarock varje gång du stoppar sneakern utanför dörren. Var tacksam för det. För ett annat hjon i en annan del av landet så lyder man under helt andra premisser.  Det är bara att anpassa sig till ett liv av tålmodig väntan på att något fett ska hända. Man tänker att efter tillräckligt många coverband och trubadurkvällar så MÅSTE det väl snart komma en bra DJ åtminstone? Lita inte på det, min vän.

Men det har funnits glimtar av hopp åtminstone för mig denna sommar: Uddevalla Solid Sound Block Party är ett sådant exempel. Det var under en stadsfest i Uddevalla, i en gatukorsning där alla element av hiphopen fanns representerade, som min hiphopkvot räddades undan totalt bottenslag. Längs gatorna fanns uppspänd plast som det målades på, på scen stod Dainja och snurrade plattor och på pappen framför snurrade folk på sina huvuden. Jag pratade med arrangören som kände sig nöjd trots att de bara hade haft ett par veckor(!) att ordna allt på och goda nyheter mötte mig i form av att den utökas till nästa år med mer av allt: från 16 till 24 målare, större scen och uppträdanden, fler breakdansare och fler beatboxare. Känns gott. Det verkade vara ett allmänt välkommet inslag bland slitna åkattraktioner och trötta sockervaddsstånd att få supa i sig denna ädla kultur helt gratis. 

Det finns nog inte många utanför hiphopen som riktigt förstår tjusningen av att gå på ett fett jam. Doften av sprayfärg. Musiken. Glada människor. Att för en gångs skull komma undan alla dessa alldagliga mugglare och träda in i en plats full av jämlikar där kärlek och passion för sin sak flödar i takt med musik, dans och konst – det kan närmast beskrivas som att hitta hem. Eller att stöta på en gammal vän. För det gör man hela tiden på jams, bara det att de kanske råkar vara nya för tillfället.

Ett lyckat jam eller blockparty behöver inte vara drivet av kapad el från lyktstolpar och sluta i gangfights med 40’s och sönderklottrade bostadskvarter, det kan vara bra ändå!

Med största sannolikhet så finns det, även om du inte bor i någon av de större städerna i Sverige, ett gäng unga, eller inte lika unga människor som antingen gör musik, dansar breakdance, målar graffiti eller beatboxar. Så varför inte dra ihop dessa förnäma människor och visa upp er? Det är som att rösta; om du inte anstränger dig för att få fram din vision så har du inte heller rätt att klaga när saker går åt pipsvängen som tinnitus.

Problemen som du nu kanske rabblar upp för dig själv: vem ska betala, vart ska man vara, ingen kommer dyka upp… Det är bara dumma saker du ser när du tar blicken från målet. Jag lovar att om du går till din kommun, dina lokala studieförbund eller till och med din lokala pub och visar upp en bra idé så kommer det inte ta lång tid förrän någon hakar på, och plötsligt är du ”eventsamordnare” – det ser fint ut i ett CV.

Nu låter detta som en självhjälpstext för trötta hiphopare mitt i livet men det skiter jag i eftersom det händer på tok för lite sköna grejer, åtminstone i Västra Götaland, för att jag ska hålla käften.

Här har jag suttit en stund nu och försökt strö socker kring något som redan är klockrent, vilket ju bara är helt meningslöst. Gör något nu!

Vi får göra som andra har gjort; vi får göra det själva – Björn Afzelius

Länk till forumtråden: http://www.whoa.nu/forum/svensk-hiphop/allmant/731062/1.aspx

Läs mer: