Hiphopsidorna vi minns

Streetzone, Svenskunderjord, Svendetta, Grioten, MokkaMekka, Gidappa, Backlash (Whoa) och Hiphoporama – Några av dem som hjälpt till att sätta svensk hiphop på kartan genom åren.

Alla verkar överens: svensk hiphop fortsätter att växa! Faktum är att den börjar breda ut sig så pass att den finns lite överallt nu för tiden. I tv-rutan, grannlägenheten, på bussen, tunnelbanan, klubben, ja, till och med i datorn hos den mest otippade kollegan. Samtidigt känns det någonstans som att antalet forum för de som är genuint intresserade av musiken och kulturen blir färre. Det känns lite konstigt. Det är inte ju inte direkt som att jättar som Kingsize Magazine och Whoa växer så det knakar heller, även om besökarantalet – för vår del – visserligen ökat försiktigt de senaste två, tre åren.

Häromdagen satte jag mig och uppdaterade Länkarkivet över svensk hiphop, länksamlingen som presenterades i sin första version för er läsare kring årsskiftet 2013. Slutsatsen efteråt var slående. Visst finns det fortfarande eldsjälar och aktörer som representerar och uppmärksammar vår favoritgenre, men var är de passionerade sidorna som både vågar vara kärleksförklarande och kritiskt granskande? Ett undantag hittar vi i Pontus Gustavssons utmärkta podcast Gatuslang som inte bara ställer genomtänkta frågor utan också låter gästerna prata till punkt. Ametist Azordegans En kärleksattack på svensk hiphop och Mats Nileskärs P3 Soul är självfallet också de kulturbärare för många att se upp till. Redaktionellt orienterade sidor i övrigt lyser dock i sin frånvaro och det tomrummet lyckas inte ens ett par ambitiösa Facebook-grupper fylla.

Såna här gånger är det lätt att en börjar blicka tillbaka på den tid som varit. Var det bättre förr? De flesta personer från min generation skulle nog säga det. Eller så är svaret så pass enkelt att många av oss som var unga när internet kom till stadsbiblioteken och skolorna gärna romantiserar bilden av hiphoprörelsen från mitten av 90- och början av 00-talet.  Internetanvändandet i Sverige ökade trots allt ganska dramatiskt samtidigt som Petter, Blues, Ken Ring, Ayo, Latin Kings med flera hjälptes åt att ta svensk rap in i vardagsrummen.

Oavsett svaret på frågan så finns det många minnen att vara nostalgisk åt. Under de tretton år som vi på Whoa brunnit och funnits för svensk hiphop har många sidor kommit och gått. Ett flertal av dem gjorde otroligt mycket för scenen och förtjänar att lyftas fram. Undertecknad gav sig därför ut på en tidsresa med hjälp av fantastiska sökmotorn InternetArchive och kom tillbaka med x antal skärmdumpar och bilder från åren när Whoa hade sällskap av andra pionjärer och initiativtagare som Streetzone, Svenskunderjord, Svendetta, MokkaMekka, Grioten, Tolvis, Hiphopjustnu, Hiphoporama, Flow Magazine, DJ-Silence, Gidappa!, Quote Magazine och Blenda.

Kanske kan detta bildspel leda till både goda minnen och inspiration till nya mötesplatser?

Forum: Whoa presenterar: Hiphopsidorna vi minns!

Läs mer:

Kommentarer

   
2013-08-17 18:56
Mycket trevligt :)
2013-08-17 18:59
Vad bra!

Saknas någon sida? Vissa får man tyvärr inga bra träffar på. Exempelvis justdet.se och Whoa. Sitter någon på bilder så maila gärna till [email protected]

En aspekt som jag inte lyfter i den här artikeln är alla gamla intervjuer och recensioner som fortfarande ligger online. Det är härlig läsning. Som t.ex. Peshi-intervjun som finns med i bildspelet.

Hur som helst, hjälp gärna till och sprid länken/like:a inlägget på facebook osv så att den når ut till så många gamla hiphopare som möjligt :)
2013-08-20 10:40
Fan vad svensk hiphop är nostalgisk just nu. Betyder det att hän håller på att bli gammal och utdaterad?

Jag har bilder från justdet.se, men jag vill inte sponsra med aktiv dödshjälp för en genre jag lärt mig att inte hata.
2013-08-20 23:17
Intressant...

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa presenterar: Hiphopsidorna vi minns! för att kommentera!