Krönika: Support your local hiphop

support your local

Hiphop som kanske inte tagit sig fram till massans musikaliska buffelhjord även kallad massmedia – det allmänna örat, men som ändock förtjänar både ett och annat uppmuntrande erkännande är enligt mig din lokala rappare. Hen gör sannolikt sin musik utan några större förväntningar på att bli stor eller hamna på någon topplista, vilket gör att resultatet allt som oftast blir ett annat än hos den som spelar för en bestämd målgrupp. Notera att jag biter mig i handen både en och två gånger för att inte skoningslöst förkasta denna hädelse och obetänksamt häva ur mig grupper och artister som med största sannolikhet gör sin musik med det smaklösa målet att så många som möjligt ska relatera till (läs köpa) den – men det är inte det denna krönika ska handla om. Vi har väl alla någonstans vi kommer ifrån. Vi har väl alla någonstans man kallar hem. Med stor sannolikhet finns det även någon som bemödar sig att rappa om det stället och bara det faktumet gör att man tycker om dem lite grann, eller har jag fel?

I mina funderingar kring vad jag själv har hört för slags hiphop från olika delar av landet så växer det fram en bild som må vara generaliserande och förmodligen full av undantag men som jag ändå väljer att dela med mig utav, och om någon annan gjort denna iakttagelse innan mig så blir jag bara glad då det skulle vara bekräftelse på att jag inte är ute och cyklar i för stora brallor. Om du är av annan åsikt så är du mer än välkommen att dela med dig av den.

Svensk hiphop kan liknas vid kåda. Inte kåda som tjejer i Skåne utan kåda som i en kåda som rinner ner för sin avlånga värd och därmed långsamt ändrar karaktär. Hiphopkådan startar i Norrland där vi hittar renodlad (höhö) hiphop. Det naturtrogna landskapet verkar ha konserverat hiphopens aura, engelska är skiten som gäller och boom bap och scratch verkar alltid ha sin självklara plats. Vidare färdas vi ned mot Stockholm där vi hittar en hel hop av olika stilar och influenser – massan har tappat lite av sin integritet och karaktär och storstadshybrisen har landat i någon slags småpompös yoloswag. Nästa anhalt är Göteborg där kådan nu antagit förhållningssättet att stolt anamma smutsen som en del av dess karaktär och när vi till slut kommer ner till Skåne så har vi hamnat i smutsiga södern där hiphopen inte sällan tar sig friheten att snegla åt reggae.

Själv kommer jag från Vänersborg, en liten ort i Västra Götaland, 10 mil norr om Göteborg med ungefär 40000 invånare. Vänersborgs hiphopmeriter begränsar sig till, förutom då representerat av halva The Underclass People (uppbackat av Kilo Haze som har en ny låt) på biskopsgårdens hiphopsatsning Speak your mind i år på första maj, att vara platsen som inte är känd som Tommy Blacks hemstad, trots fallet faktiskt är så - och mitt bidrag till lokalrap blir hans gamla kumpan John Bomb. Denna lokala rapriddare som jag inte tvekar att lyfta fram trots risk för skamfull kompispropps har under många år släppt låtar som fått hiphopskallar i staden att förnöjt gunga med. Att det finns någon som sätter rimmande ord på ens småstadsångest är ungefär som att läsa en god igenkännande bok: någon annan har också tänkt på detta, gött! I hans låtar varvas lättsamma finurligheter med blytung kompromisslöshet och svidande iakttagelser och man får mer än en gång antydan om ett tämligen hårt klimat där lojalitet och berusningsmedel är två självklara stöttepelare – den smutsiga vilda västern gör sig påmind även här och det blir svårt att inte tycka om, som den gamla ghettoromantikern man är.

Historier och anekdoter återberättas och lokala gator och kvarter, fester och personer som kanske annars riskerar att falla i glömska finner sin rättmätiga plats som lokala legendarier. Värdet i detta finner jag långt högre än någon valfri generisk radiorövslickardänga om att typ tatuera sig. Nu hoppas jag att du har reflekterat lite över den småskaliga rappens faktiska värde och jag hoppas också att du delar med dig av din stads lokala förmåga och givna fanbärare af hiphop!

Länk till forumtråd: http://www.whoa.nu/forum/svensk-hiphop/allmant/729479/1.aspx

Läs mer: