Prao hos Organismen och i skuggan av Eurovision

Organismen_fotograf_Christer_Carlsson_F8P1139

SVT fortsätter att bjuda på intressant material. Den här veckan rekommenderar vi er läsare att kolla in kulturprogrammet Babel. I veckans avsnitt gick författaren Jonas Hassen Khemiri (bland annat Ett öga rött) på prao hos Organismen. Khemiri för i uppgift att skriva åtta bars till Organismens Imornien från Om gud vill och vädret tillåter. Trots att Khemiri är en skicklig författare är han märkbart nervös. Men han tar i och levererar 16 rader som får goda omdömen av såväl Organismen som expertkommentatorn Daltone. Hela inslaget är ganska underhållande och det är intressant att få träffa Organismen i en något annorlunda roll än den vi vanligtvis är vana vid. Inslaget är uppdelat i två delar som börjar vid 15:00 och 49:00.

Dessutom ska 2000-talets bästa svenska musiklyrik utses. Bland de nominerade finns Lilla Namo (Höj volymen) och Lorentz & Sakarias (Diamant). De ges faktiskt ganska mycket utrymme (vilket i sig var bitvis lite underhållande att lyssna på) men ingen av dem vinner.

http://www.svt.se/babel/se-program/del-10-78

När vi ändå är inne på SVT så var veckans Korrespondenterna av mer allvarlig karaktär. Igår var det europeisk schlagerfinal men i skuggan av allt glitter och glam finns en annan värld, en värld där musiken handlar om politik, orättvisor och rasism. En värld där rappare dras inför domstol på grund av sina texter och hiphoppen ständigt hotas av censur. Vi pratar inte om någon diktatur utan om demokratin Frankrike. Det finns franska politiker som på fullaste allvar menar att hiphoppen är farlig för vissa individer (läs: invandrare och arbetslösa) och att det är hiphoppen som provocerar till upplopp i förorterna. I förlängningen även att hiphoppen orsakar mord. I programmet får vi höra en rent ut sagt förnedrande förminskning av de som lyssnar på samhällskritisk hiphop då de inte anses vara kapabla att kunna skilja på musik och verklighet. En annan menar att den typen av uttalanden tyder på en verklighetsfrånvänd tillvaro. Det skrämmande är att de fördömande kommentarerna kommer från en representant i den franska senaten och den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy var under sin tid som inrikesminister (”jag ska spola rent gatorna och tvätta bort slöddret”) bedrev en slags häxjakt på rappare.

Utöver fransk hiphop får vi höra lite om nationalistisk musik i Ungern och om varför Eurovision är så viktigt för politiker i Kosovo. Allt som allt en väldigt intressant halvtimme.

http://www.svtplay.se/video/1222001/del-10-av-10-musikens-makt

Läs mer: