Utmärkelser till höger och vänster

victory

Än är vi inte riktigt färdiga med 2012 trots att det snart gått en månad av det nya året. Först ska förra årets bästa i diverse kategorier krönas under festliga omständigheter. Just precis, det är galasäsong i antågande och några lyckliga artister ska prisas med mer eller mindre konstiga pokaler att pryda bokhyllan med medan vi andra får skaka på huvudet över juryns dåliga smak. Aldrig vinner rätt person…

p3 guld

Först ut ska P3:s favoriter utses i P3 Guld redan nu på lördag den 19 januari i Göteborg. Priset delas ut till ”kvalitativt bra musik i sin genre, baserat på albumutgivning” och skivorna ska vara utgivna från första december 2011 till sista november 2012, med vissa undantang (däribland Årets hiphop/soul vilket förklarar varför två artister är nominerade för ”samlad produktion”. Ni har alltså inte missat en Labyrintplatta med det namnet).

Samtliga nominerade i alla kategorier hittar ni här. P3 Guldgalan sänds dessutom i SVT1 klockan 21:00 på lördag.

manifest-2013-logga-SL

Den 8 februari är det sedan dags för Manifestgalan. Det är en oberoende musikgala som grundades 2003 av SOM, Svenska oberoende musikproducenter. Med oberoende menas att fokus ligger på artister och musiker som ligger på oberoende skivbolag. Det är alltså Sveriges bästa oberoende musik som ska koras och detta sker på Nalen i Stockholm. Hela dagen kommer att gå i den oberoende musikens tecken med seminarier och paneldiskussioner. Totalt har juryn nominerat 69 artister till 20 olika priser (varav hiphop är ett). Nytt för i år är ”Årets visa” och ”Årets musikvideo”. Priset för ”Årets musikvideo” delas ut redan 2 februari i samarbete med Göteborgs filmfestival.

De nominerade – och en ypperlig Spotifylista med de nominerade! – hittar ni här. Där hittar ni även information om galan samt heldagen.

 Kingsizegalan2013_Banner_580x345

Elva dagar senare är det dags för Kingsizegalan 2013, den andra i raden efter fjolårets premiär. Kingsizegalan skiljer sig lite från övriga galor. Galan föddes då arrangörerna kände att svensk hiphop hamnade allt mer i skymundan på övriga galor och ville då anordna en egen gala med fokus på hela hiphopkulturen. Givetvis finns de traditionella kategorierna som ”Årets låt”, ”album”, ”video”, ”nykomling” och så vidare men även mer hiphopspecifika kategorier som ”Årets battlerappare”, ”Årets graffiti” och ”Årets Dj”.

Kingsizegalan går av stapeln den 19 februari på Hamburger börs i Stockholm. Nomineringar och annat hittar ni här.

 grammissplash

Sist men inte minst är det dags för svensk musikindustris stora personalfest, Grammisgalan, den 20 februari på Cirkus i Stockholm. Även Grammis har 20 kategorier (precis som Manifest och Kingsize – det verkar vara en februaritrend). Hiphoppriset har som vanligt klumpats samman med soul men det är inte en enda soulartist nominerad. Däremot har Norlie & KKV chans att vinna ”Årets låt” (Tröjan du hatar) och Mack Beats, Masse och Avastyle chans på priset ”Årets producent” för Gendish & gärish. I övrigt är det ganska övertydligt att Sverige är ett popland just nu.

Samtliga Grammisnominerade hittar du här.

Så, vem vinner vad? Vad tycker ni om nomineringarna eller kategorierna? Någon som bryr sig över huvud taget eller är intresset stendött?

Forum: Whoa rekommenderar: Utmärkelser till höger och vänster

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa rekommenderar: Utmärkelser till höger och vänster för att kommentera!