Podcasten Gatuslang

För några veckor sedan annonserades en aningen speciell nyhet ut över hela hiphop-Sverige. Denna nyhet har lite av en guldkant kring sig, för den innefattar några av Sveriges både största och mest skickliga rappare genom tiderna. Men inte på en musikalisk nivå, utan på en intervju-och diskussionsbasis. Exempelvis så kan Zacke sitta och prata om en hemmastudio byggd i en toalett, eller så kan Kashal-Tee minnas Lord Finesse-mästerverk och prata om samplingar och dess oskrivna regler. Således sådant du gärna vill höra men aldrig får höra och sånt du vill veta och sen skryta om att du vet för den hiphop-lyssnande polaren. Jag syftar naturligtvis till podcasten Gatuslang, som nu varit aktiv i några veckor och redan spottat ut hela tre avsnitt högkvalitativt intervjumaterial med några av våra största artister.

Gatuslang initierades och drivs av hiphop-journalisten Pontus Gustavsson, som efter 18 långa år av gedigen hiphop-entusiasm – som återspeglar sig i en administratörsroll på Whoa.nu, chefredaktörspost på tidigare svenskunderjord.com, drivkraft bakom radioprogrammen Radi-Yo och Come Clean Radio samt hiphop-ansvarig på recensionssidan dagensskiva.com – nu vill fördjupa sig i våra artister och kasta sig rakt ner i tidigare outforskade djup.

Programmen, som ofta håller sig kring timmen, släpps varje vecka och nu på söndag kommer nästa. Vi på Whoa kan med glädje (och exklusivt) avslöja att det är Blues som får prata av sig i det avsnittet. Nu på söndag alltså! Tills dess lutar vi oss tillbaka och njuter av de tre program som redan släppts. Förutom tidigare nämnda har även Simon Emanuel intervjuats. Du kan lyssna på dem genom länken här nedanför!

Gatuslang.se

Relaterade länkar och information:
https://www.facebook.com/gatuslang
https://twitter.com/gatuslang
http://gatuslang.se/feed/

Forum: Gatuslang: Avsnitt 3 - Zacke/Zakarias Lekberg
Forum: Gatuslang: Avsnitt 2 - Simon Emanuel/Paragon
Forum: Premiär för podcasten Gatuslang: Avsnitt 1 - Kashal-Tee

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-09-02 18:31
Skönt nu vet jag hur jag ska spendera kvällen. Mer sånt här inom den svenska hiphopscenen behövs. Alltid roligt att höra sånt här. Återkommer med reflektioner över det första avsnittet. Detta skall garanterat följas.
2012-09-02 18:43
Detta verkar otroligt intressant! Kommenterar efter jag lyssnat igenom första avsnittet.
2012-09-02 20:11
Tummen upp!
mfs
2012-09-02 21:57
Whoabloggen har skrivit om avsnittet.

Saxat från Whoa-bloggen:

Idag är det premiär för podcasten Gatuslang, som är ett enmans-projekt som drivs av hiphopeldsjälen och journalisten Pontus Gustavsson, som med 18 aktiva år inom genren som rappare och skribent har mer koll på svensk hiphop än de flesta. Idén till Gatuslang föddes i samband med ett studentradioprogram i Göteborg under mitten av 00-talet. Bristen på utrymme i etern hindrade dock möjligheterna på den tiden, men med dagens podcastformat finns det inte längre några begränsningar, menar han.

Podcasten kommer att innehålla fördjupande intervjuer med framstående profiler inom den svenska hiphopgenren, och tanken verkar vara att på ett Mats Nileskär-manér göra seriösa, långa intervjuer där man låter artisten tala till punkt och öppna sig och berätta om deras uppväxt, livsåskådning och deras kärlek till hiphop. Artister som kommer att intervjuas under hösten är bland annat Ken Ring, Chords, ADL, PST/Q, DJ Sleepy, Heli, Zacke och Mange Schmidt m.fl.

Första intervjun är med rapparen Kashal-Tee och finns att lyssna på genom länken nedan.


http://blog.whoa.nu/2012/09/02/podcasten-gatuslang-staller-svensk-hiphop-mot-vaggen
2012-09-03 0:31
Tycker att det kändes lite spänt i början (inte så konstigt i ett premiäravsnitt) men sögs snabbt in i det och programmet fångade mig helt och hållet. Det gjorde inte saken sämre att Kashal-Tee var en mycket intressant gäst med grymma historier att berätta. Jag längtar redan till nästa program.

Angåeden tiden så tycker jag att dagens avsnitt var i en bra längd. Cirka en och en halvitmme långa avsnitt skulle vara perfekt.

Keep up the good work. Fett bra!
2012-09-03 0:48
Det är fett helt enkelt, ska bli kul att höra med Ken
2012-09-03 1:11
Tvärfett! Ska bli kul att följa.
2012-09-03 15:59
Grymt! Mysig studio runt kaffebordet också! Haha
2012-09-04 10:50
Det här var nice, det jag tycker fattas är dock att du spelar upp en snutt av vissa låtar ni pratar om, det gör att man kan relatera mer till det som sägs.
2012-09-05 0:08
Så jävla kul! Intressanta gäster du har alltså. Ska tipsa alla känner som kan vara intresserade
2012-09-05 20:53
Mycket bra! Ska bli kul att följa!
2012-09-06 9:11
Tack för alla fina ord och hoppas ni kommer gilla även kommande avsnitt. Siktar på att avsnitten kommer vara 60-90min i fortsättningen. Hoppas ni kommer gilla höstens gäster. Ni kan följa Gatuslang på Instagram om ni vill få lite hintar om vilka kommande gäster är.

Ni är varmt välkomna att maila [email protected] med feedback, önskemål och om ni har idéer till programmet. Samt supporta och följa via Facebook och Twitter.
2012-09-07 18:05
Tack för ett svinfett program! Ser fram emot fler avsnitt. Mycket underhållande!
2012-09-07 19:21
Första avsnittet var grymt, kommer följa det här med nöje.
2012-09-09 17:07
Nu finns andra avsnittet med Simon Emanuel på http://www.gatuslang.se och Itunes: http://itunes.apple.com/se/podcast/gatuslang/id549448599?mt=2

Trevlig lyssning! Supporta gärna via denna tråden eller via Twitter, Facebook och Instagram.
2012-09-10 0:21
Mycket bra avsnitt igen. Så roligt att ha detta att se fram emot på söndagarna.

Tycker dock att Paragon sköt sig själv i foten när han först snackar om att det är så viktigt för honom att musik innehåller ärlighet och att artisterna verkligen menar det dom sjunger/rappar om för att sedan nämna Kanye West, Lil Wayne och Drake... Liksom va?

Men annars var det intressant att lyssna på ännu en gammal räv i gemet.
2012-09-10 1:29
Har aldrig varit något speciellt fan av Paragon så detta avsnittet föll inte mig lika mycket i smaken. Men det var ändå soft. Tyckte mest han svarade "det har väl alla.." på alla frågor
BCE
2012-09-23 16:54
Det är grymt att så många har spanat in podcasten!!

För de alternativa dikterna och annat som nämns i Kashal-Tee-intervjun kan jag tipsa om:
http://www.soundcloud.com/samuel-gezelius


och bloggen
http://www.myspace.com/kashaltee/blog

Coup de grace
https://www.youtube.com/watch?v=s2N142xg7z0

Form
https://www.youtube.com/watch?v=5iNBH7WvEjU

Snart släpps "Hiphop-hjälten remix" med Osten Af, Prop Dylan, Kashal-Tee, Masta Ace och Baby Bam (of Jungle Brothers). Helt galen låt!

(Inlägget ändrat av Oracle som fixade länkarna 2012-09-23 17:52:27)
mfs
2012-09-23 21:15
Avsnitt 4 med Blues finns nu på iTunes och Gatuslang.se nu också: http://www.whoa.nu/forum/svensk-hiphop/audio-och-video/724219/1.aspx

BCE: Fint med länkarna!
2012-09-25 11:46
Riktigt intressant lyssning, bra nostalgi värde!

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Premiär för podcasten Gatuslang: Avsnitt 1 - Kashal-Tee för att kommentera!