Svensk hiphopradio 2012

Whoas nya Podcast – Whoacast

Förra året lades P3 Hiphop ned efter tio år i den nationella etern. Självklart en stor förlust för svensk på flera plan. Men å andra sidan har det kommit och gått hiphopprogram i svensk radio under åren. Speciellt vanligt är det kopplat till studentradioprogram där det brukar startas nya där de gamla programmen lämnar vid.

Det i särklass äldsta programmet med toner av svensk hiphop är det fördjupande och fantastiska P3 Soul med Mats Nileskär som sänds varje söndag klockan 22.05. Förra året sändes en special över det svenska hiphopåret men också fördjupningar kring PH3 och Stockholmssyndromet, och självklart mängder av utländska artister från spridda genres. Den 15 januari sänder programmet en special med svensk hiphop inför P3 Guld-galan.

Det största utrymmet inom svensk hiphop de senare åren har dock Ametist Azordegan fått med sitt program En kärleksattack på svensk hiphop. Ett program som fyller fem år i april. (Grattis!) Under det senaste året har oräkneliga mängder svenska hiphopartister varit i programmet och blivit intervjuade och kickat sina sessionrader. Den 19 januari sätter man igång igen, då under den nya tiden 18.00-20.00 på torsdagar som man började med en bit in under höstterminen. Det blir förmodligen en stående event för alla svenska hiphopälskare även kommande år.

SRs satsning Musikguiden får heller inte missas. Förutom att sända program med egna programledare tar man också in aktiva artister som bestämmer dess innehåll. På senare tid har bland annat Rusiak, Peewee, Salla, Masse och Labyrint sänt egna program.

Det finns också en studentrörelse som traditionellt sett sänt hiphopradio, bland annat tidigare Come Clean & Halftime FM i Göteborg, Urban i Uppsala och så vidare. Men fortfarande finns en stabil sändare kvar, nämligen i studentstaden Lund där Notion Blend sänder sitt program på fredagkvällar mellan 19.00-20.00.

En annan ny radiosatsning är Vad blir det för rap? som sänds av de tre vännerna Sanna, Petter och Hugo i en förort i Stockholm. De har tagit den fantastiska möjligheten att sända podradio och lyckats göra det intressant och nördigt. Programmet är långt och bjuder på många samtal som man annars inte hör i svensk hiphopeter. Att man dessutom verkar ha en förkärlek för söderrap kanske dessutom gör några svenska glada eftersom stilen inte brukar få allt för mycket plats i svensk media.

I samband med det här inlägget lanserar också Whoa sin splitternya podradio Whoacast som varit på gång länge, men blivit realitet först nu. Den kommer komma cirka 2-4 gånger i månaden och ta upp trender inom svensk hiphop och ge den en fördjupning. Tanken är att det skall vara ett format för den redaktionella delen av Whoa att snacka av sig på ett lätt och ledigt men också ta in mängder av gäster under resans gång. I första avsnittet får ni höra Matias Rankinen och Pontus Gustavsson prata om battlescenen, en scen som varit väldigt central på Whoa det senaste året.

Lyssna på Podcasten kan ni göra här:

Whoacast – Del 1: Battles – 2011-01-12

Ps. Radion dyker snart upp på Itunes.

Vad lyssnar du på för radio? Vill du tipsa om någon grym radio utländsk som svensk? Gör det då i vår forumtråd här: Forum: Svensk hiphopradio 2012

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-01-12 10:37
Jävligt nice!
2012-01-12 16:03
Rätt nice.
Det verkade lite stelt i början, men sen blev det jävligt bra.
Ser fram emot att höra nästa!
2012-01-12 16:08
Det verkade lite stelt i början, men sen blev det jävligt bra.

Japp, lite trevande först men sen lossnar det och blir intressant och underhållande. Jag var faktiskt lite skeptisk först mot att kunna se mig själv sitta och lyssna på ett sånt här program men nu sitter jag här och lyssnar för andra gången :)
mfs
2012-01-12 17:06
Oracle: Pratradio FTW! Ja lite stelt i början. Men det blir bättre med tiden så om några månader kommer det vara F&F-flow på detta. Förhoppningvis utan att det blir för mycket prata-i-munnen-på-varandra-radio.
2012-01-12 19:04
Jag tycker också det är stelt i början. Men vi blir mer samspelta med tiden! Kul att folk lyssnar!
2012-01-12 21:28
I Göteborg kommer LedrP mer känd som Palestine att sända ett fullspäckat radioprogram varje fredag från 19-21 på 103,6
Detta får INTE missas!! Det kommer fokuseras mycket på Göteborg, men såklart även resten av sverige och världen
2012-01-13 1:15
http://www.gtronicradio.com/ !!

Strictly boom bap, inget bullshit!
2012-01-18 2:01
Vad Blir Det För Rap? Avsnitt 4 är ute!

från vår http://soundcloud

Hej och välkomna till det fjärde avsnittet av Vad blir det för rap?! Det fjärde avsnittet är också det allra första avsnittet under hela 2012!! Det är extremt viktigt, eftersom vi likt flera andra civiliserade människor känner oss bekväma med att tänka på tiden såsom Gregor en gång tänkte sig att vi alla skulle må bra av att göra, det vill säga med megafokus på att alla år börjar och tar slut på nyårsafton.

Eftersom nästan all rap som är bra mår bäst av att lyssnas på genast, eller åtminstone samma kalenderår, pratar Sanna, Petter och Hugo lite om vad de lyssnat på 2012. Det är lite upp och ner med den musiken helt ärligt men den är ju ny i alla fall. Petter berättar hur han löser situationer när han märker att han vill lyssna på musik som egentligen är från förra året och samtidigt bestämt sig för att inte lyssna på något som är så gammalt.

Men 2012 har ju inte varit så länge så Vad blir det för rap? fortsätter istället att prata om rap subgenren bounce (också även sub-subgenrena sissy bounce aka fjoll-stuns och bounce'n'b aka r'n'stuns). Lyssna er vidare om ni vill veta vem av talarna har mest erfarenhet av att (försöka) dansa till bounce? Eller om ni undrar om det är Sanna, Hugo eller Petter som har för vana att köra bil till bounce? Slutligen berättar Petter om vad han lyssnade på för musik/rap när han var 14.

Utöver att det är det första avsnittet 2012 är det här första gången ett avsnitt spelas in någon annanstans än hemma hos Onda. Nästa avsnitt hoppas Vad blir det för rap? vara tillbaka i Rågsved där vi hör hemma.

Vi finns på Internet! Till exempel Facebook, Tumblr och Twitter.


2012-01-18 2:03
öh okej länken o spelaren lyckades ja inte få till men gå hit:

http://soundcloud.com/vadblirdetforrap/vad-blir-det-f-r-rap-episod-4

o lyssna :)
mfs
2012-02-03 11:24
Petter: Skriv bara in länken sedan har du en soundcloud-knapp längst till höger.Sedan igår har också Whoacasten en egen Facebook-grupp: http://www.facebook.com/whoacast
2012-08-15 23:48
Vad hände med det här egentligen?
Andra avsnittet var ju rätt kul, kör igång igen!
mfs
2012-08-16 10:13
Tyvärr tar andra projekt med Whoa och övriga arbeten all tid för tillfället. Men vi hoppas kunna ta upp detta i framtiden.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Svensk hiphopradio 2012 för att kommentera!