Recension: Moms – Dikter ifrån bikten 2

Martin:

2007 var året när Stor släppte Dikter ifrån bikten, hans första släpp på egna ben och så här i efterhand en riktig höjdpunkt i svensk hiphophistoria med sin frenesi och stora hunger. Tiden gick och rapparen fortsatte på den inslagna, framgångsrika vägen, medan vännerna Mohammed och Ali debuterade under sitt nya namn Mohammed Ali (tidigare Underklassen/UKN) med mixtapet Processen 2009 här på Whoa. Ett släpp som, med Dikter ifrån bikten färskt kvar i minnet, åter igen satte ribban högt för rap på svenska och rättvist också innebar det stora genombrottet för gruppen som omfamnades av media och signade med Bad Taste Records.

Idag är det början av juni 2012 och Sverige har sedan länge förstått vad Stor, Mohammed Ali och deras kollektiv Ayla (där även Carlito och Mack Beats ingår) är kapabla till. Upprepade nomineringar och vinster i musikgalor som P3 Guld och Manifest plus ett konstant flöde av höga visningssiffror på YouTube, visar att stockholmarna blivit några av landets vassaste och mest populära emcees. Allt medan många med spänning väntar på de kommande albumen från Stor och Carlito (Shere Khan respektive Carlos Schakalen) ger sig nu Mohammed aka Moms sig ut på en egen avstickare till solosläpp. Ett lika efterlängtat drag som naturligt kliv, då kollegan Ali hann med att testa vingarna på egen hand redan 2006 (mixtapet Känd i orten, som Alias Ruggig) samtidigt som Mohammed som bekant besitter exceptionella färdigheter på micken.

När det stod klart att Moms soloprojekt skulle få titeln Dikter ifrån bikten 2, steg givetvis förväntningarna ytterligare. Ett oväntat val av titel då vännen Stor som sagt gjorde den första volymen för fem år sedan. Efter att ha suttit och lyssnat igenom uppföljaren i ett par dagar står det dock klart att de två releaserna inte påminner så värst mycket om varandra. Kärnan i musiken är visserligen densamma – kvalitén som vi varit bortskämda med från Ayla finns fortfarande här – men soundet är ännu mer lugnt och tillbakalutat än på föregångaren. Moms snabba tungvrickar-verser lägger som vanligt en stabil grund med de finurliga texterna och häftiga rimscheman, men lyfter aldrig till några högre höjder trots hjälp av både schyssta produktioner och gästinsatser. Istället ”stannar” materialet på en bra och jämn nivå, som på många sätt påminner om de ”mellanspår” vi fick på Mohammed Alis EP Vi & resten 2011.

Dikter ifrån bikten 2 är en trevligt bidrag inför sommaren, men knappast ett släpp som kommer att finnas kvar i slutdiskussionen över de bästa skivorna när det så småningom blir dags att summera musikåret 2012. För den som är sugen på ny musik från Ayla stillar dock denna EP behovet utan problem tills vidare. Mest sticker den välskrivna förortsskildringen Orten ut, men själv vill jag nog helst framhålla den fördjupade bekantskapen med talangfulle Malcolm B som gästar på två av låtarna.

Martins betyg:

Betyg: 3

Jon:

Moms är i mina öron en av Sveriges absolut bästa rappare. Han har förmågan att kombinera många, långa rimkombinationer med ett bra flow och röst utan att det går ut över textinnehållet. Precis som i hans texter i många av de låtar han släppt som en del av hiphopduon Mohammed Ali är Moms röda tråd och tema just politiska och samhällskritiska texter om samtiden. Det får man höra inte minst i första singeln Orten och Malcolm B-gästade låten Under. Det handlar dock inte om att hela låtar nödvändigtvis dedikeras till en viss politisk agenda, utan det är snarare skildringar av den verklighet och det liv han lever, som i sin tur tenderar att beröra punkter och problem som finns i Sverige.

Dikter från bikten 2 är Moms solodebut, men med sig på skivan har han som Martin nämner en namnkunnig back-up. Stor, Fille, Aleks, Malcolm B och Gee Dixon gästar tillsammans sex av sju spår på EP:n. Det ger en viss känsla av att man lyssnar på Mohammed Ali, bara det att Ali har sjukanmält sig och andra grabbar fått hoppa in. På gott och ont.

Just Fille och Stor gästar på Moms andra singel, Barnsoldater. Låten, som för mig är det bästa spåret på EP:n, har en skön, nostalgisk känsla som får mig att klicka på repeat. Även låten Förstår du som gästas av Aleks är rakt av kvalitet och skönt melodisk. Den har ett sound som påminner om Aleks låtar från sin debutskiva Inte längre fiender.

I och med att jag ser Moms som en av Sveriges bästa så var mina förväntningar på EP:n näst intill orimligt höga. Jag kan därför inte påstå att jag blev direkt positiv överraskad; jag förväntade mig hög kvalitet och fick det. Men kanske inte mer än så. Moms har levererat en EP som är mycket välproducerad och välgjord. Den är helt klart värd att lyssna på mer än en gång.

Jons betyg:

Betyg: 3

Dikter ifrån bikten 2 släpps 11/6 2012.

Forum: Whoa recenserar: Moms - Dikter ifrån bikten 2

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa recenserar: Moms - Dikter ifrån bikten 2 för att kommentera!