Guldgruvan: 3 Ess – Outgivna klassiker 1 (1995) och Outgivna klassiker 2 (1998)

3 Ess är idag en ganska bortglömd grupp men var under mitten, men också slutet av 90-talet, något väldigt vackert och högaktuellt inom svensk hiphop. Det var en grupp som låg på dåtidens kanske hetaste bolag tillsammans med Breakin’ Bread. Bolaget hette Rooftop, ett bolag som också hade Infinite Mass, Goldmine, Sherlock och Most Wanted-samlingarna till sitt stall.

Med ett sound i mitten av 90-talet inspirerat av grupper som Cypress Hill och House of Pain skilde 3 Ess sig från Just D som hade lämnat sitt Public Enemy-inspirerat sound och gått pop. På andra skivan då rapparen Gubb tillkommit hör man istället tydliga east coast-influenser när det gäller beatsen. 3 Ess valde på den här tiden att gå mot strömmen och rappa på svenska trots att Infinite Mass, Ayo, Ro-Cee, Sherlock med de flesta andra rappare höll sig stenhårt till engelska.

Gruppen bestod i sin grundform av Racklass, Kristus, Dan och Max. Men efter första skivan hoppade Max av gruppen och man tog in Gubb på micken istället. Idag jobbar Dan som brandchef medan Max arbetar som polis. Kristus arbetar fortfarande med egen musik på egen label medan Gubb snart via Whoa.nu är aktuell med sin efterlängtade skiva Psalm 23.

3 Ess är inte en grupp som på något unikt vis haft strul med skivbolag. Precis som många andra majorartister spelade musikerna in en massa material som sorgligt nog aldrig sett dagens ljus. Inte förrän nu. Gruppen spelade nämligen in hela två album som aldrig släpptes på grund av svårigheter med att cleara samplingar och intern problematik, men som nu äntligen släpps här i Guldgruvan efter tillåtelse från de inblandade.

Nedan följer en intervju med Mattias Lagnander eller Racklass/P.S. the Marginal Error som idag arbetar som fritidsledare men fortfarande håller på med musik. Dels med ett liveprojekt med covers på hiphopklassiker men också en skiva tillsammans med Kristus är planerad för framtiden.

Trevlig lyssning och läsning!

Intervju med Racklass från gruppen 3 Ess:

Hur minns du tiden på 90-talet då 3 Ess var aktiva och spelade in musik?
- Det var en sjukt rolig tid, förmodligen den roligaste tiden i mitt liv. Vi fick grymma förutsättningar av skivbolaget. Tillgång till en bra studio, lön och fick vår hyra betald varje månad. Man vaknade och promenerade till studion varje dag där man fick vänta in Kristus. Musik på den här tiden skrockades fram och allting var så spontant och vi vågade experimentera och testa nya saker.

Hur kom det sig att skivorna inte släpptes?
- Allt gick bra tills vi skulle upp till bolaget och spela upp materialet för vår A & R. Vi hade innan vi börjat spela in skivan frågat bolaget om det var ok att använda samplingar, men när vi väl kom och presenterade albumet blev bolaget skräckslagna och de svarade med att de samplingarna vi använde inte kunde användas.  Så vi var tvungna att spela in en ny skiva. Samtidigt som detta skedde kom bolaget Edel (Red anm – bolaget som idag äger till exempel Playground) och köpte in sig på Pitch Control och sparkade ut alla de hiphopgrupper som låg på skivbolaget. Vi skulle senare skriva på för ett annat bolag men avtalet var inte tillräckligt bra så det blev tyvärr inget.

Vilka skivor hade du gärna sett i Whoas sektion Guldgruvan?
- Jag hade gärna sett Solid Posses 12a Unity Rap från 89-90 men gärna också Navigators med sin singel Superstar.

LADDA HEM ”OUTGIVNA KLASSIKER 1″ GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ”OUTGIVNA KLASSIKER 2″ GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik eller annat material genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] 3 Ess - Outgivna klassiker 1 (1995) och Outgivna klassiker 2 (1998)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-06-03 17:01
Grymt!

2012-06-03 17:13
Detta är så jäääääääääääävla bra! Fyfan va gött! Bara hunnit lyssna på första plattan änsålänge, ser fram emot att höra Gubb i andra. Haha bara jag som tycker att en av snubbarnas röst låter som Aggros? Vem av dom är det?

STORT TACK för detta
2012-06-03 17:21
nvm, såg videon nu :)
2012-06-04 18:02
Haha fan va nice att ni lägger upp dom här och synd att dom aldrig släpptes!
Har lyssnat igenom båda lite snabbt nu. Finns en del bangers!
Framförallt feta beats och rappen e nice på en del låtar.. Lite mer bra rap på andra än första. Men överlag fet hiphop!

Big up 3 Ess

2012-06-04 23:02
Jäkligt synd att inte den andra skivan kom ut stort 1998. Hade varit fett om det kommit lite kvalitativ hiphop vid sidan om Stockholmarna Petter, Ken, Blues och dem.


2012-06-05 10:52
svinfett!
mfs
2012-06-05 12:59
jaojao_: Den repetativa rösten i Backstabber låter sjukt mycket som Aggro.

Jag älskar soundet på både skivorna fast olika vis.

Favoritlåtar från 1an är: Hoppa Dansa, Kom igen, GBG-Sak. Funkgrejerna är nice men gillar när 3 Ess är lite hårdare och mörkare som andra skivan är.

Favoritlåtar från 2an: GBG (hela jävla GBG), Misär, Vi knäcker, Ja ja ja

Hela grejen får hjärtat att slå varmt för Götet. Ser fram emot både Gubbs kommande album Psalm 23 och PS gemensamma skiva med Kristus.
2012-06-05 13:54
Tack som fan för att ni fixat dessa skivor, så jävla heavy alltså.

Btw, läste något om någon som lät som Aggro, men jag tyckte att andra killen i första låten på skivan från 1998 lät jävligt likt Leo i MBMA. Trodde någon sekund att det faktiskt var han, apropå ingenting.

JAO-JAJAJAJA-JAO-JAO-JAO-JAJAJA-JASSÅ? *headnods*
2012-06-05 16:02
yo. jag GUBB va med i reuinion upplagan av 3 Ess 1998-1999.
allt pre detta va den 1a å gamla upplagan... har inte kollat så mkt va som liggef här på whoa fr min korta session. men för att va över 10 års gamla verk så e skiten ändå ganska fet!
Men snart släpps Gubb-Psalm23 här på whoa. 22/6. glöm inte det datumet å check skiten!
PZ / G
2012-06-05 16:29
Kul att vi får lite uppmärksamhet : ) Det var som Racklas-S sa, en fantastisk tid. Galet kul!!! Jag har inte blivit brandchef, ännu. Hahaha.

Mer videos har jag lagt upp under rackendoodle på youtube. In och speja!
Ser fram mot nästa spelning, Racklas-S, Gubb och Kristus : )

Ha det gubbgrönt.

Danne
2012-06-05 22:08
Tre Ess var jävligt tunga och jag är lite stolt att ha varit på samma scen och samma samlingskiva med dem när det begav sig.

De är dessutom sköna snubbar när man hälsar på dem. Respekt hela vägen.
mfs
2012-06-05 22:21
rackendoodle: Du får skylla på din skvallerbytta Mattias :) Gjorde ni några fler videor är Hoppa Dansa och Jasså?

DonKrille: Kul att se att du steppar in på Whoa och levererar som om det var det glada 90-talet!

Gubb: Du har alltså fyllt 40 bast nu? Vilka rappare har vi som är 40+ i Sverige i nuläget och fortfarande är aktiva? Aaeron Phiri (?), Just D (lirade ganska nyligen).

2 låtar från zippen har tyvärr blivit borttagna. "Viking" och "Jag blir så trött". De spåren kommer vara med på ett kommande Kristus-mixtape. Så grattis ni som fick med de låtarna.
2012-06-06 21:55
Det är lite uppträdande som jag lagt upp. Skall se om det finns mer att visa : )
Kanske lite från Malmöfestivalen. Får kolla i arkiven : )

Danne
2012-06-07 18:56
ÖVERFETT!

Och låten Vi Knäcker tar mig tillbaka många år till Alla Talar Fortfarande Svenska.
Nostalgi, shiiiiieeet

Don Krille: Du var med på ett hörn på den plattan med har jag för mig om.

Vore fett om den plattan skulle komma upp i Guldgruvan
2012-06-14 0:36
mfs P26
Jag reppar alla år. ;) Skönt att det uppskattas!

fakemail
Ja det stämmer att jag var där med gruppen Svenska hifi institutet på den plattan. Jag hade äran att ha med ett representspår som hette just Don Krille, som vi med tillåtelse fick använda från P3 live när vi spelade där.

Men nu handlade det om "Vi knäcker" och "Gumman gumman" ju! :)
2012-06-14 10:57
3 Ess alltså, feta grejer.
2012-07-08 1:58
fett att våra gamla grejjer fortf diggas på flera håll!
Säger du RACKLAS...? Får la köra på 3e ggn gillt och hooka ett album mannen!? Ragga tag i KRISTUS och koka ihop soppan!

"reunited third album world's exited"

"Dont call it a comeback"

L&R / G

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] 3 Ess - Outgivna klassiker 1 (1995) och Outgivna klassiker 2 (1998) för att kommentera!