Guldgruvan: Hummin – Child of the Storm (2003)

Alingsås är kanske inte den första staden man tänker på när det gäller svensk hiphop, men det har ändå funnits en liten klick där. Bland annat den klassiska gruppen Goldmine (Tobias och Emil). Hummin som förr i tiden var en del av gruppen Solar System släppte faktiskt en netplay redan 2001, en netplay han delgivit till undertecknad att han helst inte riktigt vill kännas vid. Men det var med denna ”skiva” som släpptes via Streetzone, och fick över 20 000 nedladdningar, som Linus Särnhult nådde ute ordentligt till sin publik.

Så här sa Linus om skivan när jag intervjuade honom någonstans i Alingsås 2003:

Jag började arbeta på den redan i november 2002 när jag var i Göteborg och spelade in lite låtar med Rusty James i hans studio i samband med att Aegiz och Rusty skulle släppa sin skiva som tyvärr verkar bli deras sista samarbete. Rusty lärde mig hur jag skulle lägga upp mina låtar och jag började själv analysera mina texter mer och mer efter det.

Hummin var också en del av det massiva kollektivet Cypherhardware-crew. Kommer ni ihåg dem? Om inte så bestod de utöver Hummin också av Aegiz, Blizzak, Sci-Fi, Mufakka, Zealot, Cade, Filthy, Senn, Control, Destruktor, Freqwenze, Dragonslaya, Shamrock, Furnace och Tamal. Skivan bjuder på några av dessa som gäster men också den numera prishyllade Kapten Röd som på den här tiden kallade sig Frenemy och var med i trion Kingsfarm Guerilla.

Trevlig lyssning! Och passa på och läs den nya intervjun med Hummin nedan.

Kommer du ihåg hur din skiva Child of the Storm bemöttes när den släpptes och hur ser du på skivan idag flera år efter?
- Min musik placerades nog i en subgenre av hiphop som de lite mer konservativa hiphop-headsen hade svårt att godkänna medan andra gav mig överväldigande positiv respons trots det bristfälliga engelska uttalet och skivans väldigt spretiga och omogna karaktär.

Nu är det svengelska uttalet och taskiga grammatiken mer uppenbar för mig, vilket får mig att vrida mig i stolen lite, men utöver det så innehåller skivan stundvis en del substans som jag fortfarande kan relatera till. Jag hade alltid en idé om att göra ärlig, insiktsfull och känsloladdad (emo?) hiphop utan att den skulle bli för ”svårlyssnad” eller ”attitydslös” och jag minns att jag var så trött på rim om ultravåld, droger, provocerande genomskinliga lögner och allt jävla gnäll om vad som var mainstream eller inte.

Vad har du gjort musikaliskt sedan din senaste netplay släpptes?
- Jag påbörjade ett album direkt efter Child of the Storm-netplayen och spelade in en singel året efter som hette Payday med en ganska välkänd svensk producent och Toby, en amerikansk rappare från gruppen Inverse. Singeln släpptes aldrig, men ”läckte” och har tydligen spelats på klubbar i Åre, Halmstad och Göteborg har jag fått höra. Jag var väldigt produktiv på den tiden, men efter att ha tagit upp kontakten med en del amerikanska artister som gav mig en massa konstruktiv kritik så höjde jag hela tiden kraven på mig själv och min musik vilket till slut ledde till att skapandet stagnerade. Jag har gästat på en del mixtapes och dylikt men inte släppt något eget sedan dess. I min musikmapp ligger dock ett 20-tal texter och runt 80 beats producerade av mig (och hundratals från andra producenter) och ”väntar” på att jag skall ta itu med musiken igen.

Vilken skiva skulle du gärna se i Whoas Guldgruva?
- Det finns massor! GoldmineCartwheels and Handsprings, ADLAbsent Minded, Form Ones skivor, Prominent kanske? Cami släppte väl någon skiva? Mics Of Fury! Åh herregud, det finns för många nostalgiska plattor där ute! Kan jag återkomma?

LADDA HEM ”HUMMIN – CHILD OF THE STORM” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Hummin - Child of the Storm (2003)

Läs mer:

Kommentarer

   

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Hummin - Child of the Storm (2003) för att kommentera!