Krönika: Nya tider, nya strider

Det råder delade åsikter om vart svensk hiphop är på väg.

Några uttrycker sin oro över en alltmer koncentrerad scen, vissa tycker i vanlig ordning att det var bättre förr medan andra jublar över svensk hiphops faktiska framgång och ser en sprudlande tid framför oss. Undertecknad har en salig blandning av dessa smått vemodiga men ändock hoppfulla känslorna mixade i sitt pumpande hiphophjärta. Jag blir exalterad när man kan hitta låtar i vårt audioforum som någon spelat in direkt i sin iphone. Jag går så långt och tycker det är smått fantastiskt, hoppfullt och otroligt spännande.

När jag var yngre och växte upp med den svenska hiphopen satt man helt begeistrad med program som Markoolio Ejay Special Edition i flera timmar i sträck bara för att slänga låten och börja om igen på nytt. Det var på den tiden då stora skivbolag faktiskt valde att satsa på viss hiphop (läs Petter och Markoolio) och man kunde trevande plocka upp denna dåtida guldklimp ur cornflakespaketet. Sen satte man sig vid sin nedklottrade cd-spelare som man prompt kallade boombox och lyssnade på låtar där ljudkvalitén inte bara lämnade mycket att önska, det, för att citera min kära mor; skränade något förskräckligt. Jag kan i dagsläget tänka tillbaka och erkänna att jo, det skränade faktiskt något förskräckligt. I takt med teknikens utveckling är nya tider här och förutsättningarna för en grym scen är bättre än någonsin. Jag menar, det har aldrig varit enklare att skapa sina egna beats och spela in och när har rim, stil och flow någonsin diskuterats så ingående i Sverige som det görs vid dagens battles? Upplägget spelar oss musik- och hiphopälskare rakt i händerna!

En som kanske inte har så många åsikter om det som hittills varit på den svenska hiphopscenen men ändå är på väg in på den med karaktäristisk energi och huvudet före är den mångsidige musikern och entreprenören Navid Modiri. Han har tidigare bland annat släppt ett flertal album som frontfigur för sitt band Navid Modiri och Gudarna, varit programledare för Frank och Populär i P3 och även Filmkrönikan på SVT. Han har också rönt framgång som spokenwordpoet och vunnit ”Stora bloggpriset” för sin blogg www.365saker.se. Detta är en man som personifierar vart den svenska hiphopen är på väg, nämligen ett steg närmare dagsljuset.

Jag kommer ihåg första gången jag upplevde Navid Modiri och hans Gudar. Det var runt 04 och jag skulle på min första spelning med Svenska Akademien. Inte kunde jag föreställa mig att förbandet skulle överraska med en show och musik minst lika minnesvärd som hos huvudakten. Hur kan man som dryga fjortonåringen glömma hjärtskärande skönsång av vuxna män med barfota fötter och absolut energi som får en publik att med händerna i vädret skrika fuck the system FUCK THE SYSTEM? Jag har följt Navid sen dess. Hans senaste facebookuppdateringar har skvallrat om ett nytt hiphopalbum i görningen och detta är naturligtvis väldigt spännande åtminstone för mig och därför tipsar jag er om att hålla ett extra öra öppet vid nedsläpp.

Personligen blev jag dock en aning vemodig när samma uppdateringar skvallrade lika mycket om influenser från internationella megaartister som Kanye West och Jay-Z. Ett debut-hiphopalbum önskar åtminstone jag att det kanske hellre är influerat av hiphop av det lite mer ”klassiska” slaget och inte så mycket radiobeats och konstiga solglasögon – men en nyhet betryggade mina oroliga aningar: projektet backas upp av ingen mindre än Mr. Gillis himself. Känner ni potentialen i denna konstellation? Det gör sannerligen jag. Kanske behöver han då inte spotta ur sig något Public Enemy-aktigt utan klarar sig bra som han är. Kanske att han även till och med har snörat på sig ett par sneakers denna gång.

Svensk hiphop är större än någonsin. Svensk hiphop står på en stadig grund av det som varit, redo att skjuta mot nya höjder. Svensk hiphop är en levande organism som tar sig in överallt. In på TV:s bästa sändningstid där kulturnissar och melodifestivalare hyllar svenska rappare som vår tids främsta samtida samhällsanalytiker och poetiska röster. En erkänd organism som äntligen kanske kan börja vittra lite välförtjänta stålar och nya, större framgångar – denna gången kanske i ett par nya, stadiga sneakers.

Forum: Krönika: nya tider, nya strider

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-04-10 23:11
härlig läsning
2012-04-11 19:42
tack jao
2012-06-12 0:36
kan ju såhär i efterhand konstatera att navids släpp inte var sådär jättejävla mycket att hänga i granen
2012-06-12 10:12
Var får man tag på det?
2012-06-12 11:26
finns på spotify! den inre apan heter den första singeln tror jag. hade länkat om jag inte suttit med mobil... o om jag hade haft spotify

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Krönika: nya tider, nya strider för att kommentera!