Guldgruvan: Bashie/Robert Valsinger – Bashies nya CD (1998) & From The Smoke (2000)

Foto: Viktor Ragnemar

Bashie eller Robert Valsinger. Något av en underjordisk legend inom svensk hiphop som enligt undertecknad aldrig fått den shine han förtjänat. På senare tid har han alltid varit kompromisslös och med ett eget sound. Med experimenterade inom både svenska folkmusik och sång (Roberts karakteristiska flöjt dyker upp redan på de här två skivorna). Men precis som många andra började det i kölvattnet av ett klassiskt 90-tals hiphopsound och med känsla av det gamla plugget. En musik och mentalitet av smutsigt och äkta. Robert Valsinger som föddes i Linköping under slutet av 70-talet startade sin musikaliska karriär i hardcoreband innan han 1996 startade gruppen Stacs of Stamina som han lämnade några år senare. Idag håller Robert fortfarande på med musik och väntar på att släppa sin tredje soloskiva under sitt eget namn Robert Valsinger.

Whoa är stolta att presentera två svenska hiphoprariteter för första gången för gratis nedladdning. Trevlig lyssning!

När du tänker tillbaka på Robert Valsinger eller Bashie kring 97-98. Vad tror du han hade sagt om svensk hiphop 2012?
- Jag tror att jag hade sagt att det knappt fanns någon bra hiphop i Sverige 2012 men att det antagligen fanns de som försökte utnyttja det coola med hiphopkulturen för att få in pengar.

När du lyssnar på Bashies nya CD och From the Smoke idag. Vad tänker du då?
- Jag tycker att det är ett sound som jag absolut saknar än idag. Skitiga beats på riktigt! Idag låter allt rent. Men jag tycker själv att jag låter väldigt ung och blir påmind om hur segt det var i tonåren. Jag var väl ca 18 när jag släppte den där CD:n och lite äldre när jag släppte LP:n, jag tycker att jag låter ung och ”valpig”. Men det tycker jag om de flesta av dagens rappare också, även om de är över 30 .

En del texter är ju också bra: ”The concrete is hard, but weak people walk it/ shit is in the stable, but citypeople talk it”

Du som är från DGP (Det gamla plugget). Vilka tre svenska 90-tals skivor får man inte missa i en svensk hiphop-guldgruva?
- Jag har nästan inga svenska skivor. Men demos man inte får missa är Ejukatuzs O’Skoo atti2 och Headtag Generated From Within. Sen tycker jag att Sherlocks platta Made to Measure är väldigt bra. Det är en klassiker!

LADDA HEM ”BASHIES NYA CD” GENOM ATT KLICKA HÄR

LADDA HEM ”FROM THE SMOKE” GENOM ATT KLICKA HÄR

Vill du släppa din musik genom Guldgruvan?
Om du är intresserad av att släppa din äldre musik genom Guldgruvan eller vill tipsa om en release vi bör släppa, maila [email protected]. Samtliga releaser hittar du här: blog.whoa.nu/guldgruvan-arkivet

Forum: [Guldgruvan] Bashie/Robert Valsinger - Bashies nya CD (1998) & From The Smoke (2000)

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-04-08 22:11
shiiit de va inte igår!
LINKÖPING
Mok
2012-04-08 23:44
Kung Bashie!!
Fan längesen jag hörde "Sången är vacker men ack så sann", finns den endast i köpform?
2012-04-09 0:02
I dagsläget, ja. Vi hörde så klart med honom om han kunde tänka sig att släppa sina Robert Valsinger-skivor också, men det var inte riktigt läge ännu. Men man vet aldrig vad som händer i framtiden.
mfs
2012-04-09 11:12
Ni kan fortfarande beställa Robert Valsingers skivor från hans hemsidan: http://www.robertvalsinger.com

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Guldgruvan] Bashie/Robert Valsinger - Bashies nya CD (1998) & From The Smoke (2000) för att kommentera!