Hiphoplegenden Marcus Saxell tillbaka med hiphopmixar

DJ’n och producenten Marcus Saxell från Höör är på många sätt en legend inom svenska hiphopsammanhang. Han var med tidigt när hiphopen nådde Sverige, och refereras till av många som en av hjärnorna bakom framväxten av hela den skånska hiphopscenen i början av 2000-talet. Saxell var bland annat en av medlemmarna i den skånska rapgruppen Down South Ballers som han producerade och även rappade i, tillsammans med Scissors, Chords, Nicolas-L och Öris, och har förutom dessa herrar även producerat bland annat Promoe, Organismen, Afasi, Supreme, Heli m.fl.

Sedan, runt mitten av 2000-talet så hände något och det blev allt tystare musikmässigt kring Marcus – men under den senaste veckan har han släppt inte mindre än tre riktigt feta DJ-mixar på sin Soundcloud, och visar – trots sin frånvaro – att han inte överhuvudtaget tappat stinget bakom skivspelarna. Whoa tog sig en pratstund med Saxell för att fråga vad han har haft för sig de senaste åren, men också hur framtiden ser ut!

Hur började ditt intresse för hiphop?
- Intresse för musik har alltid funnits där, farfar var jazztrummis, pappa och min farbror är båda musiker. Själv började jag exprimentera tidigt med Amiga 500 och Fasttracker runt ’91, köpte min första hiphop-skiva runt 88-89 (It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back med Public Enemy). Det som verkligen satte igång intresset var när jag och en som heter Lars startade Mean Concept ’92, en grupp som Öris anslöt sig till ’93 (Lyssna på låten ’93). Det var med Öris som intresset för hiphop intensifierades, och Lasse hoppade av gruppen och vi döpte om oss till Live N’ Direct och släppte EP’n SouthSwed…Ish med Karl Kath, Heli och Lovemark.

Dj’andet har alltid funnits där och samlandet på hiphop-vinyl har från 93-2001 varit galet. Jag hade praktik på den legendariska affären Fonk på Regementsgatan i Malmö under slutet av gymnasiet där man kunde greppa vinyl direkt när posten anlände.

Det har varit ganska tyst musikmässigt från ditt håll de senaste åren, vad har du haft för dig?
- Jag började läsa till lärare kring 2000 och har jobbat som lärare sedan ’06, gifte mig och fick en son ’08 så jag har haft fullt upp, jobbade intensivt tillsammans med Nicke (Nicolas-L) från 03-06 vilket resulterade i plattan Sign Language som jag blev väldigt nöjd med. Sedan dess har det varit mer ”beställningsjobb”, har för tillfället en del ganska så intressanta förfrågningar som jag verkligen skulle vilja ta mig an.

Du har nyligen spelat på bland annat O-Zone Battles och släpper DJ-mixar. Kan vi hoppas på en fullskalig comeback inom kort?
- Beror på vad som menas med en ”fullskalig” comeback. Jag väntar mitt andra barn nu i mars så att gå tillbaka till hur det var under början av 2000-talet hade varit rätt svårt.
Men jag ser fram emot fler erbjudande om spelningar, och att kunna slänga iväg några beats då och då samt att lägga tunga mixtapes.

Har du några släpp/gig på gång som vi kan se fram emot? 
- Jag spelar på releasefesten för Professor P & DJ Akilles platta på Mejeriet den 24/3. Diggar som f-n att spela med Dj Beneaf (big up), vi brukar ha jäkligt roligt.

Det är ju nästintill allmänt känt att du har en av Sveriges absolut mest kompletta vinylsamlingar av svensk hiphop, vilken/vilka skivor är du mest stolt över?
- Stolt och stolt, alla har väl sin givna plats, fyra exemplar av Fuck a Record Deal med Loop Troop är väl det mest smooth i den samlingen.

Tror du att DJ-kulturen inom hiphopgenren förändrats idag jämfört med runt 2000? Är det lättare eller svårare att göra sig ett namn?
- Svårt att säga, det var ju definitivt mer jobb med att fysiskt ta sig runt och jaga vinyl, idag räcker det att sitta hemma och klicka för att erhålla ny musik. Sen har ju Serato-boxarna möjliggjort för många ett sätt att lättare bemästra taktmixning osv.

Vad saknar du i dagens svenska hiphopscen?
- Inte så värst mycket, kanske fler som hade rappat bra på engelska.

Finns det någon speciell anledning att du spelar på vinyl?
- Beror väl framförallt på min omfattande skivsamling, men får ofta komplettera en aning med cd om man ska spela nya grejer. Annars är det en jävligt skön känsla att köra på vinyl, känns som man har bättre överblick och kontroll över läget.

Är det några upcoming artister inom svensk hiphop idag som du följer extra noga?
- Känns som P.J. från Lund kommer att släppa jävligt bra grejer inom kort, annars är det de givna som man alltid håller koll på och man vet att de släpper bra grejer: DBS-gänget, Chords, Loop Troop, Jason (Timbuktu), Nicolas-L, S.T.I.C.S. osv. osv.

Marcus SaxellGolden Era Mix

Marcus SaxellIndependent Classics vol. 1

Marcus SaxellIndie Classics Vol. 2

Alla mixarna är livespelade på vinyl, och varje mix är därmed inspelad i en tagning. Låtlistor till respektive mix finns i Soundcloud-länken nedan.

Twitter: @MSaxell
Soundcloud: Soundcloud.com/MSaxell

Forum: [Audio] Hiphoplegenden Marcus Saxell tillbaka med hiphopmixar

Läs mer:

Kommentarer

   
2012-03-13 22:26
Kittlade fan i magen när jag hörde tonerna av Cranium med The Mental Murderah i independent-mixen! Riktigt feta mixar.
2012-03-13 22:31
86 amerikanska låtar, i svensk hiphop? y u no put it on rätt forum?

annars njuter jag väldigt mycket av att lyssna på skiten. big up.
2012-03-13 22:33
Han är en svensk producent, och inlägget handlar till stor del om hans roll i den svenska hiphopscenens framväxt - så jag valde att lägga inlägget under Svensk Hiphop.

Ja, riktigt feta mixar!
2012-03-13 22:37
Ja, självklart ska den ligga i svensk hiphop när det är en svensk producent i fokus.

Kul att lyssna på mixarna, framförallt den första.
2012-03-14 0:05
Kul, ska lyssna
2012-03-14 0:37
Riktigt fett!! Satt faktiskt och funderade senast här om dagen var Saxell tagit vägen.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till [Audio] Hiphoplegenden Marcus Saxell tillbaka med hiphopmixar för att kommentera!