Souls of Mischief & Dilated Peoples till Sverige

Nu tänker väl några av er att det här är ett skämt. Souls of Mischief och Dilated Peoples. Samtidigt? Nä. Fast jo. De båda legendariska grupperna slår sig ner både i Stockholm och Göteborg och Whoa.nu är naturligtvis inte sena att uppmärksamma detta genom denna veckas Whoa rekommenderar. Är du osäker? Vet du inte riktigt vad någon av grupperna har gjort för musik? Är du den blonda killen som gillar battles men inte lyssnar på hiphop som det pratas om i vår sprillans nya podcast: Whoacast? Då följer här en liten historielektion.

Året är 1991. Sagan om Souls of Mischief börjar i Oakland, Kalifornien, USA. De två rapparna Tajai och A-Plus, som la sina första rader vid åtta års ålder, var fortfarande mycket bra vänner när det var dags för high school. När studierna väl satte igång träffade Tajai av en slump en annan rappare, Phesto, som han senare också presenterade för A-Plus. Den fjärde och sista rapparen, Opio, introducerades för de andra även han av Tajai och så bildades slutligen Souls of Mischief. Så började gruppens rapsaga. Två år senare kom så debutalbumet 93′ il Infinity. Det är nästan meningslöst för mig att beskriva vad det albumet betytt för så många hiphopare världen över. Plattan andas hiphop, varken mer eller mindre och förtjänar, enligt mig själv, mer shine än vad den har fått genom åren även fast det är långt ifrån lite. Jazz, funk, snabba trummor, djupa basgångar, gurkor och så klart flöjtar (som titt som tätt poppar upp i Souls musik) ger en bra föreställning av ljudbilden. Inrim och medvetna vassa texter med glimten i ögat, så kan man lite kort beskriva verserna och deras uppbyggnad. 93′ til Infinity hamnade på plats 72 på Billboard Hot 100 med singlarna That’s When Ya Lost, Never No More och naturligtvis titelspåret 93′ til Infinity. Vill du lyssna på mer ger jag dig mina personliga favoriter A Name I Call Myself, Live & Let Live (som varit min mobilringsignal i snart 2½ år, rekommenderas!) och Make Your Mind Up.Vill du följa upp resten av Souls historia så köp/ladda ner de återstående plattorna de spelat in: No Man’s Land (1995), Focus (1998), Trilogy: Conflict, Climax, Resolution (2000) samt Montezuma’s Revenge (2009). Och icke att förglömma är Souls of Mischiefs medlemskap i Oakland-kollektivet Hieroglyphics tillsammans med rappare som Casual och Del tha Funkee Homosapien. Nu kommer alltså hiphophöjdarna till Sverige för första gången sedan 2001 och det vill du inte missa. Maximal tyngd. All info hittar du lite längre ner i artikeln.

En låt som man lätt missar av Souls of Mischief, eftersom den inte finns med på någon av fullängdarna, är Cab Fare. Men den borde inte missas. Så lyssna på den här nedanför:

Medlemmarna i Dilated Peoples, Dj Babu, Evidence och Rakaa, sammanfördes 1992, men deras första släppta låt (Third Degree feat. Defari) kom först 1997. Det släppet samt singeln som kom året därpå (Work the Angels) skapade ett namn åt Dilated Peoples inom den amerikanska underjordshiphopen, vilket medverkade och bidrog till att deras första fullängdare The Platform, som släpptes 2000, blev en succé. Det har hittills hunnit bli fyra hela album från gruppen och ett femte är på väg. De gör sin tredje spelning i Sverige och går på scen direkt efter att Souls gått av.

Båda grupper är kända för att vara riktigt bra liveartister så deras spelning är alltså inget du som Dilated eller Souls-fan vill missa.

Tisdagen den 28 februari smäller det i Stockholm, på Strand. Och i Göteborg är konserten dagen efter, onsdagen den 29 på Sticky Fingers. Souls of Mischief ställer sig på scen 20.00 båda dagar och därefter tar Dilated peoples vid. Förköp rekommenderas och du kan handla biljetterna här om du ska se i Göteborg eller här om du ska se i Stockholm. Missa inte de här överladdade spelningarna utan dyk upp och håll hiphopen levande!

Forum: 28/2 Dilated Peoples (US) + Souls Of Mischief *(US) @Strand
Forum: 29/2 Dilated Peoples (US) + Souls of Mischief (US) @ Sticky Fingers

Läs mer:

Kommentarer

   
mfs
2012-01-10 8:24
Så jävla överfett! Då får man boka biljett till Göteborg i februari om det inte blir av på annan ort.
2012-01-16 19:19
YES!

Jag har ännu ingen att dra dit med så om någon vill och vågar hänga med mig så gör gärna det!
2012-01-18 18:17
Fan vad fett! Såg Souls of Mischief på RTB förra året. Riktigt feta live!
2012-01-21 14:28
Fett. Jag kommer!
2012-01-22 1:00
Dj Bambuu var la lite fel eller
2012-02-29 15:18
Har 3 biljetter som inte kommer till användning! 300 pix, om ni ändå ska dit, så kan man möta mig utanför så går vi in tillsammans så ingen tror att jag hasslar. Sho
mfs
2012-02-29 19:08
Missa inte! SOM var riktigt feta igår. DP leverar som vanligt tungt.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till 29/2 Dilated Peoples (US) + Souls of Mischief (US) @ Sticky Fingers för att kommentera!