Whoa-TV S03E01: Promoe & Henry Bowers – Government Music (Del 2 av 3)

Den 25 augusti 2011 hälsade den skäggige Promoe på hemma hos Whoa på söder i Stockholm för att laga veganmat tillsammans med en annan skäggig herre vid namn Henry Bowers (Kung Henry).

Det blev ett riktigt matkalas med samtal om både högt och lågt. Självklart mat och egna karriärer. Men också den svenska battlescenen och framförallt Promoes debutskiva Government Music som släpptes för hela 10 år sedan. Det här är andra avsnittet i en serie av tre episoder.

Trevlig titt!

Receptet:

Hummus:

Lägg kikärtor i blöt över natten. Koka dem i runt en timme. Ta i en tärning grönsaksbuljong om man har, annars lite salt. Lägg i buljongen eller saltet efter ca 20 minuter, annars tar det längre tid att koka klart kikärtorna. (buljongvattnet är perfekt att koka råris eller quinoa i tex.). Spar lite av vattnet tillsammans med kikärtorna och låt allt svalna. Ställ ner kastrullen i kallt vatten tex. Pressa en citron i ett metall(- eller plast)kärl som har formen av en ganska stor och hög kopp. Det funkar i andra kärl också, men vissa stänker som fan när man ska mixa sen. Ta ur citronkärnorna. Häll i ungefär lika mycket oliv- eller rapsolja som citronsaft ta i typ en msk salt.

Pressa i en vitlök ha i chili om du vill under tiden rostar du ganska mycket sesamfrön (skalade tycker jag är bäst) – hela stekpannan full. ha lite olja i botten. Låg värme under lång tid. När fröna är gyllenbruna är det klart häll i sesamfröna i kärlet
mixa allt.

Det är viktigt att ha en bra stavmixer. Jag tror hemligheten sitter i att ha långa blad, man ska inte se några frön när det är färdigmixat – det ska vara en ljusbrun kräm. Mer eller mindre grynig beroende på hur mycket olja och citron du har haft i. Häll i kikärtorna och sesamsåsen i en stor bunke och mixa. Viktigt att kikärtorna inte är varma nu för då kommer en massa vätska dunsta bort om det blir för fast använder du lite av buljongvattnet som du kokade kikärtorna i eller mer olja. Färdigt!

Rotfrukter i ugn:

Ta en stor panna eller gryta till ugnen. Jag brukar ha en stor gryta med lock, men det funkar utan också. Häll i olja, salt, chili och en massa örtkryddor (inte färska) – oregano, timjan, basilika osv. Skär upp rotfrukterna, det mesta funkar: potatis, lök, morötter, palsternacka, rotselleri, rödbetor, jordärtskockor, sötpotatis m.m. Jag brukar skära i ganska smala stänger för att det inte ska ta alltför lång tid, men det gör man som man vill med. Olika rotfrukter tar olika lång tid, det märker du efter ett tag. De som tar längre tid kan man skära i mindre bitar och de som tar kortare tid i större bitar, så blir allt klart samtidigt. Häll på lite mer olja salt och kryddor och blanda allt ordentligt. Ställ in i ugnen på runt 220 grader. Tiden beror på hur mycket det ligger i grytan. Det brukar ta en timme ungefär, men ta ut och kolla och rör om i grytan. När allt är mjukt genom stekt är det klart

Smoothie:

Här finns det inga regler eller gränser alla frukter o bär (frysta, torkade eller färska) funkar, morötter och rödbetor också. Lite sojamjölk och jos kan man ha i för att få det mer flytande. Nötter kan också bli bra. Hampapulver är perfekt för veganer (och andra också), skitbra proteiner o fettsyror. Jag tror en av de vi gjorde i programmet var med: morot, rödbeta, osötad sojamjölk, brämhults apelsinjordgubbsjos, gojibär, banan. Vad det gäller hur mycket man ska ta av de olika sakerna i recepten så kör jag alltid på känsla. Det blir lite olika varje gång. Smaka av tills du är nöjd.

// Mårten

Forum: Whoa-TV S03E01: Promoe & Henry Bowers - Government Music (Del 2 av 3)

Läs mer:

Kommentarer

   
2011-11-05 15:24
Riktigt skön intervju =) Ända jag störde mig på att du jämförde Goverment Music med "Petter" istället för typ..."Bakom Kulisserna" men men, ser fram emot del 3! Slutet var auuuwsome! :P
mfs
2011-11-05 16:06
jaojao_: Hehe. Vi pratade om flera skivor som släpptes då men tyckte Petter-delen blev kul. Ganska mycket nedbantat om man säger så. Kul att du gillar! Det här var första avsnittet och de andra kommer bli mycket bättre bildmässigt då fokusen brister på många ställen här.

Men 4 Whoa-TV-avsnitt är inspelade och skall redigeras i november/december.

Vill du också kommentera? Bli medlem på Whoa och sätt igång! Är du redan registrerad kan du gå direkt till Whoa-TV S03E01: Promoe & Henry Bowers - Government Music (Del 2 av 3) för att kommentera!