Whoa.nu intervjuar Looptroop Rockers

Med ett rykande färskt skivsläpp i bagaget är Looptroop, eller Looptroop Rockers som de nu kallar sig, namnet på allas läppar. Good Things är gruppens fjärde album, den här gången blir det dock utan CosM.I.C. vid micken. Men vad kan då grabbarna avslöja om den nya skivan? Och hur skulle egentligen livet se ut om inte musiken funnits där? Vi ringde upp DJ Embee och snackade lite.

(Observera att fem av frågorna kommer från deltagarna i vår Looptroop-tävling och därmed är vinnarna av varsin cd presenterade)

Varför har ni ändrat namn till Looptroop Rockers?
– Vi har ju kallat oss det i mer eller mindre tio år nu, våra fans känner till oss som Looptroop Rockers och på tröjor och merchandise har det länge stått Rockers… så egentligen är det bara att vi nu lagt till namnet offentligt. Kanske lite som en tribut till CosM.I.C. också, när han inte finns i bandet längre, för han har ju varit den som varit mest pådrivande att vi ska heta det och sådär…

Men hur ser ni då på att CosM.I.C. lämnat gruppen?
– Det var ju inte direkt en blixt från en klar himmel, han har ju nämnt det förut och sådär… nämnt att han eventuellt kanske möjligtvis skulle vilja göra något annat liksom. Så egentligen har vi varit lite förberedda, men samtidigt kom det som en lite mindre typ av chock, att han valde att göra det just nu, när vi spelade in en ny platta och allt. Det känns skittråkigt, han är en god vän, vi har ju växt upp tillsammans allihop och ja… det känns skittråkigt. Men samtidigt är han ju med oss, han sköter hemsidan och merch och så. Så han finns ju med oss, bara inte på scenen och på skivorna. Fast det är ju tomt utan honom när vi ute och reser eller är och spelar in.

När CosM.I.C. lämnat har du fått tagit en frontposition i gruppen, hur kommer det sig? (Fråga från ”nmhbm”)
–Det har liksom bara blivit så, det är inget vi bestämt, inget vi haft möten om och planerat ut i förväg. Jag har aldrig haft någon stor scendröm. Det kom bara naturligt på något sätt, sen att jag skulle sjunga och sådär, det var bara ett infall vi fick. Jag tycker ju det är jävla kul att sjunga, en jävla rush på något sätt. Om det funkar bra såklart, om man har bra lyssning och bra ton och så… det var lite segt i början, när vi framförde låten innan singeln släppts, för det är ju ingen typisk Looptroop låt. Men nu när det gått så bra för singeln och allt, då är det bara kul.

Om vi ser på att ni är ute och reser hela tiden, är borta från familj och vänner hela tiden på turnéer och är borta från familjen, hur orkar ni fortsätta? (Fråga från ”Schlook1″)
– Det är nog en form av utveckling man går igenom hela tiden. Det är extremt jobbigt att vara borta från familjen och resa hela tiden, men man ser så mycket platser och lär sig så mycket. Lär sig nya saker, utvecklas som artist, men det är nog det här att man känner att man hela tiden erövrar något nytt. Om hela den här nya plattan skulle låta exakt som Modern Day City Symphony och vi skulle spela på exakt samma ställen då tror jag inte vi skulle köra längre, men vi går ju framåt hela tiden, vi utvecklas. Nu håller vi på och produktionsrepar och försöker hela tiden att bli bättre och utvecklas, det blir en drift som får en att fortsätta.

Men om ni inte varit i musikbranschen, vad tror du ni sysslat med då? (Fråga från ”Hipnoshizzle”)
– Jag hade varit försäljare. Jag har hållt på med det förut. Jag är extremt dålig på att sälja mig själv när det kommer till musik men andra grejer kan jag sälja. Jag har sålt allt! Kokosbollar, tavlor, strumpor och slevar. Allt. Jag var grym på det. Jag sålde skivor och konserter också… där slutade min försäljningskarriär och musikkarriären tog vid. Promoe hade spelat handboll på elitnivå. Han spelade i juniorlandslaget innan faktiskt och när han väl satsar på något, då ska han bli bäst på det och han ger inte upp, så handbollsspelare tror jag. Supreme hade nog jobbat med konst på något sätt, eller något med folk, kanske ungdomar. Så något konstnärligt med ungdomar, typ startat världens bästa fritidsgård.

Men nu är ni ju i musikbranschen, med en ny skiva ute, vad har vi att förvänta oss med Good Things?
– Det finns lite av det gamla traditionella Looptroop och sen finns det lite av nya Looptroop. Den är ganska djärv faktiskt. Den går åt många olika håll, men på något sätt har den en helhet också. Alla skivor vi gjort är ju olika varandra, men känslan efter att nya skivan är klar nu är nog lite samma som efter The Struggle Continues, då det kändes som om vi tog ett till rejält steg framåt. Känslomässigt är det The Struggle Continues den man kan jämföra med, även om låtarna inte låter likadant. Den gästas av t.ex. Timbuktu, Mapei, Rakaa Iriscience från Dilated Peoples, Ludde från (International) Noise Conspiracy och så CosM.I.C. då.

Om du skulle sätta betyg på skivorna ni släppt, hur skulle de se ut då?
– Att betygsätta skivorna är ju skitsvårt, hälften är ju baserat på minnen och personliga saker. Man tänker tillbaka i tiden och på vad man gick igenom då. Men om jag ska försöka bortse från det så… bara bedöma musikaliskt och låtmässigt så… Första plattan, Modern Day City Symphony mixade jag i mitt sovrum liksom. Andra plattan, The Struggle Continues, gjordes under en helvetes tid, under en hel sommar i en stor studio medan tredje plattan, Fort Europa, då var jag inte med och mixade, jag mixade den via mail liksom. Det är saker man måste väga in, hur det låter… men på en skala 1-10 så får Modern Day City Symphony 7/10 i betyg. The Struggle får 9/10 och Fort Europa får bara 6/10. Good Things får 10/10 i betyg.

Varför får Fort Europa bara 6/10 i betyg?

– Den kändes inte klockren. Inte såhär i efterhand. Jag tycker inte det blev så bra faktiskt. Jag hade precis gjort min soloplatta och det var en massa saker med den som tog tid, så det blev för stressigt. Jag vill ge varje skiva massor med tid, men det fanns inte tid. Jag jobbade dygnet runt och hamnade i någon slags puppa, där jag inte kunde se utanför den, se vad som blev bra och inte. Men det finns ett fåtal låtar på den plattan, som jag tycker är riktigt riktigt grymma, som Nighttrain t.ex.

Har ni några nya projekt på gång?
– Supreme har sagt för många många år sen att han aldrig kommer spela in en soloplatta, och det står han fast vid så det kommer ingen sån. Promoe håller på med en ny soloplatta, på svenska… och jag har gjort en hel del saker, även om det inte syns, men jag har gjort en massa remixes och jobbat med lite olika japaner. Sen har jag producerat en ny RnB artist som kommer att släppa sitt debutalbum under året och sen jobbar jag konstant på uppföljaren till min debutplatta. Om jag bara hade en tid att bara jobba med det så skulle det gå fort men vi har så mycket annat just nu och jag ser hellre att den blir bra och tar tid än tvärtom. Men den kommer!

Den klassiska frågan, om ni skulle få spela in ett album alternativt låt med någon, död som levande, vem skulle valet falla på? (Fråga från ”KJELLEE”)
– Vi som band hade nog haft svårt att enas om någonting, för vi lyssnar på väldigt olika musik. Men om jag fick välja helt så skulle det bli Sade, hon är en fantastisk sångerska, med otrolig integritet. Promoe skulle ju säga Bob Marley direkt, lite stereotypiskt men…

Ni skulle bli legendariska om ni gjorde något på svenska, och ni har ju bevisat att ni kan förut. Varför har det inte kommit ett Looptroop album på svenska ännu? (Fråga från ”Strömmingen”)
– Jag tror att det är för att vi har fans i så många länder. Gjorde vi ett album på svenska skulle våra fans i andra länder inte förstå någonting. Precis som våra svenska fans vill ha ett album på svenska så vill våra utländska fans ha det på engelska och det blir en motvikt där… vi har ju gjort några få grejer på svenska, ofta dolt under andra alias t.ex. Sedlighetsroteln, men ett helt album… Idén finns där men jag vet inte, det vore cool att ha gjort ett helt album på svenska. Vi har spelat in en låt på svenska till nya skivan nu, fast den kom inte med, men den kommer att komma som en bonus på någon tolva eller så. Så det får ni hålla utkik efter!

Till sist…vad händer egentligen med Sedlighetsroteln?
– De sitter inne allihopa! De håller på och diskuterar en eventuell återförening men det var ju mest en kul grej, en kompisgrej. Men vem vet, det är ingen omöjlighet!

Forumtråd: Whoa.nu intervjuar Looptroop Rockers

Intervjun är gjord av Whoa-medarbetaren Kristin och bilden på DJ Embee är tagen av Jens Nordström.

Läs mer: