Way Out West i GBG, Art of the Streets i STHLM
Många är vi som ska på Way Out West i slutet av veckan. Har du dock inte råd eller möjlighet att bege dig till Sveriges västkust så finns inga skäl att misströsta. Grymma grejer händer även i huvudstaden till helgen, som dessutom är gratis. På lördag och söndag (13-14 augusti från kl. 12.00 båda dagarna) äger nämligen det maffiga graffitiarrangemanget Art of the Streets rum på Kägelbanan i Stockholm.
Till detta gatukonstkonvent kommer bland annat konstnärerna Blue, Mad C, Too Fly, NUG och Ikaroz och målar live och deltar i workshops och konstnärssamtal. Dessutom blir det filmvisningar, gatukonstvandring, debatter m.m. På lördag är det dessutom Art of the Streets officiella efterfest 21:00-01:00 på Södra teatern. Inte illa!
Fredag 12 augusti
Stadsvandring: Gatukonst
Fågelholkar, rondellhundar och rådjur väcker förundran i Stockholm. De är omtyckta trots att de görs utan tillstånd.Vem gör dem och varför? Vad berättar de om vår samtid? Gatukonst har blivit ett begrepp de senaste åren. Tobias Barenthin Lindblad, redaktör på förlaget Dokument Press, visar några av Stockholm mest intressanta verk. Tobias visar olika exempel och berättar om motiv, stilar, bakgrund och motivation. Vandringen är lika mycket en lektion i samhällskunskap som en diskussion om estetiska uttryck, smak, yttrandefrihet och det offentliga rummet.
Tid och plats :
Fredagen 12/8 kl 18.00. Hornstull, Stockholm
(Hörnet Långholmsgatan/Hornsgatan, utanför apoteket)
Lördag 13 augusti
KL 12 – 13
Föreläsning: Gatukonstens superstjärnor: Seen & Miss Van
KL 12 – 14
Livegraffiti: Ikaroz
Ikaroz är en av Sveriges mest inflytelserika konstnärer, och sedan många år verksam både i stadsrummet och på gallerier och museer. Han är mest känd för sina egensinniga figurer som påverkat generationer av graffitimålare, men är även en skicklig stilmålare som låter sina bokstäver låna former av figurerna. Ikaroz är verksam i Stockholm men kommer ursprungligen från Umeå och var med och grundade crewet Norrlands Guld.
KL 13 – 15
Föreläsning: Berlinmurens graffitikultur
Just idag för femtio år sedan började bygget av Berlinmuren, den tydligaste symbolen för det kalla krigets delade Europa. Men Berlinmurens västra sida blev med tiden också världens längsta lagliga graffitivägg. Bilden av den graffitifyllda västsidan av muren blev en symbol i sig – för yttrandefrihet och individualism. Vad betydde Berlinmuren för yttrandefriheten i väst, och hur såg man på graffitin i öst dit den kom först efter murens fall? Jacob Kimvall och Tobias Barenthin Lindblad berättar utifrån forskning och egna erfarenheter.
Kl 13-15
Workshop: Too Fly
Kommer från Queens i New York och är mest känd för sina uttrycksfulla kvinnofigurer, inspirerade av såväl graffitins characters som av modebilder. Driver utöver sitt eget konstnärskap Younity, ett närverk för kvinnliga gatukonstnärer (läs mer nedan). Too fly var en av de artister som medverkade på 2010 års Art of the streets och i år gör hon ett kärt återbesök med fokus på workshops och skissbattles.
KL 15 – 17
Panelsamtal: Graffiti och tatuering
Tatuering har gått från en obskyr outsiderkultur till ett av världens bredaste populärkulturella fenomen. Graffiti och tatuering har sedan 1980-talet haft ett intimt utbyte av motiv och idéer. Sedan Circle som en av de första svenska graffitimålarna under tidigt 90-tal gav sig in i tatueringsvärlden har den ömsesidiga
KL 15 – 17
Skissbattle: Too Fly
KL 17 – 18
Konstnärssamtal: Mad C
Mad C är en internationellt verksam graffitimålare och skribent från Tyskland. Hon är mest känd för sina massiva burnerväggar, balanserade pieces och för sin passion för detaljer. Förra året gjorde MadC ett 700 kvadratmeter stort verk, den sannolikt största graffitimålningen någonsin skapad av en enda person. Hennes andra bok Street Fonts – Graffiti Alphabets From Around The World kommer ut under våren 2011, utgiven på sex olika språk.
KL 17 – 19
Workshop: Ikaroz
KL 18 – 20
Debatt: Klotterpolicyn – ett hot mot yttrandefriheten?
Som sista huvudstad i Europa håller Stockholm fast vi en nolltolerans mot gatukonst och graffiti. Detta har lett till en klotterpolicy som förbjuder alla kommunala verksamheter att ha graffitimotiv i utställningar, på beställningskonst eller att på något sätt inkludera graffitins estetik i sin verksamhet. Klotterpolicyn är så sträng att anställda, tjänstemän och politiker inte fritt får diskutera graffiti i sammanhang som inte klart fördömer konstriktningen. Klotterpolicyn har ansetts vara den första konstcensuren i Sverige på många år.
Medverkande: Bland andra Christoffer Järkeborn (m) ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm, Tomas Rudin (s) oppositionsborgarråd i Stockholm, Finlands kulturminister Paavo Arhinmäki Moderator: Ülkü Holago
KL 18 – 20
Livegraffiti: Blue
Blue, eller Carolina Falkholt som hon egentligen heter, har målat graffiti sedan mitten av 90-talet. Hon bor i Göteborg och har där gjort flera stora muralmålningar under parollen Grafitta. Ofta kombinerar hon graffitin med performance och elektronisk musik. Blue beskriver sin konst som relationell och processteknisk, ”det bästa med att spreja är att det är så skönt”. Blue har ställt ut målningar på bland annat Göteborgs Konsthall och sommaren 2011 på Göteborgs Konstmuseum. Hon var ansvarig för den stora graffitiutställningen i Mariestad sommaren 2010.
KL 21:00-01:00
Efterfesten
Söndag 14 augusti
KL 12 – 13
Föreläsning: Gatukonstens superstjärnor: Akay & Space Invader
KL 12 – 14
Workshop: Younity med Too Fly
KL 13 – 14
Konstnärssamtal: Blue
KL 14 – 16
Panelsamtal: Graffiti som karriärväg /i programmet står Karriären efter graffiti – vad gäller?
Sedan mitten av 90-talet har graffiti framställts som en motorväg rätt in i fördärvet. Stämmer det? En rad personer berättar om sin bakgrund i graffitin och hur den påverkat deras liv.
KL 14 – 16
Livegraffiti: Mad C
KL 15 – 17
Workshop: Blue
KL 16 – 17
Konstnärssamtal: Ikaroz
Kl 17 – 18
Livegraffiti: NUG
Blev rikskänd över en natt när han ställde ut videon ”Territorial pissing” på konstmässan Market i Stockholm 2009. Verket resulterade i en enorm medievåg och kritiserades starkt av bland andra kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Tidigare i år hyllades han dock för utställningen ”Dödslack” som han gjorde tillsammans med Erland Brand på Kungliga konstakademin i Stockholm.
KL 17 -19
Filmvisning: Wholetrain
Wholetrain är den första stora spelfilmen om graffiti och kulturen kring konstformen. Den har prisats och hyllats på åtskilliga festivaler och filmgalor världen över, bland annat på Urban World Vibe Film Festival i New York, Boston International Film Festival och på Berlin International Film Festival. I filmen får vi, till beats av bland andra KRS-One och Freddie Foxxx, följa ett crew graffitimålare och deras vänskap. Filmen handlar också om att leva på gränsen till det förbjudna och framförallt om ohejdad kreativitet och kärlek till konsten. Regissören Florian Gaag har inte bara samarbetat med legendariska hiphopartister, i filmen finns även verk av några av världens främsta graffitikonstnärer – Neon, Won, Cemnoz, Pure och Ciel. Florian Gaag kommer till Art of the Street och visningen av filmen.
KL 18 – 20
Livegraffiti: Blue
KL 18 – 20
Skissbattle: Too Fly
Läs mer: