Whoa Spotlight: #4 Style Wars

”They call themselves writers, because that’s what they do. They write their names among other things everwhere”. Platsen är New York City, 1982. Dokumentärfilmarna Henry Chalfant och Tony Silvers film om graffiti är den första och kanske bästa någonsin och fick pris som bästa dokumentär i Sundancefestivalen 1984.

Graffitin har slagit igenom på allvar. Chalfant och Silver pratar med målare, poliser, folk i allmänhet och New Yorks borgmästare som uttalar sig om det han kallar ett stort problem. Med hjälp av boxarna Hector Camacho och Alex Ramos driver han kampanjer med bland annat parollen “Take it from the champs, graffiti is for chumps. Make your mark in society, not on society”. Vi stiftar även bekantskap med dansarna i Rock Steady Crew.

Bland målarna träffar vi Dondi, Min, Dez, Mare, Iz The Whiz, Dust, enarmade Kase 2, Revolt och många fler, alla med sin egen relation till graffiti. Många intervjuer sker på tågspår eller nere i tunnlarna. Seen berättar på bred New York-dialekt hur man från grunden gör en målning vilket förmodligen har inspirerat och instruerat tusentals målare världen över.

En väldigt intressant del av filmen är intervjun med Skeme och hans mamma. Lite uppgivet ifrågasätter hon meningen med graffiti. Och Skeme svarar att det handlar om att synas, att vara någon. Det handlar om identitetssökande. Deras diskussion är den mest relevanta och konstruktiva inom graffitidebatten någonsin, långt ifrån allt politiskt snack om inkörsport till drogmissbruk och tung kriminalitet.

”I am not a graffiti artist, I am a graffiti bomber”, säger Cap. Han var snubben ingen kände till, men som alla hatade. Cap gick över allt och alla och hade throwups överallt. Lite komiskt blir det när någon klagar över att hans burner bara fick rulla i tre dagar innan Cap gick över den, om man tänker på att en målning idag oftast inte rullar tre timmar. Cap representerar graffitin som hellre vill synas överallt än bara göra det snyggt, och han går in stenhårt för det.

Style Wars visades på amerikansk tv 1983 och i Sverige året därefter vilket skapade en graffitiexplosion. Storstäderna fick färg och hiphopkulturen var här för att stanna.

På 20-årsjubiléet släpptes en ny DVD-utgåva där vi fick återse en del av huvudpersonerna. Style Wars är en av de mest välgjorda dokumentationerna av hiphopkulturen och tillhör kategorin ”måste ses”. Allt ackompanjerat av skön musik och filmen andas nyskapande. Det är inte utan att man undrar lite hur det kunde gå från det här till dagens snobbiga bling-bling-kultur.

Kolla in några klipp ur filmen:

Köp filmen här.

Forumtråd: Whoa Spotlight: #4 Style Wars

Läs mer: